Leon166 Opublikowano 14 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2015 Witam. Kupiłem nowy dysk: Verbatim Store'n'Go 1TB 2.5'' HDD USB 3.0 (VERB_53023). Podpiąłem go pod USB 3.0 i max transfer dla odczytu/zapisu to ~40MB/s (płyta z sigu). Przy podpinaniu dysku wyskakuje komunikat, że to urządzenie może pracować szybciej po podpięciu pod super speed USB 3.0 (Win7 SP1 HP 64bit). Dla porównania podpiąłem pena kingston datatraveler 100 g3 (USB 3.0) i na nim komunikat nie wyskakuje, a odczyt dochodzi do 80MB/s. Oba urządzania korzystają z tego samego sterownika - microsoftu z 2006 roku. Jeśli to pomoże - w verbatimie siedzi toshiba mq01abd100. Jakieś pomysły? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 14 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2015 (edytowane) dziwne, wygląda jakby pracował w trybie 2.0, może ustaw w manager urządzeń buforowanie i sprawdź na innych portach, oraz spróbuj z innym kablem Edytowane 14 Lutego 2015 przez TSRules Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elvis799 Opublikowano 14 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2015 Jeżeli podpinałeś z przodu obudowu to sprawdź z tyłu.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 15 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2015 Od sprawdzenia innych portów zacząłem - efekt taki sam. To samo z nowym kablem. Buforownie co prawda pomaga, ale tylko do zapełnienia bufora, potem transfer spada do tych 40MB/s. Dodam jeszcze, że dysk jest standardowo sformatowany do fat32 (tego nie zmieniałem - i tak jest magazynem multimediów pod telewizor). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 15 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2015 fat32 raczej nie ma znaczenia prócz tego że nie obsługuje plików większych jak 4gb, z tym transferem dziwna sprawa ... zostaje pokombinować w manager urządzeń ze sterami płyty czy usb no i ew. sprawdzic dysk u znajomego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 15 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2015 Mam ten sam dysk: Dosyć kiepski kontroler Etrona i dysk zajęty w 2/3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 15 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2015 A u mnie niemal linia prosta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 15 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2015 Nowszy BIOS do płyty nie zawadzi: http://www.msi.com/support/mb/Z77A-G43.html#down-bios A tym wyszukaj najnowsze sterowniki do Intela: http://www.intel.com/p/en_US/support/detect?_ga=1.186018924.47265598.1424035597 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 29 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2015 (edytowane) Witam po dłuższym czasie. Zabawa z biosami skończyła się zgonem płyty głównej (a i ssd odmówiło współpracy). Trochę to trwało, ale MSI jak i kingston wymienili mi graty na nowe w ramach gwarancji i problem już nie występuje. Właściwie wyszystkie ustawienia są te same, stery też (ino system postawiony na nowo) więc nie wiem do dziś gdzie tkwił problem (i już się nie dowiem ;) ) - może to była płyta, a może coś nachszanione w samym systemie... Dziękuję wszytkim za zainteresowanie tematem i pozdrawiam. Edytowane 29 Marca 2015 przez Leon166 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...