Yash Opublikowano 15 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2015 W końcu się zebrałem w sobie, żeby zacząć. Coś niecoś wyjaśniłem już w tym wątku:http://forum.purepc.pl/topic/365194-sprz%C4%99t-lc-do-7500/Dlaczego C70? Obecnie mam CM HAF932 i jest jak na moje potrzeby za duży a C70 jest nieco mniejszy ale wciąż na tyle obszerny żeby zmieścić dużo gratów. Poza tym C70 jest w większości metalowy, plastików jest tam mało i są niewidoczne. Ostatnia sprawa, to to , że ta buda ma surowy, industrialny styl, o co mi właśnie chodzi.Minusy - beznadziejne oryginalne okno, jakość plastików - do bani, hex mesh jest, jak to kiedyś jeden gentelmen zarapował: "rzadki jak sraczka mego dziadka" przez co ogranicza przepływ powietrza i wygląda wprost tragicznie.Co jest w planie do zrobienia:- wywalenie zatoki 5,25- 3 wentylatory 'intake' z przodu - wymiana siatek hex na gęstsze i mniej ograniczające airflow - filtr powietrza na cały front budy - szklane okno na cały bok - customowe okablowanie To co mi chodzi po głowie, to buda surowa, ale nie sterylna. Kolory to przewaga czarny+szary i dodatki biały+pomarańczowy. Planuję dużo dupereli w stylu: osłona tylnych portów mobo, case dla regulatora obrotów, pionowy uchwyt na SSD czy schowany pod budą włącznik oświetlenia LED. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2015 (edytowane) Czy ja dobrze rozumiem że te 3x120 z przodu to będą jedyne wentyle ? Wydajniej na pewno byłoby 2x120 top, oraz tył 1x120 ustawione na wydmuchanie gorącego powietrza. No ale powodzenia w realizacji:) @down Nie no to zmienia postać rzeczy:) Teraz kombinacja jak najbardziej poprawna:) Edytowane 16 Lutego 2015 przez HeatheN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yash Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2015 Asz cholera. Zapomniałem napisać, że wentyli według planu będzie w sumie 6. Top+tył jak najbardziej wchodzą w grę.Obecnie sytuacja na papierze wygląda tak:3 x120 z przodu - wlot 1 x120 tył - wylot 2 x120 góra - wylot 1 PSU fan - wylot (półpasywny) 2 VGA - wylot (niewiele co prawda, ale zawsze coś - chodzi mi o ten niewielki grill na śledziu VGA) Czyli sumując mam 3x120 wlot i 3x120 wylot + PSU i VGA. Zatem przy jednakowych obrotach 120'stek ciśnienie wewnątrz mam ujemne. Nie jestem do końca do tego przekonany. W takiej sytuacji wszelkie grille i otwory w budzie będą zasysały powietrze, żeby wyrównać ciśnienie = więcej kurzu w środku. Jeżeli dobrze rozumiem, to rozwiązaniem tego problemu będzie zmniejszenie obrotów wentylatorów wylotowych. Wentyli jeszcze nie kupiłem. Przymierzałem się do SGT, ale są wycofane z produkcji i w tej kwestii jestem w kropce. Pierwotnie zanim znalazłem info o SGT planowałem Corsairy SP120 QE. I finalnie, prawdopodobnie te właśnie kupię. Aczkolwiek teraz to trochę odległa perspektywa, bo zbieram siano na nowy monitor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2015 Zaczytaj sobie to: http://www.bit-tech.net/hardware/2012/02/10/the-big-cooling-investigation/1 IMO dawanie 2 na top jest bez sensu bo ten od strony czoła będzie wydmuchiwał świeżo zassane z przodu zimne powietrze zanim zdąży się ono ogrzać od coolera CPU. To tak na chłopski rozum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yash Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2015 (edytowane) Dobre spostrzeżenie i dobry art. Dzięki. Tylko czy wtedy to puste miejsce na topie nie będzie służyło jako pasywny wlot? Mógłbym go zakryć a bezpośrednio nad samym coolerem od proca zamiast SP120 dać AF140, bo akurat jest taka możliwość.ED: 3 wentyle na przodzie + pasywny wlot z filtrem na dole chyba dadzą radę z zapewnieniem odpowiedniej ilości powietrza? Edytowane 16 Lutego 2015 przez Yash Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2015 W Define R3 domyślnie te wyloty miałem zamaskowane, więc odkręciłem tylko ten wylot bliżej tyłu. Testowałem też z tym przednim otwartym i bez wentla, ale było dużo głośniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...