smela Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2015 Witam, A więc ostatnio wątek zakupu laptopa upadł, jednak teraz jest już to konieczność. Zmieniła się trochę moja opinia i tym razem postanowiłem poszukać ultrabooka ;). Kwota jaką mogę wydać to max 4000 zł. Laptop będzie służył głównie do notowania, (a więc musi być porządna i wygodna klawiatura) oglądania filmów (zależy mi na dobrej jakościowo matrycy min FHD). Na uczelni niestety nie ma infrastruktury do notowania na laptopie, więc bateria musi wytrzymać przynajmniej 5 - 6 h edycji tekstu. Zależy mi również na tym, żeby laptop działał jak najpłynniej podczas wykonywania zwykłych czynności takich jak przeglądanie internetu (kilka otwartych kart), edycja tekstu, odtwarzanie filmów i ogóle czynności podstawowe. Myślę, że idealny rozmiar matrycy to 13 - 14 cali (mogą być trochę mniejsze, ale nie większe). Na razie moim faworytem jest Dell Xps 13 (2015). Co Wy na to? Z góry dziękuje za pomoc Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2015 (edytowane) Z Ultrabooków nowy Asus Zenbook UX303LN z i5ulv + 4GB RAM + SSD. Nowy procesor broadwell, dysk SSD, który poprawi komfort pracy wg. mnie koniecznosć w sprzęcie za takie pieniądze. Do tego matowa matryca o rozdzielczości FullHd , porządne wykonanie i podświetlana klawiatura. Z tańszych opcji Acer V3-371 z i5 ulv + 8GB RAM + SSD. Tutaj tak samo nowy broadwell, więcej RAM oraz dysk SSD 240GB bez HDD. Matowa matryca FullHD, dobrej jakości obudowa choć nie tak jak w asusie. Edytowane 16 Lutego 2015 przez kaijitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smela Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2015 Wielkie dzięki za propozycje. Jednak Dell XPS 13 (nowa wersja) jest parę zł tańszy, posiada podobne podzespoły, a designem biłe na głowe tego asusa. Mógłbyś jakoś te dwa prównać? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2015 Gdzie masz XPS 13 za poniżej 4k w takiej samej konfiguracji co asus? :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smela Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2015 Na allegro za 3699 zł z taką konfiguracją: Dell XPS 13 9343 i5-5200U 4GB RAM(8GB+300zl) 128GB SSD Intel ® HD Graphics 5500 13.3-inch FHD (1920 x 1080) infinity display Windows 8.1 EN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2015 Bardzo podejrzana aukcja i cena a szczególnie gwarancja SPRZEDAWCY zamiast producenta. Warto zapytać czy to nie jest z outletu czy jakaś używka ze zwrotu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smela Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2015 " Gwarancja NBD do 02/2016" To chyba jednak gwarancja producenta, a nie sprzedawcy. Wygląda na to, że gość kupuje te laptopy za granicą i sprzedaje od siebie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kapi89 Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2015 Trochę mało rok gwarancji, prawdopodobnie sprowadzone z chin. Gwarancja może trochę potrwać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smela Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2015 Napisałem maila, żeby dowiedzieć się o tym lapku jak najwięcej. Jeżeli faktycznie okaże się, że jest to laptop z dobrego źródła i za te pieniądze, to myślę, że konkurs wygrywa w przedbiegach. Co sądzicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KageYoshi Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2015 Patrząc na wymagania itd ja bym Ci polecił MBA 13'. Może matryca nie jest lotów jak Retina w MBP, ale do tego co powiedziałeś idealnie się nadaje MBA. Sam korzystam, nie wyobrażam sobie jak wcześniej mogłem bez tego żyć ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smela Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2015 (edytowane) Na prawdę myślałem już o mac'u, ale jakoś nie uśmiecha mi się wydawać tych samych pieniędzy za sprzęt teoretycznie gorszy (chociażby pod względem matrycy). Jedyna opcja to nowy MBA który ma się pojawić niedługo z retiną. Edytowane 17 Lutego 2015 przez smela Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KageYoshi Opublikowano 17 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2015 No ale samemu należy zobaczyć czy Ci odpowiada :) mi jak najbardziej, nie bolą oczy, ogólnie jest bardzo ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MesJasZ Opublikowano 17 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2015 dell xps jest idealny, ale w PL wciąż za drogi (6799 pln). UX303ln lub la jeśli nie grasz. Tylko że w nowych ux303 bateria ma tylko 2200mah (na haswellu 4400) i zastanawiam się czy rzeczywiście ma on tak długi czas działania (baterie są wymienne, jest ryzyko że xkom ma wersje ze słabszymi). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trojus Opublikowano 19 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2015 (edytowane) dell xps jest idealny, ale w PL wciąż za drogi (6799 pln). UX303ln lub la jeśli nie grasz. Tylko że w nowych ux303 bateria ma tylko 2200mah (na haswellu 4400) i zastanawiam się czy rzeczywiście ma on tak długi czas działania (baterie są wymienne, jest ryzyko że xkom ma wersje ze słabszymi). Sprawdzałem w sklepie i ux303ln mają większą baterię w opisie sklepu jest błąd, bateria jest taka sama jak w poprzednich modelach, jestem tylko ciekaw jaki tak naprawdę będzie max czas działania na broadwellu... Edytowane 19 Lutego 2015 przez trojus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smela Opublikowano 19 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2015 Kurczę, całkiem fajny ten Asus ux303. Jak nie uda mi się dostać Dell'a XPS 13 w jakiejś przyzwoitej cenie to chyba skieruje się właśnie ku niemu ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieterman1982 Opublikowano 19 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2015 Kurczę, całkiem fajny ten Asus ux303. Jak nie uda mi się dostać Dell'a XPS 13 w jakiejś przyzwoitej cenie to chyba skieruje się właśnie ku niemu ;] Szef w robocie używa Zenbooka i powiem, że wykonanie robi wrażenie bardzo na +, a już na pewno w porównaniu ze wspominanym MBA. Co do samego użytkowania to jedynie z podpytania wiem, że jest zadowolony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 19 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2015 (edytowane) A Dell XPS 11.6 ? http://allegro.pl/ultrabook-dell-xps-11-i5-4210y-256ssd-qhd-36nbd-i5078703066.html http://allegro.pl/dell-xps-11-6-qhd-2w1-i5-4gb-128ssd-w8-nbd-198zl-i5084989758.html http://allegro.pl/dotyk-dell-xps-11-i5-qhd-4gb-128ssd-nfc-bt-win8-1-i5000001830.html Miałem okazję użytkować go przez parę chwil, kolega go użytkuje i zachwycony... a wybredny to on jest. Szczególnie przypadła mu do gustu jakość wykonania, ekran i ... klawiatura. Warunek, nie będziesz grał w gry, bo to nie jego przeznaczenie, ale do reszty, jak najbardziej ok. Edytowane 19 Lutego 2015 przez NostradamuSek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smela Opublikowano 19 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2015 Też ciekawa opcja. Jednak jeżeli się uda to wolałbym XPS 13. Chociażby ze względu na fakt, że wielkość samego laptopa jest podobna do tej 11,6, a matryca jest większa. Jak dla mnie to idealna sprawa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 19 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2015 Tylko rozdzielczość tej matrycy z deczko różni się Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trojus Opublikowano 19 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2015 sam myślałem o xps 13 2015 ale cena u nas jest zaporowa... 4999 za i5/4gb ram/128GB SSD to bardzo słabo w porównaniu do ux303ln... Planuje jutro takiego zakupić i5 5200u/8gb ram/256GB SSD/840m za 4399. mam tylko pytanie czy jakiś użytkownik tego komputera może się wypowiedzieć o jego żywotności na baterii? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 19 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2015 http://www.notebookcheck.net/Asus-Zenbook-UX303LN-R4141H-Subnotebook-Review.128511.0.html ok 10h przy obniżonej jasności i przeglądaniu neta do 2h przy maksymalnym obiążeniu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trojus Opublikowano 19 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2015 Na to mam nadzieję :) Oczywiście widziałem tą recenzję jest ona najbliższa temu co jest w ofercie więc liczę na to, że pomimo tego że nie jest to dokładnie ten sam model faktycznie żywotność baterii będzie nawet lepsza :) głównie dlatego że w powyższej recenzji mamy i7 4510U a teraz mamy model z i5 5200U, wydajnościowo powinno być praktycznie identycznie a zużycie energii jest niby mniejsze... W sumie to sam nie wiem czy lepiej kupić wersje z i5 5200U czy z i7 5500U.... Niby 5200U zużyje trochę mniej energii przez mniejsze bazowe taktowanie, co myślicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 19 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2015 W zasadzie poza "keszem" i zegarami różnic znaczących nie widzę, ale też nie sądzę, że wydłuży się ten czas znacząco. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smela Opublikowano 12 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2015 Zdecydowałem, że dla moich potrzeb najlepszym wyborem będzie zakup laptopa "konwertowalnego".Już prawie byłem zdecydowany na zakup HP Spectre x360, ale nie jest on dostępny w Polsce, a pozatym poprzez przeliczenie $ na € w stosunku 1:1 sprawiło, że laptop ten nie wydaje się być już aż takim dobrym wyborem.Budżet w międzyczasie też się zwiększył do max 5000 zł.Co polecicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorest Opublikowano 12 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2015 (edytowane) Zawsze mozesz rozwazyc tez Thinkpada T440s lub Latitude e7440. Maja oba juz nastepcow wiec i w dobrej cenie gdzies upolujesz. / nie wiem jak sytuacja cenowa ewent tez z Elitebookiem 1040. Edytowane 12 Marca 2015 przez sorest 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laprekuan Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2015 Zdecydowałem, że dla moich potrzeb najlepszym wyborem będzie zakup laptopa "konwertowalnego". Już prawie byłem zdecydowany na zakup HP Spectre x360, ale nie jest on dostępny w Polsce, a pozatym poprzez przeliczenie $ na € w stosunku 1:1 sprawiło, że laptop ten nie wydaje się być już aż takim dobrym wyborem. Budżet w międzyczasie też się zwiększył do max 5000 zł. Co polecicie? widze w takim razie 1 opcje 1 komercyjna- konsumencka Lenovo yoga 2 z i7 ulv haswell + SSD 256gb ultrabook konwertioble z obracanynm eklranem o 360 st porządna obudowa 2 dyski w środku , 1 normalny + 2gi SSD msata matryca Full hd ips 2ga z serii biznesowej Lenovo thinkpad Yoga z i7u haswell + ssd 128gb ultrbook konwertioble z serii biznes o bardzo wysokiej jakości wykonania jednak wyposażeniowo uboższa a droższa - wersji 256gb widze brak w sprzedaży póki co Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakalowy Opublikowano 30 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2015 Troszkę powyżej tego budżetu masz Toshibę Portege z i5 ulv: http://www.morele.net/laptop-toshiba-portege-z30-a-18m-pt243e-07s060pl-661107/ Lekka, solidnie wykonana, matowa matryca FHD dobrej jakości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qhash Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2015 (edytowane) Moje doświadczenia z Toshibą są takie, że "bałbym się" ;) .. ale może moje są takie jak innych z Acer'em (negatywne) i możliwe, że teraz Toshiba robi przyzwoity sprzęt. Nie mogłem jednak tego nie napisać, bo tym czego kiedyś doświadczyłem. Edytowane 31 Marca 2015 przez qhash Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazoss Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2015 Ja miałem problemy z Dellem i zamówiłem Della , jeżeli i z tym będzie kłopot to wiara w markę upadnie . I wtedy zamówię yoge w wersji pro 3 lub thinkpad . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...