Skocz do zawartości
aniafree1

brak możliwości uruchomienia windows 7

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie 

sprawa wygląda następująco. Gdy włączyłam dzisiaj komputer pojawiło się okno "odzyskiwanie systemu" i dwie opcje do wyboru: start normalny oraz naprawa. 

Gdy wybieram start Win tak jakby przez chwilę się ładuje ale zaraz jest restart i znowu powyższe okno. Gdy z kolei wybieram naprawę, tak jakby ładuje mi pliki systemowe ale potem pojawia się pusty ekran i nic się nie dzieje. Podobnie gdy korzystam z dysku instalacyjnego.

Gdy podczas rozruchu wcisnęłam F8 wyskoczył mi (na niebieskim tle) błąd: 

unmountable_boot_volume 

technical information: 

STOP: 0x000000ED (0xFFFFFA8004B80060, 0xFFFFFFFFC0000185.

Laptop to Toshiba Satellite C660-1LG.

Za pomocą programu MHDD zrobiłam skan powierzchni dysku, SMART i remap. Poniżej screeny

Skan powierzchni:

2bjpg_wxqprxr.jpg

SMART:

1bjpg_wxqprxw.jpg

remap (tu jednak wyskoczył mi błąd więc wyłączyłam laptopa)

6ajpg_wxqprnp.jpg

Proszę o pomoc.

Edytowane przez aniafree1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem niedawno taki sam przypadek w stacjonarce z win7 w pracy. Do tego komp świeży praktycznie nieużywany i5 3570.

Informatycy, którzy przyszli go zobaczyć nie dali rady nic zrobić na miejscu i zabrali do siebie. Kiedy wrócił, powiedzieli, że windows się wysypał i trzeba było zrobić reinstal systemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Smart wygląda OK .

Skan z MHDD pokazuje problem z 2 sektorami - może to problem z tasiemką , co potwierdza SMART .

Albo fizyczne uszkodzenie dysku w tych 2 miejscach .

Nie spadł ci czasem ten komp - choćby z małej wysokości ?

Edytowane przez reyden

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedawno miałem coś podobnego i... tylko format dysku pomógł. Wyciągnij go z lapka, na innym kompie podłącz, przegraj co niezbędne i format (przepartycjonuj dysk i podziel na nowo).

Możesz też użyć jakiegoś live CD, penek. Sam nie wiem co u mnie było przyczyną, bo wieczorem wyłączyłem a następnego dnia .. format. 

Możesz jeszcze spróbować fix mbr, naprawę plików rozruchowych, ale podejrzewam, że to nie pomoże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi