levis88 Opublikowano 19 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2015 Witam. Posiadam obecnie: ASRock Z77 PRO3 Intel Core i3-2120 3.3GHz SilentiumPC Fortis 2 XE1226 GoodRam DDR3 4096MB PC1333 CL9 x2 Procesor będę zmieniał na i5-k (Intel Core i5-3570K czy coś takiego) i chciałbym dobrać do tego pamięć ram. Obecnie mam dwie kości po 4gb i przy o 8GB chciałbym zostać na razie. Pierwsza kość w slocie wchodzi prawie na styk jeśli chodzi o wysokość. Czy będzie to jedna kość 8gb czy dwie po 4 dla mnie nie robi różnicy o ile cena będzie w miarę niska względem jakości/wydajności. Proszę o jakieś sugestie i pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 19 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2015 Najlepiej kości z niskimi radiatorami , ew. gołe np . Goodram PLAY , Crucial Ballistix / Ballsitix Tactical , Team Group Vulcan , Geil EVO Lagera , Corsair Vengeance Low Profile . Druga opcja to kości w których radiator jest częściowo demontowalny np. G.Skill Trident X . Co do taktowania - na twojej platformie nie ma sensu brać pamięci szybszych niż 1 600 mhz . A co do procka to zamiast 3570K proponuję starszego I5 2500K - mimo że minimalnie wolniejszy to ma jeden duży plus - lutowany IHS , przez co przewodzenie ciepła rdzeń - Radiator jest znacznie lepsze niż przy Ivy Bridge / Haswellu . A jak trafisz na dobrą sztukę to tym bardziej będziesz się miał czym cieszyć . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
levis88 Opublikowano 19 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2015 (edytowane) A co do procka to zamiast 3570K proponuję starszego I5 2500K - mimo że minimalnie wolniejszy to ma jeden duży plus - lutowany IHS , przez co przewodzenie ciepła rdzeń - Radiator jest znacznie lepsze niż przy Ivy Bridge / Haswellu . A jak trafisz na dobrą sztukę to tym bardziej będziesz się miał czym cieszyć . Problem polega na tym że tego procesora nie da się kupić, a nawet jak się trafia to nikt nie ukrywa że go kręcił do granic możliwości... Wole już wydać wprawdzie nie małe pieniądze ale mieć nowy produkt ze sklepu, a w ostateczności jak elektronika dalej będzie trzymać taką cenę to kupie zwykłą i5 i tak mi starczy ;) Taki ram może być ? http://www.morele.net/pamiec-goodram-ddr3-play-8gb-1866-cl10-11-10-30-silver-631983/ Jaka to będzie różnica w wydajności względem mojego obecnego ? Ma sens taka wymiana ? Edytowane 19 Lutego 2015 przez levis88 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 19 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2015 Może być choć przy SB/IB nie ma różnicy czy masz 1 333 mhz CL9 czy 2 133 mhz CL9 - ta platforma w zasadzie nie reaguje na takty i timingi ramu . Co innego Haswell - tam ramy 1866+ mhz mają sens . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...