tomon Opublikowano 20 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2015 Czesc, Minęło sporo czasu od mojego ostaniego postu na tym forum - witam w takim razie ponownie. Sprowadził mnie tutaj pewien problem z kartą graficzną ( GTX 650 Ti ) Wczoraj przerzuciłem graty z kompa do nowej obudowy ( nowej dla mnie - ma kilka lat :) ) to co jest w niej nietypowe to to ze płyta główna jest tak jakby ustawiona odwrotnie - z tego wychodzi ze karta grafiki wentylator ma skierowany do góry. Nie wiem czy ma to jakies znaczenie czy nie , w kazdym razie poskładałem wszystko w całość i odpaliłem - DZIAŁA ! Problemy zaczeły sie pojawiać po chwili - po restarcie komputera dwa monitory DEll u2412m nie wstacją - informacja na ekranie o przechodzeniu w tryb Save mode. Posprawdzałem wszystki kable, podpiąlem monitory do innego komputera - starsza grafika Nvidi - działą bez problemu. Dzisiaj wykonałem jeszcze jeden ruch : odwróciłem obudowe do góry nogami ( kółkami bo takie ma ), wygląda to tak jak na zdjeciu i przy tej pozycji wszystko jest ok. jak narazie przy kilku resetach komputera nic sie nie wyłączyło i nie przeszło w tryb uspienia ( mowa o monitorach) Czy to że karta jest do góry wentylatorem ma wpływ na jej działanie ? Jesli tak to rodzi mi to pewien problem bo musze obudowe przystosowac do odwrotnej orientacji :) zdjecie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 20 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2015 (edytowane) Jedyne co mi przychodzi do głowy to -jakieś luzy na gnieździe PCIE powodujące brak styku w pozycji do góry nogami;) Wyjmij grafikę, dobrze przeczyść złącze (sprężone powietrze) Spróbuj budę postawić na kółkach i lekko dogiąć grafikę do góry (żyłka, jakiś sznurek) jeśli wtedy zadziała to odpowiedź prosta. A jak wyglądają obroty wentylatora w pozycji do góry nogami? Nie zwalnia? Nie jest głośniejszy? Edytowane 20 Lutego 2015 przez HeatheN 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomon Opublikowano 20 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2015 Dzięki za podpowiedz, Twoja sugestia chyba okaże sie słuszna - wyjałem karte a tam w slocie jedna z blaszek PCIe wygięta ( lekie odchylenia pewnie sa dopuszczalne ale tak jak było u mnie nie mogło to działać prawidłowo) przygiąłem ją do prawidłowej pozycji i teraz jest jak narazie ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...