Skocz do zawartości
tomon

GTX 650 Ti - odwrotnie

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc, 

Minęło sporo czasu od mojego ostaniego postu na tym forum - witam w takim razie ponownie. 
Sprowadził mnie tutaj pewien problem z kartą graficzną ( GTX 650 Ti ) 

Wczoraj przerzuciłem graty z kompa do nowej obudowy ( nowej dla mnie - ma kilka lat :) ) 
to co jest w niej nietypowe to to ze płyta główna jest tak jakby ustawiona odwrotnie - z tego wychodzi ze karta grafiki wentylator ma skierowany do góry. 
Nie wiem czy ma to jakies znaczenie czy nie , w kazdym razie poskładałem wszystko w całość i odpaliłem - DZIAŁA ! 

Problemy zaczeły sie pojawiać po chwili - po restarcie komputera dwa monitory DEll u2412m nie wstacją  - informacja na ekranie o przechodzeniu w tryb Save mode. 
Posprawdzałem wszystki kable, 
podpiąlem monitory do innego komputera - starsza grafika Nvidi - działą bez problemu. 

Dzisiaj wykonałem jeszcze jeden ruch :   odwróciłem obudowe do góry nogami ( kółkami bo takie ma ), wygląda to tak jak na zdjeciu i przy tej pozycji wszystko jest ok. jak narazie przy kilku resetach komputera nic sie nie wyłączyło i nie przeszło w tryb uspienia ( mowa o monitorach) 

Czy to że karta jest do góry wentylatorem ma wpływ na jej działanie ? 
Jesli tak to rodzi mi to pewien problem bo musze obudowe przystosowac do odwrotnej orientacji :) 

zdjecie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyne co mi przychodzi do głowy to

-jakieś luzy na gnieździe PCIE  powodujące brak styku w pozycji do góry nogami;)

Wyjmij grafikę, dobrze przeczyść złącze (sprężone powietrze)

Spróbuj budę postawić na kółkach i lekko dogiąć grafikę do góry (żyłka, jakiś sznurek) jeśli wtedy zadziała to odpowiedź prosta.

A jak wyglądają obroty wentylatora w pozycji do góry nogami? Nie zwalnia? Nie jest głośniejszy?

Edytowane przez HeatheN
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za podpowiedz,  

Twoja sugestia chyba okaże sie słuszna - wyjałem karte a tam w slocie jedna z blaszek PCIe wygięta ( lekie odchylenia pewnie sa dopuszczalne ale tak jak było u mnie nie mogło to działać prawidłowo) przygiąłem ją do prawidłowej pozycji i teraz jest jak narazie ok. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi