kris23 Opublikowano 24 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2002 Mam problem z monitorowaniem temperatury procesora na plycie Soltek SL75KAV. Moj procek to Duron 750. Prawie wszystkie uruchamiane przeze mnie monitory daja ten sam efekt - totalny zwis - wylacza sie monitor, nawet RESETEM(!) nie moge przywrocic go do zycia. Pozostaje wylaczenie z pradu i ponowne wlaczenie. Znalazlem jedna wersje Hardware Monitora (3.2.3.1), ktora dziala ok, ale niesetety tylko pod Windows 98. Zalezy mi na tym, aby dzialalo to pod XP. Pozostaje mi tylko oryginalny ViaHM, ale on jest nieciekawy i ubogi! Zauwazylem takze, ze takie zwisy maja miejsce jedynie, gdy w biosie napiecie procesora ustawione jest na inna wartosc niz default. Przy default'owym ustawieniu wszystko dziala ok. Prosze o pomoc, bo juz nie wiem, co zrobic... Zaznacze, ze probowalem wielu programow: m.in. Motherboard Monitor'a, CPUCool'a. Zalezy mi na uruchomieniu tego pierwszego, bo tylko z niego moge wyswietlac temperature na wyswietlaczu LCD. Jesli ktos mial taki problem i sie z nim uporal - prosze o pomoc. Wersja biosu - q10. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majster Opublikowano 24 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2002 Nie wiem co byś chciał ciekawego w monitorze temperatury. Ja używam ViaHM, gdyż to co najważniejsze pokazuje jasno i przejżyście. Co do zwisów, to u mnie takie dzieją się po odpaleniu jakiegokolwiek programu do modyfikacji zegarów (FSB, te sprawy). Nawet jak wybiorę właściwą płytę i właściwy typ PLL zawsze jest to samo: pomaga tylko odcięcie zasilania. Uważam więc że te programiki są po prostu niedorobione jak większość oprogramowania darmowego. Jeśli Twoje monitory mają coś wspólnego z regulacją zegara to mogą się takie cuda dziać. Co do BIOS-u: też miałem, ale zrezygnowałem. Q10 ma przedłużone DELAY TIME, co powodowało że przy każdym restarcie monitor mi na moment gasnął (na wersjach starszych tego nie było). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 24 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2002 Mam problem z monitorowaniem temperatury procesora na plycie Soltek SL75KAV. Moj procek to Duron 750. Prawie wszystkie uruchamiane przeze mnie monitory daja ten sam efekt - totalny zwis - wylacza sie monitor, nawet RESETEM(!) nie moge przywrocic go do zycia. Pozostaje wylaczenie z pradu i ponowne wlaczenie. Znalazlem jedna wersje Hardware Monitora (3.2.3.1), ktora dziala ok, ale niesetety tylko pod Windows 98. Zalezy mi na tym, aby dzialalo to pod XP. Pozostaje mi tylko oryginalny ViaHM, ale on jest nieciekawy i ubogi! Zauwazylem takze, ze takie zwisy maja miejsce jedynie, gdy w biosie napiecie procesora ustawione jest na inna wartosc niz default. Przy default'owym ustawieniu wszystko dziala ok. Prosze o pomoc, bo juz nie wiem, co zrobic... Zaznacze, ze probowalem wielu programow: m.in. Motherboard Monitor'a, CPUCool'a. Zalezy mi na uruchomieniu tego pierwszego, bo tylko z niego moge wyswietlac temperature na wyswietlaczu LCD. Jesli ktos mial taki problem i sie z nim uporal - prosze o pomoc. Wersja biosu - q10. Trzeba MBM 5.0.x odpalic skrotem Debug Mode or smthng. Sie skonfiguruje tylko klikaj na OK. Moze byc tak ze sie kilka razy powiesi, ale wtedy zrob jak napisales - Power OFF i od nowa, on zapamientuje moment na ktorym sie wykrzaczyl i pomija go pozniej. Powodzenia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kielkac Opublikowano 24 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2002 Mam to samo, odpalam jakikolwiek monitor i mam automatyczny reset, ale zgadzam sie z Majstrem, czy nie wystarczy ci ViaHM ? Ja go uzywam pod w2k i jest ok. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
UfoK Opublikowano 24 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2002 To na tej płycie chyba jest standart mi po podkręceniu proca nie odpala SpeedFan. Totalny zwis i pomaga tylko odcięcie zasilania. To chyba jedyna wada tej płyty. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris23 Opublikowano 25 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2002 Mam to samo, odpalam jakikolwiek monitor i mam automatyczny reset, ale zgadzam sie z Majstrem, czy nie wystarczy ci ViaHM ? Ja go uzywam pod w2k i jest ok. Zalezy mi na wyswietleniu temperatury na wyswietlaczu LCD, a to gwarantuje tylko MBM, a poza tym lubie jak w trayu jest temperatura :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yakko18 Opublikowano 25 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2002 Qrde ale macie ludzie problemy. Jak widze te posty tochyba tylko moja płyta dział ok. JA tam uruchamiałem wszystkie programy do monitorowania i przetaktowywania FSB i działało ok i to na różnych systemach. Może trafiłem na dobry model :D?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hendel Opublikowano 25 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2002 a znacie jakis program do obnizania obrotow wiatraka (w speedfanie nie mam takiej mozliwoci) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris23 Opublikowano 25 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2002 Qrde ale macie ludzie problemy. Jak widze te posty tochyba tylko moja płyta dział ok. JA tam uruchamiałem wszystkie programy do monitorowania i przetaktowywania FSB i działało ok i to na różnych systemach. Może trafiłem na dobry model :D??A sprobuj zmienic napiecie procka w biosie na inne niz default. Zobacz, czy i wtedy bedzie ok. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...