Skocz do zawartości
bigfan

OT. Timex Datalink 150

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Forum moze nie do konca to, ale sa tu elektronicy i na ich pomoc licze. Jest sobie zegarek jak w temacie. Mozna nim zarzadzac poprzez element fotoczuly umieszczony w samym zegarku i mrugajace paski pojawiajace sie na monitorze. Caly pic polega na tym, ze metoda ta dziala tylko na monitorach CRT a ja mam tylko LCD. Jest przystawka do notebooka na port serial z dioda LED. Niestety nigdzie nie moge znalezc schematu takiego adaptera. Mam wiec pytanie, czy starczy pradu na ktorychs z pinow COMa, zeby diode LED (jakas "zwykla") pobudzic do mrugania? Czy Waszym zdaniem ten adapter to cos wiecej niz dioda plus kabelek?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm niewiem ile moze pociagnac com... ale przeciez mozesz zrobic ze zasilanie wezmiesz sobie z zewnatrz a tylko sterowanie wezmiesz z com'a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie dlatego szukalem alternatywnego rozwiazania ;-)

Juz OK, znalazlem schemat. Co wiecej, da sie korzystac z tej podrobki kabelka korzystac pod Linuxem (niedlugo przetestuje FreeBSD), oporogramowanie windowsowe dostarczane wraz z zegarkiem nie dziala z tym kabelkiem. Oryginalny ma jeszcze cos, co pozwala softowi wykryc, ze jest podlaczony. Jesli by ktos byl zainteresowany, to mam gdzies w domu linki czy nawet stosowne schematy i programy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi