Duch23 Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2015 Witam mam mały problem z pamięcią Ram a mianowicie kupiłem na dniach 8gb wcześniej miałem 2x2gb i za cholerę nie mogę tej pamięci zainstalować, zaraz po włożeniu komputer się w ogóle nie uruchamia próbowałem różnych konfiguracji ze starymi pamięciami bez nich objaw jest taki sam komputer stara się uruchomić słychac wiatarka i nic się nie dzieje tylko powiedzmy kręci się, nie wiem czy uszkodzona jest pamięć czy kupiłem złą może ktoś doradzić? Jeśli chodzi o moją płytę główną to jest to Gigabyte GA-MA790XT-UD4P s.AM3 Natomaist stare pamięci to Patriot DDR3 Dual Chanel 2x2GB 1333 7-7-7-20 ViperSeries Te które zakupiłem to Pamięć DDR3 8GB PC3-10600 1333Mhz DIMM GOODRAM BOX Specyfikacja produktu Producent GOODRAM Gwarancja wieczysta !!! rodzaj pamięci DIMM standard 1333 MHz (PC3-10600) pojemność pamięci 8 GB ilość kontaktów [pin] 240 szt. częstotliwość pracy 1333 MHz przepustowość 10600 MB/s markowe [major] tak dodatkowe informacje do komputera Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2015 Jeśli to jest w jednej kości, to płyta ich nie obsługuje. Przed zakupem pamięci należy czytać specyfikację: http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-ma790xt-ud4p_10/specs/ W opisie masz 4 sloty do 16GB, czyli 4GB na slot. 8GB na jednym slocie nie będzie działać. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Duch23 Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2015 Czyli wychodzi iż zamiast jednej 8gb kości muszę dokupić max 2x4gb?Mógłby ktoś doradzić jakie abym nie popełnił znów błędu:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2015 Najlepiej zajrzyj do instrukcji lub na stronę producenta płyty - tam powinna być lista kompatybilnych kości pamięci. Z opisu na stronie wynika, że płyta ma 4 sloty i obsługuje maksymalnie 16GB, czyli po 4GB na slot. Teoretycznie dowolne kości 4GB powinny działać, ale lepiej jednak poszukać listy zgodnych pamięci, by potem nie mieć problemów - np niektóre kości wymagają podniesienia napięcia do prawidłowej pracy. Jeśli płyta nie zrobi tego automatycznie, to będzie trochę zabawy z uruchomieniem, bo trzeba będzie odpalić bios na dowolnych kościach, podnieś napięcie do takich jakie wymagają nowe kości, a potem podłączyć nowe kości. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hidden22 Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2015 (edytowane) Ja chyba zakupiłem taką samą kość co autor tego tematu, i mam podobne ze slotami (po 4 GB na slot) a ja kupiłem 8 GB, pojechałem w grubej rury :) Moja płyta Asus P5G41T -M LX3 https://www.asus.com/pl/Motherboards/P5G41TM_LX3/specifications/ Edytowane 25 Sierpnia 2015 przez hidden22 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...