Skocz do zawartości
andrzej30000

Sens wymiany monitora Acer X243HQ na nowszy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Posiadam model monitor marki acer x243hq. Kupiłem go kilka lat temu w pośpiechu gdy padł mi wysłużony samsung syncmaster. Nie był to do końca przemyślany zakup.  Przekonałem się o tym jak zobaczyłem wyświetlany obraz na jakimś budżetowym monitorze HP LED u mojego brata. Kolory były u niego lepsze, kontrast  także a  ponadto oczy nie ulegały tak szybko zmęczeniu podczas dłuższych sesji. W związku z tym rozważam kupno monitora. Monitor będzie współpracował z PC, który ma na pokładzie procesor I5 4590, 8 gb RAM, kartę ASUS Radeon R 9270x. Spędzam dużo czasu przy komputerze zarówno w dzień jak i w nocy.

Niżej wymieniam cechy monitora, który chciałbym kupić ( o ile to możliwe w tej cenie).

1. budżet: 1000-1500 PLN

2. zastosowanie : gry/internet/obróbka foto/filmy-40%/30%/20%/10%-odnośnie gier zaznaczam , że bardzo rzadko są to FPSy raczej World of Tanks, War Thunder, SKyrim etc. oraz rtsy i rpg

3. marka monitora : brak preferencji

4. rozmiar: 24-29 cali

5. typ matrycy: nie mam preferencji z uwagi na fakt, iż dotychczas korzystałem tylko z TN

6. format monitora: 16:9 ale rozważam również 21:9

7. dodatkowe preferencje:

a) PWM o dość wysokiej częstotliwości z uwagi na to, że często pracuję przed monitorem w nocy i oczy się męczą

b) matryca matowa

Nadto chciałem poznać opinie bardziej obeznanych w temacie czy jest sens wymiany mojego obecnego monitora na lepszy i czy w związku z tym odczuję różnicę w jakości i komforcie pracy na tyle znacząca aby było warto wyłożyć na ten cel kasę. Proszę również o konkretne propozycje monitorów uwzględniające moje preferencje.

Bardzo proszę o konstruktywne  odpowiedzi i z góry dziękuję wszystkim za okazaną pomoc.

Edytowane przez andrzej30000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko było znaleźć monitor który spełniałby wszystkie Twoje wymagania .

Znalazłem 2 które trzymają poziom jednak nie do końca są takie jak chciałeś:

http://www.morele.net/monitor-lg-29um65-p-637954/

http://www.morele.net/monitor-lg-29ub55-p-694816/

różnice są niewielkie , jednak zastanowiłbym się nad wymianą monitora.

Jeśli głównym powodem wymiany jest to że ktoś ma lepszy mimo że dobrze Ci się pracowało na obecnym to nie widzę sensu .

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi