Luzack Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2015 (edytowane) Witam.To jest kolejne forum na którym szukam pomocy.Po wejściu w dxdiag w zakładce ekran pokazuje 4095MB Przybl.całk.il.pamięci, ale po wejściu w Uruchom 64-bitowyprogram DxDiag , pokazuje tylko 1420MB Przybl.całk.il.pamięci. Nie mam pojęcia dlaczego w 64-bit zaniża mi pamięć. Na grafice mam najnowsze sterowniki, tak samo na płycie głównej oraz odświeżyłem biosa. Jeśli chodzi o gry to ilość fps waha się od 28 do 60 ,80 klatek. Często występują przycinki , nawet jak zjadę do zera w ustawieniach graficznych menu gier to pomaga owszem , ale nie za bardzo . Konfiguracja mojego PC : W7 64bit, intel i7-3700K , płyta gł. Asus maximus V Gene, 16 Ram-u, zasilacz corsaire 750 W. , titan black. Przy takiej konfiguracji gry powinny chodzić bezproblemowo i to na ultra ustawieniach, a niestety tak nie jest i to nawet przy grach sprzed kilku lat. Klikając pr. myszy na pulpicie-> rozdzielczość ekranu-> ustawienia zaawansowane-> w zakładce karta - pokazuje 2048 dedykowana pamięć wideo. Wydaje mi się że powinno być zgodnie ze specyfikacją karty , czyli 6144 dedykowanej pamięci wideo. Czy jest ktoś na tym forum , ktoś kto ma pojęcie co powinienem zrobić, aby przy takiej grafice można było grać płynnie w wysokich ustawieniach? dlaczego dxdiag zaniża mi ilość pamięci na grafice? i dlaczego mój pecet widzi tylko 2048 MB pamięci z całej 6144MB ??? Walczę z tym już od jakiegoś czasu i jestem na etapie rezygnacji i poddania się ,więc przyjmę każdą poradę i sugestię. Z góry dziękuję. @leven sterownik 349.65 jest najprawdopodobniej do W10 , bo mi nic nie działa po jego zainstalowaniu. dxdiag nie rozpoznaje grafiki. Edytowane 26 Lutego 2015 przez Luzack Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2015 (edytowane) Pokaż GPU-Z. Wgraj na próbę sterownik 349.65: https://1fichier.com/?e6r708cojl Jaki masz system ? Dla czego masz tylko WDDM 1.1 ? Jest już 2.0. EDIT: aaa, widzę WIN 7 64. Edytowane 25 Lutego 2015 przez leven Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2015 EDIT: aaa, widzę WIN 7 64. Nie wiem jak HP sobie radzi z taką konfiguracją, ma ograniczenie do 16GB ramu, jeśli wlicza w to pamięć video (tak jak systemy 32 bit w limicie do 4GB), mogą byś krzaczki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 26 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2015 HP ? ... co to jest ? :P W ogóle autor pytania ma jakieś dziwne odczyty. GPU-Z pokazuje 6GB pamięci i to jest poprawne. Za to system źle interpretuje zasoby karty. Chyba czas na zmianę systemu do przodu - WIN 10 ? Ja bym nie wytrzymał i zainstalował na jakimś nieużywanym dysku dla próby :P WIN10 wykazuje poprawne odczyty w DXDIAG - przynajmniej dla 750ti :P No i WDDM 2.0 a nie 1.1 :P To się zmieni, jak będzie wyższa wersja systemu, a DX12 "za rogiem" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luzack Opublikowano 26 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2015 HP ? ... co to jest ? :P W ogóle autor pytania ma jakieś dziwne odczyty. GPU-Z pokazuje 6GB pamięci i to jest poprawne. Za to system źle interpretuje zasoby karty. Chyba czas na zmianę systemu do przodu - WIN 10 ? Ja bym nie wytrzymał i zainstalował na jakimś nieużywanym dysku dla próby :P WIN10 wykazuje poprawne odczyty w DXDIAG - przynajmniej dla 750ti :P No i WDDM 2.0 a nie 1.1 :P To się zmieni, jak będzie wyższa wersja systemu, a DX12 "za rogiem" @leven - a jak mam zmienić wersję WDDM z 1.1 na 2.0 ? czy to czasem nie powinno mi się samo update'ować? Jeśli jest możliwość zmiany wersji systemu na 2.0 to napisz jak mam to zrobić . @leven->chętnie bym zmienił W7 na W10 tym bardziej,że jest to za darmo w formie aktualizacji. Ale jest jedno ale: nie otrzymujemy nośnika, do dyspozycji mamy tylko iso i jakiś ogólniedostępny klucz i w razie jakiejś reinstalki systemu w późniejszym czasie, mogą być problemy. Wolałbym pudełko z płytką i osobistym kluczem. A jesli chodzi o WDDM to ponawiam pytanie: jak zmienić wersję z 1.1 na 2.0? Wydaje mi się, że takie updaty system dokonuje samodzielnie, ale jak jest możliwość dokonać tego samemu to napisz jak. I dzięki za pomoc:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 26 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2015 HP ? ... co to jest ? :P Home Premium, Windows 7 Home Premium Limit on X64 - 16 GB. Luzack, wyjmij połowę pamięci ram z kompa i sprawdź, jak to wpłynie na odczyt ilości vram jak i wydajność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 26 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2015 https://forums.geforce.com/default/topic/535995/gtx-titan-vram-and-windows-7-ram-memory-limit-/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luzack Opublikowano 26 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2015 https://forums.geforce.com/default/topic/535995/gtx-titan-vram-and-windows-7-ram-memory-limit-/ @kwasior500-> jeśli dobrze rozumiem, to W7 64bit radzi sobie z 16GRAM plus 6144 vram na karcie. dzięki za podpowiedź. Home Premium, Windows 7 Home Premium Limit on X64 - 16 GB. Luzack, wyjmij połowę pamięci ram z kompa i sprawdź, jak to wpłynie na odczyt ilości vram jak i wydajność. @Klaus-> wyjąłem 8 ramu ,zostało też 8ramu i nic się nie zmieniło. A tak na marginesie to myślałem że Twój poprzedni post znalazł się tu przypadkiem i HP odnosi się do Hewlett Packard :) Witam.To jest kolejne forum na którym szukam pomocy.Po wejściu w dxdiag w zakładce ekran pokazuje 4095MB Przybl.całk.il.pamięci, ale po wejściu w Uruchom 64-bitowyprogram DxDiag , pokazuje tylko 1420MB Przybl.całk.il.pamięci. Nie mam pojęcia dlaczego w 64-bit zaniża mi pamięć. Na grafice mam najnowsze sterowniki, tak samo na płycie głównej oraz odświeżyłem biosa. Jeśli chodzi o gry to ilość fps waha się od 28 do 60 ,80 klatek. Często występują przycinki , nawet jak zjadę do zera w ustawieniach graficznych menu gier to pomaga owszem , ale nie za bardzo . Konfiguracja mojego PC : W7 64bit, intel i7-3700K , płyta gł. Asus maximus V Gene, 16 Ram-u, zasilacz corsaire 750 W. , titan black. Przy takiej konfiguracji gry powinny chodzić bezproblemowo i to na ultra ustawieniach, a niestety tak nie jest i to nawet przy grach sprzed kilku lat. Klikając pr. myszy na pulpicie-> rozdzielczość ekranu-> ustawienia zaawansowane-> w zakładce karta - pokazuje 2048 dedykowana pamięć wideo. Wydaje mi się że powinno być zgodnie ze specyfikacją karty , czyli 6144 dedykowanej pamięci wideo. Czy jest ktoś na tym forum , ktoś kto ma pojęcie co powinienem zrobić, aby przy takiej grafice można było grać płynnie w wysokich ustawieniach? dlaczego dxdiag zaniża mi ilość pamięci na grafice? i dlaczego mój pecet widzi tylko 2048 MB pamięci z całej 6144MB ??? Walczę z tym już od jakiegoś czasu i jestem na etapie rezygnacji i poddania się ,więc przyjmę każdą poradę i sugestię. Z góry dziękuję. @leven sterownik 349.65 jest najprawdopodobniej do W10 , bo mi nic nie działa po jego zainstalowaniu. dxdiag nie rozpoznaje grafiki. screen DxDiag jest zrobiony po wyjęciu 8GRAM i pozostawieniu też 8 g ramu w pececie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luzack Opublikowano 26 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2015 @kwasior500-> jeśli dobrze rozumiem, to W7 64bit radzi sobie z 16GRAM plus 6144 vram na karcie. dzięki za podpowiedź. @Klaus-> wyjąłem 8 ramu ,zostało też 8ramu i nic się nie zmieniło. A tak na marginesie to myślałem że Twój poprzedni post znalazł się tu przypadkiem i HP odnosi się do Hewlett Packard :) screen DxDiag jest zrobiony po wyjęciu 8GRAM i pozostawieniu też 8 g ramu w pececie. Naszła mnie jeszcze jedna wątpliwość.Otóż poprzednia moja karta graficzna to gtx 660ti z 2048 MB. i to z tą kartą był reinstalowany system.Po zakupie titana po prostu 660ti wyjąłem z kompa i zainstalowałem titana bez zbędnych ceregieli z usuwaniem poprzednich sterowników itp.Nowe sterowniki jak i cała reszta poszła z dołączonej płytki jak i ze strony Nvidii.Teraz to już dokładnie nie pamiętam, ale chyba samo działo się coś w stylu usuwanie sterów i dopiero instalowanie nowych, że tak powiem samo to się wszystko robiło. I teraz pytanie mi się nasuwa - czy dlatego że nie usunąłem starych sterów od poprzedniej karty przed włożeniem nowej karty , to teraz system zgłupiał i w dalszym ciągu niejako widzi tylko 2048 MB ? czy moje działanie może być powodem tej całej fixacji peceta ? i dlatego dxdiag pokazuje dziwne wartości pamięci ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 26 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2015 Usuń stery, do tego Driver Cleaner i potem zainstaluj na nowo. Może nie pomoże, ale na pewno nie zaszkodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 26 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2015 Jak naruszyłem regulamin wklejając link z innego forum, to przepraszam, ale po co mam to wszystko przepisywać, skoro jest to w jednym kawałku :P Autor... tu masz sterowniki i sposób instalacji. Użyj DDU przed instalacją nowych sterowników. http://forum.itpc.net.pl/topic/17383-sterowniki-nvidia-temat-og%C3%B3lny/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...