Skocz do zawartości
QooQ

Mały zestaw 4000zl +

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

przeszperałem cały dzień w poszukiwaniu nowego blaszaka zamysł był do 4000 zł , wyszło trochę więcej .

Teraz pytanie do was co wybrać/zmienić aby było dobrze i tanio

Procesor :
I5-4690K                              1040 zl

Plyta Główna :
MSI Z87-G43 GAMING 1150 3xPCI-E DDR3  474 zl  / ASRock Fatal1ty Z97 Killer 620 zl

Grafika:
GIGABYTE GTX970 G1 GAMING             1622 zl

Chłodzenie :
COOLERMASTER HYPER 103 Universal LowProfile 85 zl / Thermalright Macho Black-White HR-02 200 zl

Ram :
DDR3 8GB (2x4GB) TridentX 2400MHz CL10 XMP 390zl

Dysk Twardy :
DT01ACA300 3TB 3.5'' SATA3 64MB 7200rpm  450 zl     - 1tb tez może być

Zasilacz :
Corsair RM 550W, 80PLUS GOLD, modularny    460 zl   / be quiet! Pure Power CM L8 730W Modularny BOX 420zl / Black Edition XTR

550W Full Modular (80+ Gold, 2xPEG, 135mm, Single Rail)  429 zl

Obudowa :
Zalman Z11 PLUS HF1 USB 3.0 (z oknem) 338 zl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i dokładnie.

To już nie te czasy gdzie jedzie się na azocie czy suchym lodzie na układach tworzonych przez ludzi z tego forum choćby.

Moim zdaniem obecnie te fatality / gaming / extreme / xpower to chwyt marketingowy na ludzi którzy mają kasę i chcą mieć ładny widok przez okno obudowy.

Mamy 4 CPU na krzyż pod 1150 nadające się do OC. To już nie te czasy kiedy szukało się selekta robiącego 4-5GHz i wszystkie proce były odblokowane, albo dało się je odblokować drut czy pencil modem.

Oczywiście nie twierdzę, że należy kupować najtańsze mobo. Jednak gdy widzę te gejming itp, różniące się tylko kolorem radiatora i smokiem na nim od wersji bez gejming, to żal mi producenta za totalny brak kreatywności.

Edytowane przez Szawel
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chodzi czy lipa, tylko czy chcesz wydać na nią pieniądze. Rozumiem, że płyta w cenie ok 500zł masz, to warto.

Widzę, że procek I5-4690K 1040 zl  i płyta ponad 800zł.

Edytowane przez NostradamuSek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ASUS MAXIMUS VI GENE to przepłacone 400zł w stosunku do MSI Z97-G43.

Dodaj to lepiej do GPU.

PSU też przepłacony. Do Maxwella tyle nie trzeba.

Jak ma być modularny, to jak reyden pisał XFX XTR 550 za 388zł spokojnie wystarczy. Starczy też to co siedzi u mnie, czyli G550M i to już za 270zł, ale już nie jest w pełni modularny.

EDYTA: Nie doczytałem, że wychodzi Ci 500zł za Asusa. No to jeszcze ma sens, bo normalnie 800zł to jakaś paranoja.

Edytowane przez Szawel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Nie będę już nic kombinować bo cena zamiast maleć to rośnie tylko zamiast MSI Z97-G43 to MSI Z97M-G43 20 zl różnicy .

A jeszcze jedno pytanko

Opłaca się brać KARTA GRAFICZNA PCIE GIGABYTE GTX970 G1 GAMING  1622 zl

czy

GeForce CUDA GTX970 JETSTREAM   1563 zl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co mi się wydaje, to ten gigabyte(gtx 970) chyba nie wejdzie do tego zalmana z11 hf1, ale mogę się mylić bo siedzę teraz na telefonie i nie mogę sprawdzić.

Edytowane przez ThePatryk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sama obudowa to trochę pomyłka, bo nie pomieści żadnej dłuższej karty i ten Gigabyte faktycznie w nią nie wejdzie. Z11 mieści karty do 292mm, a Gigabyte ma 312mm. Sam mam kobyłkę 285mm.

Jak już chcesz wydać tyle na obudowę to chyba lepiej Corsair Carbide Series 300R i masz pewność, że wejdzie Ci tam każde GPU. (choć ja mam tą pewność za 100zł mniej ;))

Do poczytania...

Co do Palita, to mam obawy co do kultury pracy chłodzenia z kolei.

Edytowane przez Szawel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

thepatryk i szawel dzięki bo dopiero bym miał zdziwko . poszukam cos z coolmastera 

ps. czyli plati odpada

jeszcze małe pytanko gdzie to pisze ile ma miejsca na grafikę szukam na morele ?

@down

na z11 jest ale na innych niema :(

Edytowane przez QooQ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

thepatryk i szawel dzięki bo dopiero bym miał zdziwko . poszukam cos z coolmastera 

ps. czyli plati odpada

jeszcze małe pytanko gdzie to pisze ile ma miejsca na grafikę szukam na morele ?

Opis Z11 na morelach:

cechy dodatkowe:

Maksymalna długość karty graficznej: 292 mm

Co do obudowy to Aquarius X90 też jest spoko, tylko to pełen tower i uszykowany pod WC. Za to pomieści wszystko co sobie wymyślisz i nie wygląda jak marketowy ultra hiper power mega extra buda z allegro, czego o Z11 bym nie powiedział ;)

Edytowane przez Szawel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i tak jak bym chciał krecic tego procka to z gtx970 550 nie uciągnie tak wiec zrezygnuje z macho :)

Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM, 64MB cache (WD10EZEX) 335 zl

czy

Dysk Western Digital Green, 3.5'', 2TB, SATA/600, 64MB cache (WD20EZRX) 347 zl

1.Pamięć G.Skill TridentX DDR3 2x4GB 2400MHz CL10 (F3-2400C10D-8GTX)                                                                               375 zl

2.Dysk Western Digital Green, 3.5'', 2TB, SATA/600, 64MB cache (WD20EZRX)                                                                              347 zl

3.Obudowa Aerocool AEROPGSMECHATRON-BK                                                                                                                            325 zl

4.Zasilacz XFX Black Edition XTR 550W Fully Modular 135mm 80+ Gold (P1-550B-BEFX)                                                              388 zl

5.Płyta główna MSI Z97M-G43, LGA 1150, 4xDDR3, VGA, 1x M2, GbLAN, mATX (Z97M-G43)                                                       400 zl

6.Procesor Intel Core i5-4690K, socket LGA1150, 64bit, do 3.9 GHz, 88W, cache 6MB, BOX (BX80646I54690K)                         1030 zl

7.Karta graficzna Gigabyte GeForce GTX 970, 4GB GDDR5 (256bit) HDMI, DVI-I DL, DisplayPort (GV-N970G1 GAMING-4GD) 1600 zl

czy wszystko gra ?

i chyba ta Obudowa Aerocool AEROPGSMECHATRON-BK   pomieści gtx ?

Edytowane przez QooQ
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk bierz WD Blue , seria Green jest wolna .

Ja bym miał brać budę za  300+ zł to brał bym coś lepszego niż AeroCool np. Corsair 300R za 299 zł - pomieście karty o długości do 45 cm , ew. SPC X90 za tyle samo - pomieści karty o długości 35,5 cm .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i tak jak bym chciał krecic tego procka to z gtx970 550 nie uciągnie tak wiec zrezygnuje z macho :)

Uciągnie uciągnie. Nie bój. Byle dobre 550.

Dysk bierz WD Blue , seria Green jest wolna .

Ja bym miał brać budę za  300+ zł to brał bym coś lepszego niż AeroCool np. Corsair 300R za 299 zł - pomieście karty o długości do 45 cm , ew. SPC X90 za tyle samo - pomieści karty o długości 35,5 cm .

Nie wiem co ludzie mają z tymi obudowami co WYGLĄDAJĄ na pr0. Corsair 300R niebo lepszy faktycznie. Stop obudowom allegro/market design ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja wiem ze może lepsze do wc i wgl lepiej chlodz ale wygląd maja do [gluteus maximus] czarny kwadrat prosty :( jednak oko tez musi cieszyć za te 4000+ zl

co do

Uciągnie uciągnie. Nie bój. Byle dobre 550.

to mowa o tym xtr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja wiem ze może lepsze do wc i wgl lepiej chlodz ale wygląd maja do [gluteus maximus] czarny kwadrat prosty :( jednak oko tez musi cieszyć za te 4000+ zl

Nie no spoko, tylko cena z kosmosu. Dla mnie ona jest warta max 180-200zł.

O gustach się nie dyskutuje, ale to jest komputer, nie myśliwiec taktyczny wielozadaniowy. Nie ma wyglądać szybko, tylko być funkcjonalny ;D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi