Traczykcw Opublikowano 26 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2015 WitamOd 3 dni mam problem ze swoją stacjonarką, który spowodował dodatkowe problemy zwiazane z utraconym systemem i masą wgranych programów, ale to nie ma już większego znaczenia.Sytuacja zaczęła się nagle, komputer normalnie pracuje po pewnym czasie zawiesza się i na czarnym ekranie wyrzuca komunikat:"BOOTMGR is missing Press Ctrl +alt + Del to restart"Restartuję komputer, potem wchodzę do Biosu, patrzę na opcje bootowania ...Co się okazuje, nie ma na liscie mojego dysku z systemem (SSD)- jakby zniknął. Oczywiście po wyjściu wyskakuje nadal komunikat: "BOOTMGR is missing Press Ctrl +alt + Del to restart"Dopiero po wyłaczeniu komputera na jakiś czas uzyskuję dostęp do dysku w opcjach bootowania.W międzyczasie próbwałem naprawiać mbr - bezskutecznie.W końcu zrobiłem format dysku systemowego (SSD), niby wszystko było dobrze, ale komputer znowu się zawisił przy prostej operacji i znowu to samo.Wygląda na to jakby dysk nagle tracił podłaczenie z płytą.Próbowałem przełączać dysk do inneg portu SATA, nic nie dało ...Taki sprzęt posiadam: MOBO: Asus P8Z68-V PRO CPU: Intel Core i5 2500K 3,3 GHz - Cache L3 6 MB + Zalman CNPS10X Performa RAM: G.SKILL Sniper F3-12800CL9D-8GBSR2 DDR3 8 GB 1600 MHz CL9 GPU: MSI GeForce GTX 560 GTX Ti Hawk 1 GB DDR5 PCI-E BOX HDD: WD Green 1 TB (64 MB, SATA III, WD10EZRX) + system: SSD Crucial CT064M4SSD2 64 GB PSU: XFX Black 850 W Modular 80 +silver SLI PSU CASE: Silentium PC Gladius 800 Pure Black OS: Windows 7 Professional EN OEM 64Bit Podejrzenia:- problemy sprzętowe:1. płyta główna2. zrypany dysk SSd3. Problem z procesorem, który już kiedyś powodował zwieszanie się komputera na chwilę, ale nie było takich cyrków- niestety kompa kupowałem pod koniec 2011 roku, nie mam chyba co liczyć na serwis ...Zresztą płyta głowna trafiła nie tak dawno do serwisu ze względu na uszkodzony port SATA.- problem z Biosem ?Proszę pilnie o pomocCo robić pomóżcie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ancient Opublikowano 26 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2015 Jaki firmware na SSD? Wklej jego smart.Sterowniki chipsetu aktualne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 26 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2015 (edytowane) @Traczykcw http://forum.purepc.pl/topic/351173-zawieszanie-sie-komputera-co-60miunt/?p=3789733 Firmware do aktualizacji spod Windowsa 7 (instrukcja) Aktualizacja bootowalna, niewymagająca uruchomienia Windy (instrukcja) Edytowane 26 Lutego 2015 przez AragornPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Traczykcw Opublikowano 26 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2015 @Traczykcw http://forum.purepc.pl/topic/351173-zawieszanie-sie-komputera-co-60miunt/?p=3789733 Firmware do aktualizacji spod Windowsa 7 (instrukcja) Aktualizacja bootowalna, niewymagająca uruchomienia Windy (instrukcja) @AragornPL Wgrałem aktualizację firmware, miałem wersję 0002. Proces przebiegł pomyślnie, zaktualizował mi do 070H, Windows włączył się normalnie. Oby to rozwiązało problem, teraz pozostaje mi czekać jak będzie się zachowywał komp. Chyba że masz pomysł co można zrobić, żeby go szybciej sprawdzić. Załączam print z SSD life po UP-ie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Traczykcw Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2015 Komputer działa bez zarzutów, wygląda na to że problem został rozwiązany.Dziękuję za pomoc AragornPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...