Skocz do zawartości
Traczykcw

Problem BOOTMGR is missing Press Ctrl +alt + Del to restart

Rekomendowane odpowiedzi

Witam
Od 3 dni mam problem ze swoją stacjonarką, który spowodował dodatkowe problemy zwiazane z utraconym systemem i masą wgranych programów, ale to nie ma już większego znaczenia.
Sytuacja zaczęła się nagle, komputer normalnie pracuje po pewnym czasie zawiesza się i na czarnym ekranie wyrzuca komunikat:
"BOOTMGR is missing Press Ctrl +alt + Del to restart"
Restartuję komputer, potem wchodzę do Biosu, patrzę na opcje bootowania ...
Co się okazuje, nie ma na liscie mojego dysku z systemem (SSD)- jakby zniknął. Oczywiście po wyjściu wyskakuje nadal komunikat: "BOOTMGR is missing Press Ctrl +alt + Del to restart"
Dopiero po wyłaczeniu komputera na jakiś czas uzyskuję dostęp do dysku w opcjach bootowania.
W międzyczasie próbwałem naprawiać mbr - bezskutecznie.
W końcu zrobiłem format dysku systemowego (SSD), niby wszystko było dobrze, ale komputer znowu się zawisił przy prostej operacji i znowu to samo.
Wygląda na to jakby dysk nagle tracił podłaczenie z płytą.
Próbowałem przełączać dysk do inneg portu SATA, nic nie dało ...

Taki sprzęt posiadam:

MOBO: Asus P8Z68-V PRO

CPU: Intel Core i5 2500K 3,3 GHz - Cache L3 6 MB + Zalman CNPS10X Performa

RAM: G.SKILL Sniper F3-12800CL9D-8GBSR2 DDR3 8 GB 1600 MHz CL9

GPU: MSI GeForce GTX 560 GTX Ti Hawk 1 GB DDR5 PCI-E BOX

HDD: WD Green 1 TB (64 MB, SATA III, WD10EZRX) + system: SSD  Crucial CT064M4SSD2 64 GB

PSU: XFX Black 850 W Modular 80 +silver SLI PSU CASE: Silentium PC Gladius 800 Pure Black OS: Windows 7 Professional EN OEM 64Bit

Podejrzenia:
- problemy sprzętowe:
1. płyta główna
2. zrypany dysk SSd
3. Problem z procesorem, który już kiedyś powodował zwieszanie się komputera na chwilę, ale nie było takich cyrków
- niestety kompa kupowałem pod koniec 2011 roku, nie mam chyba co liczyć na serwis ...
Zresztą płyta głowna trafiła nie tak dawno do serwisu ze względu na uszkodzony port SATA.

- problem z Biosem ?

Proszę pilnie o pomoc
Co robić pomóżcie  ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@AragornPL

Wgrałem aktualizację firmware, miałem wersję 0002.

Proces przebiegł pomyślnie, zaktualizował mi do 070H, Windows włączył się normalnie.

Oby to rozwiązało problem, teraz pozostaje mi czekać jak będzie się zachowywał komp.

Chyba że masz pomysł co można zrobić, żeby go szybciej sprawdzić.

Załączam print z SSD life po UP-ie

post-189523-0-64160100-1424987072_thumb.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi