Skocz do zawartości
WoWo_Soldier

Wybór routera ASUS / TPLink

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Jako że mój stary (nowy) router TL-WR941ND najzwyczajniej zdechł, został odesłany na gwarancje, dostałem zwrot pieniędzy z zaleceniem żebym kupił sobie inny to wiarygodność i niezawodność w TP-L bardzo u mnie ucierpiała 

Mam mały problem w wyborze routera, mianowicie mój wybór oscyluje pomiędzy:
- ASUS RT-N18U

- TP-Link TL-WR1043ND 3T3R

W zasadzie to tutaj mam dwa zasadnicze pytania:

1. Czy ASUS ma w swoim sofcie możliwość zmiany portu WAN na kolejny port LAN - właśnie dlatego się nad asusem zastanawiam gdyż nie da się do niego wgrać gargulca a na poprzednim TP-L miałem WANa przerobionego na LANa

2. Który bardziej polecacie, może nie jest to ta sama półka cenowa, bo jestem zdecydowany w zasadzie na ASUSa (multum opcji), chyba że okaże się że nie ma tej możliwości zmiany trybu portów to w takim razie będę zmuszony wziąć TP-L

---
Może inny polecacie?

w kwocie do ~250zł, singleband

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam tego asusa i jestem zadowolony, ma w ustawieniach zakładkę dual wan i taki opis: RT-N18U zapewnia obsługę Dual WAN (Podwójne połączenie WAN). Wybierz tryb Przełączanie awaryjne w celu użycia drugiego połączenia WAN, jako zapasowego dopstępu do sieci. Wybierz tryb Balans ładowania w celu optymalizacji szerokości pasma, maksymalizacji przepustowości, minimalizacji czasu odpowiedzi i zapobieganiu przed przeciążeniem przesyłania danych dla obydwu połączeń WAN.

Jest bardzo stabilny, mam na nim odpalony serwer ftp i wpiętego pendrive - własna mała chmurka :), oraz podpiętą drukarkę. 

Co do tp-link to przed tym asusem kupiłem model TL-WDR4300 i to była kaszana, szczególnie z wifi. Na tym asusie udało mi się przez wifi i podpięty do niego dysk osiągnąć okolice 150 Mbit/s.

A tak z ciekawości, po co Ci ta opcja zmiany portu? 

Edytowane przez piotreek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponieważ mam w pokoju 4 urządzenia które chce mieć podpięte kablem (z wiadomych przyczyn, pingi, szybszy przesył danych między urządzeniami), port nr. 5 używałem dla piątego urządzenia które jest wpinane czasami  a internet miałem podpięty tak: (INTERNET) >> router/modem jakiś sagem z orange >> WIFI / kabel >> router który odesłałem >> rozszerzenie WIFI / AP, 4/5 kablowych urządzeń.

To bardzo fajnie że jesteś z niego zadowolony, mógłbym Cię prosić o pewien test aby upewnić mnie w przekonaniu że działa to tak jak powinno, bo normalnie jak wpina się PC1 do LAN, a PC2 do WAN to komputery nie mają prawa się widzieć, jeżeli możesz zmień tą opcję w ustawieniach i sprawdź czy komputery zaczną się normalnie widzieć (ew. jakieś screeny). Ponieważ nie chcę się zawieść a zależy mi na tym ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli mógłbyś mi to sprawdzić byłbym Ci bardzo wdzięczny, ogólnie to zamawiać zamierzam dopiero w połowie przyszłego tygodnia więc trochę czasu jest.
BTW, na jednym z forum znalazłem taką opcje:
http://i1167.photobucket.com/albums/q631/babis3g/asusinternetconnection.png(WAN Index / WAN type)

tyle że nie wiem czy nie będziesz musiał zaktualizować firmware, jeżeli byś to testował ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli mógłbyś mi to sprawdzić byłbym Ci bardzo wdzięczny, ogólnie to zamawiać zamierzam dopiero w połowie przyszłego tygodnia więc trochę czasu jest.

BTW, na jednym z forum znalazłem taką opcje:

http://i1167.photobucket.com/albums/q631/babis3g/asusinternetconnection.png(WAN Index / WAN type)

tyle że nie wiem czy nie będziesz musiał zaktualizować firmware, jeżeli byś to testował ;)

Mam najnowsze - kilka tygodni temu będąc u rodziców zalogowałem się po vpn i mi panel ładnie wyświetlił info, dwa kliki i się samo pobrało i zaktualizowało. 

Możesz mi jeszcze raz napisać co mam sprawdzić? Bo nie bardzo rozumiem z tego opisu co mi dałeś. 

Edytowane przez piotreek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, czasem chce coś opisać tak dokładnie że druga strona nie wie o co chodzi, sorry :)

Chcę żebyś sprawdził czy w ustawieniach jest możliwość zmiany trybu pracy portu WAN na port LAN (czyli programowo pozbędę się portu WAN zyskując piąty port LAN)

W TP-Linku to działało (na gargoyle).
Screen z gargoyle jak to tam wyglądało: (WAN ethernet port: Bridge to LAN)

https://www.gargoyle-router.com/phpbb/download/file.php?id=380&sid=1987550405adeabc9dedd83c65bdca15

I czy to działa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aaaa, bo ja myślałem, że odwrotnie chcesz, żeby z jednego portu lan zrobić dodatkowy wan. 

Takiej opcji chyba nie ma, ale zaraz zobaczę w ustawieniach, tylko vpn odpalę. 

update:

jest opcja uruchom wan, więc istnieje szansa, że jak wyłączę ją, to port wan przerobi się na lan, ale to sprawdzę dopiero jak wrócę do siebie. 

Edytowane przez piotreek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi