wodlarin1 Opublikowano 26 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2015 Witajcie, otóż chciałem podkręcić swojego procka do możliwie jak najwydajniejszej lecz stabilnej postaci. Pogrzebałem trochę w internecie skorzystałem z paru poradników i oto do czego doszedłem (pierwsze zdjęcie) : CPU Clock Ratio: 4080 MHz CPU NB Freq.: 2295 MHz CPU Freq: 255MHz PCIE Clock: 100MHz HT Link Freq: 2295MHz ___ DDR3 Voltage 1.6V (+0.1V) NB Volt 1.3V (+0.1V) SB Volt 1.3V (+0.1V) CPU NB VID 1.275V (+0.175V) CPU Voltage 1.450V (+0.050V) Jednak przy cięższej pracy procka np. uruchamianie testu CPU lub włączanie jakiejś gry wywala mi niebieski ekran z błędem(drugie zdjęcie) i restartuje pc. Zwracam się z prośbą o udzielenie pomocy: ewentualne poprawienie niektórych ustawień, doradzenie co zrobiłem źle, może ktoś zna dobrze ten procesor i będzie wiedział jak go dobrze podkręcić. Zależy mi na mocnym podkręceniu jednak żeby był stabilny - walczę o jak najlepszą wydajność ;). Mój sprzęt: Procesor: AMD Phenom II X4 955 BE 3.2GHz Płyta główna: GIGABYTE GA-880GM-D2H Karta graficzna: NVIDIA GeForce GT440 1GB Oprogramowanie: Windows 7 Ultimate 64bit Zasilacz: Modecom Premium 500 RAM: Kingston 4GB Jeżeli ktoś potrzebuje dokładniejszych danych lub innych informacji proszę pytać. Pozdrawiam i liczę na waszą pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wodlarin1 Opublikowano 26 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2015 Właśnie zacząłem od podkręcania samym mnożnikiem jak na posiadacza BE przystało jednak jedyne z czym się spotkałem to rozczarowanie, nie odczułem żadnych zmian po podkręceniu mnożnikiem do 4.0GHz :/. Jakim programem i podczas jakiej czynności zmierzyć temperatury? Póki co wstawiam zdjęcie z SpeedFana, komputer na pulpicie, bez obciążenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mbe Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2015 Zapewne w grach sprawdzałeś wydajność a tu ogranicza cię i to mocno karta graficzna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wodlarin1 Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2015 Tak, dokładnie w CS:GO i szczerze powiem, że FPS podskoczyły o 60-80 i gra stała się płynniejsza, jednak jak mówiłem zabrakło stabilności. Może ktoś mi pomóc z tym? Na przykład poradzić co do tych napięć itp.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mbe Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2015 Na początku wrzuć tu fotkę z biosu ale na standardowych taktach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wodlarin1 Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2015 (edytowane) Nie jestem pewny czy o to Ci chodziło, ale łap ;p Edytowane 27 Lutego 2015 przez wodlarin1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mbe Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2015 zacznij tak. Mnożnik CPU na 18 VCORE 1,45v NB fraq ustaw na 12 Przetestuj w grze. Przetestuj w jakimś programie. Jak będzie dobrze to jedziesz z mnożnikiem w górę o oczko i testujesz. Staraj się pomijać połówek. Jak dojdziesz do 4GHz to spróbuj napięcie obniżyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wodlarin1 Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2015 Na tych ustawieniach w ogóle nie odpala kompa, musze biosa restartować. Jednak na takich ustawieniach uzyskałem stabilność, jest dobrze czy coś zmieniać? Chyba nie ma sensu kręcić wyżej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wodlarin1 Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2015 Kingstona 4GB DDR3. Ogólnie to z tego procka da rade więcej wycisnąć tylko nie wiem jak go ustabilizować;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mbe Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2015 Nie ruszaj CPU Fraq bo trzeba wtedy przestawiać ram i NB. to zacznij tak. Mnożnik CPU na 18 VCORE 1,45v NB fraq ustaw na 11 a jak nie wstanie to zjedz na 10 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wodlarin1 Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2015 1.333MHz taktowanie ram Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mbe Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2015 Tak na marginesie twoja płytka nie bardzo nadaje się do OC. Ustaw sobie 3.6GHz bez podnoszenia napięć. i tak zostaw. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wodlarin1 Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2015 Ogólnie płyta i grafika są do wymiany zapewne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wodlarin1 Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2015 Nie, ostatnio tylko wymieniałem radiator z wentylem na procka, komputer mam otworzony, czyszczę z kurzu co ok. 2tyg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mbe Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2015 (edytowane) Grafika na 100%. Płyty narazie nie musisz zmieniać. Ustaw CPU na 3.6GHz mnożnikiem oraz NB na 2200MHz. A jakie masz chłodzenie. Edytowane 27 Lutego 2015 przez mbe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wodlarin1 Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2015 Hmm a jeżeli zostawiłbym na ustawieniach jakich skutków mogę oczekiwać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mbe Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2015 Za mocno przetaktowany ram. Po to masz odblokowany mnożnik żeby nie ruszać zegara bazowego który może spowodować niestabilność systemu. OC najlepiej jest robic małymi kroczkami a nie odrazu max jaki chcemy osiągnąć. Zrzuć wszystko na auto tylko ustaw CPU na 3,6GHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wodlarin1 Opublikowano 28 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2015 Jeszcze jedno, jaka karta graficzna doda mi dużo wydajności i będzie pasowała do tej płyty głównej? Do 600-700zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mbe Opublikowano 28 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2015 Jak nowa to r7-265 / R9-270. Z używek szukaj HD7950 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wodlarin1 Opublikowano 28 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2015 Okej dzięki, a nic z GeForce?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mbe Opublikowano 28 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2015 GF wypadają troszeczkę gorzej jesli chodzi o wydajność w cenie radków w niższych segmentach cenowych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wodlarin1 Opublikowano 28 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2015 Dobra wielkie dzięki raz jeszcze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...