Skocz do zawartości
PC_Master

Mechatronika czy Robotyka

Rekomendowane odpowiedzi

Hmm, w sumie do studiów to wystarczy znajomość matmy i rozumienie tego bez większego wysiłku - jeżeli nie musisz się uczyć matmy w liceum i dostaniesz się na studia, to na studiach nauki masz tylko trochę :)

Do podstaw programowania polecam grę "Colobot", ale nie wiem jak to teraz wygląda. Jak w to grałem miałem chyba 13 lat. Z perspektywy czasu myślę, że był to dobry wstęp do programowania, później było delphi i pascal, a na studiach z c++ i innymi nie miałem problemów.

Automatyka i robotyka to fajny kierunek, łączący w sobie wiele dziedzin - fizykę, elektronikę, informatykę, mechanikę. W tej chwili jestem trochę ponad rok po ukończeniu tych studiów, i głównie dały to, że inaczej patrzę na problemy - każdy jest do rozwiązania, i wiem gdzie szukać i w końcu zawsze znajdę rozwiązanie. Nie wiesz wszystkiego, ale zawsze w głowie coś świta i wiesz jak zabrać się za temat. Ogólnie polecam, mimo że część przedmiotów do droga przez mękę, i podczas zdawania/uczenia się myślisz że to zupełnie niepotrzebne. Większość przedmiotów faktycznie taka jest, ale dopiero w pracy okaże się, które to :D

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@2up i @3up (poprz. str.)

Tylko ten tego ja jeszcze nie ten z elektroniką, w schematach ledwo coś widzę ;)

"Noobek" totalny żech jest ;)

@up w sumie C++ to nic trudnego, a przynajmniej podstawy. "Kilka" funkcji i podstawowych bibliotek do opanowania i w sumie tyle.

E:// o najprostsze podstawy mi chodzi, żeby nie było ;)

Dziękuję za wskazówki i wszelką pomoc.

Nie musieliście, ale szalenie mi pomogliście zdecydować i zrozumieć kilka spraw.

>Dozgonnie(wdzięczny, !!!)<

Edytowane przez PC_Master

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi