Pete12234 Opublikowano 2 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2015 Witam. Mojej siostrze zepsuł się laptop (nie dysk, coś tam z zasilaniem, nie wiem jeszcze co :D). Z racji tego, że ma tam całkiem ważne dla niej rzeczy, wpadłem na pomysł wykręcenia dysku z jej laptopa i podłączeniu go do mojego komputera, ALE jednocześnie zrodziło się jedno ważne pytanie... Na jakiej macierzy mam to oprzeć? Czytałem poradnik na PurePc na temat budowy RAID 0 itd., ale nadal nie wiem, która byłaby najwłaściwsza, aby po prostu przekopiować dane z jednego dysku na drugi i go odłączyć. Z góry dziękuję za pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 2 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2015 (edytowane) A do czego ci tu RAID? Podłączasz po prostu drugi dysk, włączasz kompa i kopiujesz. RAID służy do łączenia dysków - np. z 2 mniejszych robi się "jeden" duży. Edytowane 2 Marca 2015 przez Leon166 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pete12234 Opublikowano 2 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2015 To jak można tak, to fajnie. Dzięki! :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2015 A do czego ci tu RAID? Podłączasz po prostu drugi dysk, włączasz kompa i kopiujesz. RAID służy do łączenia dysków - np. z 2 mniejszych robi się "jeden" duży. A wbrew pozorom RAID1 to wygodny sposób klonowania dysków, zwłaszcza systemowych - dodajesz dysk do macierzy, czekasz na synchronizacje i masz kopię 1:1. Poza tym stwierdzenie, że RAID służy do łączenia dysków to delikatnie mówiąc niedomówienie. Ale zgoda, że autorowi raczej clonezilla albo robocopy jest potrzebne ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 19 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2015 Nie sądzę, żeby do zwykłego przekopiowania jakiejś części "ważnych" danych potrzebny był jakiś specjalny program, a już na pewno nie raid1. Trochę przerost formy nad treścią. Więc do czego służy RAID jak nie do łączenia dysków (bo chyba nie sądzisz, że mam na myśli fizyczne łączenie)? W każdym rodzaju RAID dyski są ze sobą "połączone" - bo jak to inaczej nazwać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 19 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2015 Więc do czego służy RAID jak nie do łączenia dysków (bo chyba nie sądzisz, że mam na myśli fizyczne łączenie)? W każdym rodzaju RAID dyski są ze sobą "połączone" - bo jak to inaczej nazwać? Łączenie dysków to raczej Raid0. Ciężko mówić o łączeniu w wypadku Raid1, czy R5. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 19 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2015 Nie sądzę, żeby do zwykłego przekopiowania jakiejś części "ważnych" danych potrzebny był jakiś specjalny program, a już na pewno nie raid1. Trochę przerost formy nad treścią.Zależy, co jest ważnymi danymi. Ale jeżeli chcesz sklonować dysk systemowy 1:1, to najprościej zrobić to dodając drugi dysk, zestawiając macierz RAID1, synchronizując ją i likwidując następnie. Półka na 24 dyski - po kilkudziesięciu minutach masz 23 kopie systemu, a przy tym oryginalny OS cały czas działa nieprzerwanie i bez zakłóceń. Więc do czego służy RAID jak nie do łączenia dysków (bo chyba nie sądzisz, że mam na myśli fizyczne łączenie)? W każdym rodzaju RAID dyski są ze sobą "połączone" - bo jak to inaczej nazwać? Kwestia bardziej semantyki, ale w sensie dosłownym, to do łączenia dysków służy JBOD. Łączenie = sumowanie, dodawnie - w tym wypadku pojemności. W RAID kluczowe jest to, co jest pod R - redundancja, czyli nadmiarowość. Połączenie ich jest koniecznością, ale nie celem. A w przypadku RAID1 nawet o połączeniu trudno mówić, bo każdy member disk jest w każdym momencie niezależny i może funkcjonować samodzielnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorest Opublikowano 21 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2015 . (...)Kwestia bardziej semantyki, ale (...).Ale przeciez dyski 'laczysz' w macierz raid. Skoro je 'laczysz' to sa 'polaczone'. 'Dodajesz' je tez np do 'pary' budujac macierz. Cos co jest w 'parach' jest w 'polaczeniu' ze soba (w taki czy inny sposob). Dyski sa 'member disk' czyli czlonkami (grupy; raid'u), grupa jest pewna forma 'polaczenia'. Dziwna troche dyskusja Nie wiem chlopaki, ktora wersje semantyki uzywacie. W 'mojej' wszystko sie zgadza;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...