Skocz do zawartości
TrickeD

2x HD6850 crossfire problem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.
Otóż mam problem własnie z crossfire. Próbowałem już chyba wszystkiego co możliwe( no poza formatowaniem systemu).
Po podłączeniu drugiej (identycznej karty) w ccc wyświetla mi się następujący komunikat:
post-188258-0-49229500-1425390042_thumb.jpg

A karty graficzne są bez problemu wykrywane przez system i sterowniki:

post-188258-0-03799300-1425390063_thumb.jpg

Może najprościej będzie jak powiem co zrobiłem/sprawdziłem.
-Sloty w mb sprawdzone
-Grafiki działają bez problemu pojedyńczo ( w każdym slocie )
-Zasilacz daje rade na lajcie (850w na jednej lini 12V)
-Wszystko podpięte jak należy (zasilanie, mostek, odpowiednie sloty w mobo)

-Styki przeczyszczone
-Mostek raczej sprawny (no chyba ze 2 na raz mi się zepsuły, ale nie wierzę w takie szczęście, zwłaszcza że nie ma co się w nich zepsuć)
-Sterowniki odinstalowywane, instalowane na nowo (najnowszy 14.12 Omega)
-Opcje w mb przeszukane (nie znalazłem nic co by mogło mieć znaczenie)

-Zegary domyślne
-Msi afterburner odinstalowany

-Biosy, system, wszystko co możliwe zaktualizowane.

No już na prawdę nie mam zielonego pojęcia co to może być, niestety nie mam możliwości sprawdzenia cf na innej płycie głównej...

Aha no i specyfikacja:
MSI z77A-G45
Intel  i5-3570K

2x Sapphire HD6850

OCZ Z-850W

Windows 8.1

Catalyst Version 14.12 AMD Catalyst Omega Software

Jak ktoś wpadnie na jakikolwiek pomysł to spróbuje. Bije się z tym od wczoraj i już na prawdę nie mam pojęcia o co chodzi. Z góry dziękuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

winne są mostki i tyle. gdyby tak nie było to by ci takiego komunikatu nie wyświetlało. mostki robią naod<span style='color: red;'>[ciach&#33;]</span>l. do nvidii 2x780 też tutaj kolega ostatnio musiał kupić mostek bo okazał się wadliwy. ja też się kiedyś na takowy problem naciąłem. zamiast kombinować zrób to o co cię proszą sterowniki i pewnie będzie po problemie - tzn wymień oba mostki na inne.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie stwierdziłem że 2 zepsute mostki na raz, to raczej mało prawdopodobne. Czytałem parę tekstów na innych forach, gdzie tez mieli podobny problem do mojego, a kupno drugiego mostka nic nie zmieniało, dlatego też pytam czy mógłby być jeszcze jakiś inny powód wyświetlania takiej informacji...

Edit. załatwię jeszcze jeden mostek, no chyba już niemożliwe żeby 3 były zepsute...

Edytowane przez TrickeD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi