Skocz do zawartości
wow59

czy warto kupić ten komputer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam 

od jakiegoś czasu przymierzam się do kupna nowego komputera, stary lapek już ledwie ciągnie, używam go jak PC i dlatego chce kupić stacjonarkę, regularnie sprawdzam dział zestawy na dany miesiąc ale powiem szczerze ze nie chce mi sie bawić w składanie. W życiu parę piecy złożyłem ale to było w szkole i na studiach, teraz jestem zbyt leniwy do takich zadań :D. mam do wydania coś koło 3000zł  ale jestem dusigrosz i fajnie by było jak by dało sie kupić coś taniej. komputer ma poradzić sobie z wiedźminem 3 jestem fanem prozy Pana Sapkowsiego, potem gier i pewnie była by to moja ostatnia gra. Na naszym rodzimym portalu aukcyjnym znalazłem taką to ofertę http://allegro.pl/intel-core-i5-4590-8gb-1tb-gtx960-600w-usb3-0-i5111365370.html jakiś lipny zasilacz i trochę mnie to niepokoi. Co myślicie? w temacie technologi komputerowej zatrzymałem sie na gforsach serii gt9 intelach core2duo i pamięciach ddr2 :D jak nie to to co? bardzo proszę o jakieś wskazówki :) 

bebechy tego kompa z allegro : 

cena 2599zł 

Procesor 4-rdzeniowy

Intel Core i5-4590 4x 3.3GHz
Turbo Boost: 3.7GHz 

Karta Graficzna
Nvidia GeForce GTX 960 2GB GDDR5

Płyta główna
GIGABYTE GA-H81M-S2V 
USB 3.0 i SATA 3 6Gb/s

Pamięć ram
8GB 1600MHz DDR3

Dysk twardy
HDD 1TB SATA3 7200RPM

Nagrywarka
DVDRW Dual Layer x24

Zasilacz ATX 
600W PFC SIENT 12cm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_marzec_2015?page=0,10

Do tego http://www.morele.net/chlodzenie-cpu-silentiumpc-fera-2-he1224-spc094-616308/

I jakąś obudowę sobie dobierz pod gust np

http://www.morele.net/obudowa-zalman-z3-plus-czarna-matx-atx-okno-usb-3-0-605201/

Generalnie allegrowych składaków nie polecamy.

Na morele złożą ci i wyślą za darmo.

Edytowane przez NostradamuSek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 Procesor Intel  CORE i5-4460 3.20GHz LGA1150 BOX BX80646I54460  - 789,00 zł
2 Płyta główna Gigabyte  GA-H81M-HD3,  (GA-H81M-HD3) 239,00 zł
3 Pamięć Crucial  Ballistix Tactical 8GB/1600 CL8 (BLT8G3D1608DT1TX0CEU) 275,00 zł
4 Zasilacz Thermaltake  Smart SE Modular 530W (SPS-530MPCBEU) 219,00 zł
5 Karta graficzna MSI  GTX 970 GAMING 4096 MB DDR5  - (GTX 970 GAMING 4G) 1599,00 zł
6 Obudowa Zalman  Z3 PLUS CZARNA mATX ATX OKNO USB 3.0 175,00 zł

Suma 3296

Części z morele

To taki ode mnie. Bez kręcenia z dobrą grafiką. W zasadzie jedyną słuszną wydajność/cena/TDP, no ale budżet przekroczony.

Edytowane przez NostradamuSek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za szybką odpowiedz, siedzę teraz trochę na morele i szperam, ten gtx970 za te 1600 zł mnie trochę przeraża, to kupa kasy za kawałek krzemowej płyty z wiatrakiem. złożyłem coś takiego oceńcie, poprawcie, doradźcie co można w tym zmienić :

1 Płyta główna MSI  H81M-P33, H81, DualDDR3-1600 165,00 zł
2 Dysk Seagate  1TB, SATAIII, 7200RPM, 64MB cache (ST1000DM003) 229,00 zł
3 Obudowa SilentiumPC Brutus M25 Pure Black BT-M25 USB 3.0 (SPC106) 145,00 zł
4 Zasilacz Antec VP 500 - 500W 159,00 zł
5 Napęd Samsung DVD -/+ R/RW 24x 53,00 zł
6 Karta graficzna Gigabyte  Radeon R9 280 Oc 3GB (384Bit) 879,00 zł
7 Pamięć Crucial Ballistix Tactical 8GB/1600 CL8 (BLT8G3D1608DT1TX0CEU) 275,00 zł
8 Intel CORE i5-4460 3.20GHz LGA1150 BOX 789,00 zł

wszystko to za skromne 2694,00

​chociaż teraz patrze na te płytę i wiedzę jej ograniczenia, tylko 2 sloty na ram, trochę lipa 
Edytowane przez wow59

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Złożyłeś zestaw budżet max z jedyną słuszną kartą graficzną  z segmentu do 1000zł nowa.

GTX 970 tyle kosztuje.. bo jest wart tych pieniędzy.

Ja osobiście waham się nad GTX 960 i czekam na wersję 4GB, bo chyba będzie już za tydzień, dwa w testach. Tobie też radziłbym się wstrzymać jeszcze miesiąc, dwa, bo wejdą nowe AMD, a tym samym należy spodziewać się spadku poprzedników i może wreszcie jakieś odpowiedzi NV i wprowadzenie 960 Ti, haha.

Możesz też szukać używek 7970, bo to w zasadzie R9 280, z długą gwarancją na allegro lub coś innego. Jak najbardziej sensowny pomysł, bo można kupić taką kartę z 1-2 letnia gwarancją lub celować w jakąś R9 290.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tym kawałkiem krzemu to był żart sam mam do czynienia z takimi "kawałkami" krzemowej płyty za 2000zł a po policzeniu wszystkich komponentów wychodzi max 400 zł i to detal ale nie o tym tu rozmawiamy. z zakupem mi sie nigdzie nie spieszy, od świąt sie nad kompem zastanawiam i jakoś do tej pory bez nowego żyje, no ale za miesiąc bym chciał coś już mieć albo chociaż mieć coś upatrzone co na 100% kupie, dzięki wszystkim za pomoc, jak będę kupował to jeszcze będę Was tu męczył swą niekompetencją :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tym kawałkiem krzemu to był żart sam mam do czynienia z takimi "kawałkami" krzemowej płyty za 2000zł a po policzeniu wszystkich komponentów wychodzi max 400 zł i to detal ale nie o tym tu rozmawiamy. z zakupem mi sie nigdzie nie spieszy, od świąt sie nad kompem zastanawiam i jakoś do tej pory bez nowego żyje, no ale za miesiąc bym chciał coś już mieć albo chociaż mieć coś upatrzone co na 100% kupie, dzięki wszystkim za pomoc, jak będę kupował to jeszcze będę Was tu męczył swą niekompetencją :D

Smutne to, ale niestety podzespoły komputerowe tak naprawdę są bardzo tanie. To my żyjemy w chorym kraju. I Intel, i NV to firmy amerykańskie. W stanach na kasie zarabiasz jakieś 1 700 $ (daje to śmieszne 10$ za godzinę). Przykładowo taki niezły już 4690k to koszt jakichś 220$. Tak więc na dobry procesor pracujesz przez niespełna 3 dni. Wow, jaki on drogi. U nas na kasie masz 1 400 PLN, procek kosztuje 1 100,00 PLN - harujesz na niego miesiąc. Tylko, że Intel i NV mają to w [gluteus maximus] i w ich mniemaniu sprzęt jest wyceniony dobrze dla nawet biedaka z kasy. To nie ich wina, że żyjemy w Polsce. W sumie jak tak patrzę, jak żyją ludzie (auta, sprzęt i inne dobra konsumpcyjne) dochodzę do wniosku, że Polska to wyjątkowo zamożny kraj. Wyobrażacie sobie, żeby helmutowi ktoś powiedział, że za golfa ma zapłacić 100k EUR? A za jakieś audi 300k? Czy Niemiec kupuje sobie buty za 400 EUR? A w Polsce co drugi w najeczkach za parę stówek itp. Przez lata skur****ny przy władzy skutecznie przyzwyczaiły społeczeństwo, że ceny muszą być światowe, a zarobki murzyńskie. Ale to już inna inszość i nie chcę innych i siebie denerwować, mówię po prostu jak jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Motorem napędowym gospodarki nie jest rząd! W głównej mierze to MY pozawalamy na te niewolnicze zarobki.

Tyle, że jak rząd wyprzedał już niemal wszystko, to teraz "prywaciarze" muszą ten gnój odbudować, a to kosztuje i trwa.

Dodaj sobie debilne prawo, podatki, chore przepisy, negatywne nastawienie do obywatela i całokształt gotowy.

To, że w Polsce mam ceny zachodnie (często wyższe), a zarobki wschodnie (często niższe) to każdy wie, od dawna.

Niestety, jesteśmy murzynami Europy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Motorem napędowym gospodarki nie jest rząd! W głównej mierze to MY pozawalamy na te niewolnicze zarobki.

Tyle, że jak rząd wyprzedał już niemal wszystko, to teraz "prywaciarze" muszą ten gnój odbudować, a to kosztuje i trwa.

Dodaj sobie debilne prawo, podatki, chore przepisy, negatywne nastawienie do obywatela i całokształt gotowy.

To, że w Polsce mam ceny zachodnie (często wyższe), a zarobki wschodnie (często niższe) to każdy wie, od dawna.

Niestety, jesteśmy murzynami Europy.

Mi tłumaczyć nie musisz, ja od lat jestem na swoim i wiem dokładnie co i jak. Jedyną metodę na życie w tym syfie jaką widzę, to działalność. Jak odejmiesz od wszystkiego VAT i CIT to ceny robią się znośne. Powyższy post napisałem w kontekście faktu, iż za smutne uważam, że rządowi się udało. Myślenie w narodzie jest już takie, że "wszystko jest drogie", zamiast "czemu zarabiam tak mało". Jak ktoś nie bywa tu i ówdzie (większość rodaków jednak nie bywa) gotowi są pomyśleć, że wszędzie w europie jest taka bieda i absolutnie nie jest to wina rządu, tylko "taki mamy klimat".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi