Skocz do zawartości
Arek1980

Połączenie Komputera z Monitorem: DisplayPort czy HDMI

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.
Karta R9 280, wyjścia: 1x HDMI, 2x Mini DisplayPort
Monitor AOC i2369, wyjścia: 2x HDMI, DisplayPort
Plazma Panasonic, wyjścia 2x HDMI

Chcę podłączyć do karty monitor i TV. Jak to zrobić optymalnie?

TV z kartą na pewno przez HDMI-HDMI

Więc w karcie zostają mi 2x Mini DisplayPort.

Połączyć z monitorem:
Mini DisplayPort - HDMI czy Mini DisplayPort - DisplayPort ? 

Gdzieś czytałem, że monitor lepiej przez DP niż HDMI, bo przy HDMI monitor będzie widziany jak TV.

JEśli DP - DP, to na co zwrócić uwagę przy zakupie kabla aby przekazywany był też dźwięk (tak jak w HDMI). Który z kabki będzie ok ?

http://proline.pl/?p=AK-340102-010-W
http://proline.pl/?p=KABGEMMON0034
http://proline.pl/?p=KABGEMMON0081

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jesteś pewien, że karta wypuści audio po DP?

Zobacz w urządzeniach dźwiękowych, ale będzie tam jedynie wyjście po HDMI.

Zresztą po co dźwięk na takich monitorowych pierdziawkach?

Ja odkąd mam kartę z DP korzystam w swoim monitorze z DP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno. Póki co mam podłączony komputer z monitorem przez HDMI i dźwięk mam w monitorze. Tyle, że w tym momencie nie mam jak podłączyć TV, dlatego muszę zmienić połączenia.

edit. mhh, chyba poknociłem. Rozumiem, że jest możliwość żę po hdmi dźwięk będzie a pod DP nie ?

Edytowane przez Arek1980

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli karta graficzna posiada porty DP to w 99% przesyła też przez nie audio. Ewentualnie pozostaje tylko konfiguracja tegoż audio w sterownikach. Co do kabla DP kup minimum w standardzie 1.2, może być nawet najtańszy z Allegro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogę się mylić, ale w zależności od wersji DisplayPortu, dźwięk może być nie przesyłany, ale raczej takiej sytuacji nie będziesz mieć, gdyż brak audio występował tylko w pierwszych wersjach tego standardu. Na Twoim miejscu chyba bym kupił miniDP na DP (brak konwersji przy zmianie standardu; z doświadczenia wiem, że przy DP na HDMi, czasami może powodować problemy z obrazem - miałem tak przy monitorach DELL). Co do ustawień AUDIO, poszukaj jeszcze w ustawieniach samej karty grafiki, gdyż sterowaniem audio przy wyjściu karty graficznej odpowiadają sterowniki karty. Jak zakupisz kabelek i podłączysz do komputera, to wtedy powinno Ci się pojawić dodatkowe urządzenie w menadżerze audio.

[Przemek]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwole sie podpiac pod lekko juz zapomniany temat. Jako ze moje doswiadczenie z podlaczaniem monitora zatrzymalo sie na D-Sub (i to jeszcze do CRT) potrzebuje pomocy. Chcialbym Lenovo T430 i T440 (oba posiadaja D-Sub oraz mini-DP) podlaczyc pod Delle S2415H (D-Sub oraz HDMI). Jesli to mozliwe to chcialbym uniknac zlacz analogowych wiec pozostaje mini-DP i HDMI. Jak to pozenic? Na allegro sa przejsciowki, kable, passywne, aktywne i nie bardzo wiem co powinienem wybrac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi