Skocz do zawartości
kamil79123

Pytanie odnośnie działania karty graficznej.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam pewno pytanie(problem), otóż mam procesor AMD athlon 64 3500+, ram 2gb, karte graficzną nvidia 7025/630a (zintegrowana), windows xp. W grze league of legends, na najniższych osiągam max 30fps, a mój kolega z dokładnie takim samym komputerem osiąga 60fps. W cs go nawet nie moge pograć, no po prostu za wolno chodzi, kolega normalnie na średnich gra. Jak sprawdzam temperaturę karty graficznej ,to zawsze jest 0 stopni. Jak sprawdzam wykorzystane karty graficznej, zawsze jest 0% itp. Rozumiem, może to zepsuty czujnik, a może po prostu coś nie tak z kartą graficzną? Ja wiem, że ten sprzęt to już antyk, ale skoro kolega może grać... to czemu ja nie? Może ktoś pomóc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A64 3500+ + GF 7025 to na prawdę słaby sprzęt , dziwne że kolega ma 2x tyle FPS w lolu i że gra w CS:GO na średnich .

Może ma kompletnie inne parametry swojego kompa ?

A graniu w CS:GO na tym sprzęcie to zapomnij , może małe mapy by dało odpalić - swego czasu grałem w  CS:S ( ten sam silnik , CS:GO to lekko podrasowany CS:S ) i na małych mapach w rodzaju FY dało się jeszcze grać , domyślne mapy w rodzaju De_Dust cięły się na X2 3800+ i 2GB ramu + GF 6150 ( integra tej samej klasy co twoja ) .

Z dyskiem wszystko w porządku ?

Jak wyglądają temperatury procesora - zainstaluj HW Monitor , pograch jakiś czas i zrób potem screna z odczytem temperatur .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega w 2 poście pytał o sterowniki karty graficznej. 0 stopni na karcie i użycie 0% może oznaczać, że masz stare sterowniki (np dostarczone wraz z karta lub nawet domyślne z Windows), które nie nadają się do gier.

Pobierz sterowniki do karty ze strony NVIDIA. Ewentualnie wcześniej sprawdź, którą wersję sterowników ma kolega i zainstaluj takie same (np weź od niego jeśli ma instalkę).

Druga sprawa, że w przypadku karty zintegrowanej, w BIOS ustala się ile pamięci RAM jest dla niej dostępne. Domyślnie jest pewnie 32MB. Spróbuj ustawić 128MB lub nawet 256MB.

Oczywiście zakładam, że masz zainstalowany Service Pack3 oraz sterowniki do wszystkich urządzeń na płycie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początek odpal cpu-z i gpuz na jednym i drugim kompie i porównaj konfigurację.

Na tą chwilę twierdzisz, że wszystko jest identyczne, nie porównałeś jednak numerków sterowników. Polecenie wykonania screena z temperaturami podczas gier zbyłeś lakonicznym "Temperatury cały czas oscyluja w granicach 45-50"

Nie chcesz współpracować, nie truj [gluteus maximus] ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porównałem nasze sterowniki, i od karty graficznej i procesora mamy te same, ja tylko mam nowsze od realteka i socketa 630a.

Proszę, tutaj jest temperatura PC. Zaniżyła się, bo podkręciłem wentylatory w komputerze przez program speedfan. (załączam 1 screen, ponieważ czy w trakcie gry, czy w spoczynku, temperatura zostaje taka sama, nie zmienia się).

post-216812-0-60551300-1426521864_thumb.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(załączam 1 screen, ponieważ czy w trakcie gry, czy w spoczynku, temperatura zostaje taka sama, nie zmienia się).

Nie ma opcji by temp się nie zmieniała.

Miał być jeden screen.

Miałeś odpalić HW monitor, nie wyłączać go, pograć jakiś czas (np. 15 minut) i zrobić screen, wtedy program odnotowałby temp maksymalne. Twoje wywody nt. stałych temp byłyby niepotrzebne. Wolisz jednak wszystko robić po swojemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak widziałem, byłem u niego.

Ja mam inny bios. Award 6.0.

Zaskoczę cię, to też jest Award i pewnie też 6.0. Układ i kolor pozycji zależy od producenta płyty.

Ale to nie ma żadnego znaczenia. Nawet średnio zdolny szympans znajdzie tę opcję w każdym biosie, bo będzie to jedyna, gdzie będą jednostki MB.

No ale do tego trzeba wykazać minimum chęci i... wejść do biosu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Zaskoczę cię, to też jest Award i pewnie też 6.0. Układ i kolor pozycji zależy od producenta płyty.
Ale to nie ma żadnego znaczenia. Nawet średnio zdolny szympans znajdzie tę opcję w każdym biosie, bo będzie to jedyna, gdzie będą jednostki MB.
No ale do tego trzeba wykazać minimum chęci i... wejść do biosu."

Dobrze, udało mi się ustawić 256 MB.

"Nie ma opcji by temp się nie zmieniała.

Miał być jeden screen.

Miałeś odpalić HW monitor, nie wyłączać go, pograć jakiś czas (np. 15 minut) i zrobić screen, wtedy program odnotowałby temp maksymalne. Twoje wywody nt. stałych temp byłyby niepotrzebne. Wolisz jednak wszystko robić po swojemu."

Załączam screen z temperaturą po graniu godzinę w gre 3D (settlers).

post-216812-0-43661600-1426529200_thumb.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A graniu w CS:GO na tym sprzęcie to zapomnij , może małe mapy by dało odpalić - swego czasu grałem w  CS:S ( ten sam silnik , CS:GO to lekko podrasowany CS:S ) i na małych mapach w rodzaju FY dało się jeszcze grać , domyślne mapy w rodzaju De_Dust cięły się na X2 3800+ i 2GB ramu + GF 6150 ( integra tej samej klasy co twoja ) .

Grałem kiedyś w CS:S na Athlonie XP 1600+, 512MB RAM i Radeonie 9600 Pro - nie pamiętam ile miałem FPS, ale na pewno nie ścinało, nawet w smoke'u. Trzeba było tylko pokombinować z ustawieniami. Zapewne z GO też można sporo wycisnąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ci pomóc, skoro nie potrafisz wykonać prostego zadania?

Post #16 pograłeś sobie, odpaliłeś HWmonitor i zrobiłeś screena. 

HW info miał być uruchomiony prze graniem i pozostać uruchomiony w trakcie grania, po skończeniu gry miałeś zrobić tylko screena. Byłaby wtedy możliwość poznania temperatur maksymalnych podczas gania.

Jeśli cię to przerasta, zmień forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Toć tak zrobiłem, tylko zamiast pokazać nakładkę w grze, to po prostu zminimalizowałem do paska i przywróciłem HWmonitor i zrobiłem screena. Jest jakaś różnica? Jeśli tak, to przepraszam, ale moim zdaniem to nielogiczne.

Edytowane przez kamil79123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozmijasz się z prawdą. Jeśli byłoby tak, jak piszesz, widać byłoby na screenie różnicę pomiędzy minimum, maximum. Temp. nie są teś stałe, jak sugerowałeś 

(załączam 1 screen, ponieważ czy w trakcie gry, czy w spoczynku, temperatura zostaje taka sama, nie zmienia się).

Jest różnica pomiędzy jednym a drugim screenem.

Numerków sterownków na jednym i drugim kompie też nie sprawdziłeś.

W temacie, przegrzewać może cię chipset/igpu.  Na drugim screenie po wyjściu z gry widać 72 st. C W trakcie gry mogło być jeszcze więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może mieć wpływ, od lat układy mają zabezpieczenia termiczne i zbijają taktowania po przekroczeniu krytycznej temp. 

Nie wiem jaka jest max temp przewidziana dla tego układu. Nie wiem też, jaką max temp. osiągają u ciebie podzespoły w trakcie grania.

Zaradzić? Można założyć większy radiator, np Zalman ZM-NB-47J, wymienić pastę pod obecnym radiatorem lub dać nawiew.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz jeszcze obejrzeć kondensatory na płycie, bo grzanie się mostka północnego może czasem wróżyć padnięcie płyty.

Tu masz podgląd jaka jest różnica między "zdrowym" i "niezdrowym":

http://www.expressit.pl/wp-content/uploads/2010/09/wymiana-kondensatorow-rzad.jpg

Jak masz kilka takich, to wyczekuj końca działania płyty. Wtedy jest kilka opcji:

1. Wymiana kondensatorów (raczej nie opłacalne przy takim zabytku)

2. Zakup używanej płyty.

3. Zakup nowej płyty (o ile dorwiesz, to jest AM2 chyba).

4. Wymiana płyty i procesora (i pewnie pamięci).

Czy na to może mieć wpływ zasilacz - nie wiem, trzeba by pytać użytkownika Kwazor.

Oczywiście zakładam, że komputer nie stoi w zabudowanym biurku lub (co gorsze) przy kaloryferze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn po boku jeszcze może być zabudowane. Gorzej, jak z tyłu też jest zatkane całkiem lub jest tylko mała dziura, którą dość szczelnie zatykają kable.

Jako środek doraźny możesz postawić kompa na biurko lub obok biurka.

Przy okazji możesz przeczyścić z kurzu - pędzelek malarski lub sprężone powietrze i lecisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi