webb9r Opublikowano 7 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2015 (edytowane) Witam, Jestem w trakcie składania zestawu do ogólnego użytku (czyt. szeroko pojęte multimedia, gry, praca biurowa). Na wstępie zaznaczę, że ostatnie kilka lat, głównie ze względu mobilności użytkowałem laptopy, więc pomimo tego że ostatnie 2 tyg. spędziłem na nadrabianu zaległości hardwere'owych do znawców na pewno bym się nie zaliczył. Stąd prośba o wyrozumiałość i w przypadku moich mało racjonalnych wyborów, argumentacje jak dla laika. Nie interesuje mnie OC. Czego szukam/potrzebuje? - praktycznie bezgłośny przy małych obciążeniach (film, praca biurowa) - wszystkie (a na pewno te rzucające się w oczy) elementy zewnętrzne muszą być białe, ew. ze zdecydowaną większością bieli (niestety tak wygląda ingerencja kobiet w te tematy ;) ) - karta graficzna, która uciągnie hity typu W3 na high detalach (ultra nie potrzebuje) w komfortowych warunkach - niski pobór prądu i najlepiej podzespoły, które zmienią komputera w dodatkowy grzejnik w domu - płyta główna z dobrym audio i sieciówką, najlepiej H97 Na tą chwile, po wielu zmianach i roszadach złożyłem coś takiego - http://www.morele.net/inventory/info/qcvmyl/ Pozwole sobie od razu na zadanie kilku pytań odnośnie w/w zestawu: 1. Czy jest sens dopłacać do i5 4670/4690? 2. Ten thermaltake da rade? Chodzi mi tu przede wszytkim o ciszę przy małych obciążeniach. Wiem, że na nim nie powinno się oszczędzać i że są dużo lepsze, ale budżet i tak wyżyłowałem o 1000 zł i nie mam z czego po prostu dołożyć. Chyba, że wymiana coś za coś (np. dysk ssd 128 gb, ale lepszy PSU) 3. Czy ktoś ma/miał styczność z monitorami Philips'a? Kolor biały tu skutecznie skraca pole manewru. Osobiście mam TV tego producenta i jestem bardzo zadowolony, ale niekoniecznie musi iść to w parze z jakością monitorów. 4. Czy jest sens dopłacić do mobo typu gaming (msi, gb) lub np. Asrock performance? Czy sieciówka typu killer E2201 poprawi mi komfort gry online? Tutaj zaznaczę, że korzystam z routera ZTE w sieci Play (LTE). Czy będę musiał podłączyć router do karty przez rj45 czy przez wifi pójdzie? Ile dają systemy audio X-Fi, Audio Boost 2 czy Sound Blaster Cinema? 5. Gtx 970. Nie ukrywam, że boli mnie 1500 zł za kartę, ale nie potrafie sobie odmówić komfortu gry w najnowsze tytuły. Czekam jeszcze na premiere gtx 960 4 gb, ale raczej diametralnej poprawy się nie spodziewam, a jednak na np. W3 ta karta może być za słaba. Jak mam wydać 1000 zł i się @*^$%@*% po 6 miesiącach, że nowe tytuły musze odpalać na low to wole dopłacić. Czy r290 jest jakąś alternatywą? Czy lepiej zamknąć oczy i dopłacić 200 zł? 6. Jakiś sensowny cooler do obudowy 120mm, z regulacją obrotów i powiedzmy do 50 zł - priorytet pozostaje - cisza, przynajmniej na mniejszych obciążeniach. Za wszelką pomoc i zainteresowanie z góry Wam dziękuje Edytowane 7 Marca 2015 przez webb9r Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jfxpompa Opublikowano 7 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2015 1. Nie. 2. Da sobie radę. 3.Philipsy to raczej dobre monitory. 4. Dopłać do karty msi, evga to wiertarka, podobno wzieli chłodzenie z gtx 760 i zapakowali na gtx 970. 5. Gtx 960 to kastrat, gtxyy 970/80 to o wiele lepszy wybór.Bierz gtxa, bo W3 jest robiony z nvidią. 6.Może jakiś enermax/noiseblocker ? Wyryto na kamiennej tablicy za pomocą LG-P700 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzyssp Opublikowano 7 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2015 Do do Wieśka to nie wiadomo jak to pociągnie dopóki go nie wydadzą. 1. Nie 2. Da radę na pewno, nie wiem jak z głośnością. 3. nie miałem więc sie nie wypowiem 4. Raczej nie, to tylko nazwa. Asrock to rozumiem płyta? Jeżeli nie wykorzystasz tych kilku dodatkowych portów to raczej nie. Będziesz mógł tak i tak połączyć się z internetem ale do wifi potrzebujesz karty sieciowej z wifi (np na usb). Co do kart dźwiękowych to obecne płyty mają całkiem niezłe, no i to w razie czego nie drogo dokupisz jeśli nie będziesz zadowolony. 5 W Wiedźminie Nvidia będzie prawdopodobnie lepiej działać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
webb9r Opublikowano 7 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2015 Dzieki za pomoc chłopaki Pytania, które pozostają: 1. Płyta - nie chce OC. Czy ma sens iść w tematy wyżej niż w/w karta? Zależy mi na audio i karcie sieciowej. 2. 970 - poszukuje kogoś kto miał/ma evga - ktoś może potwierdzić głośność tego modelu? Bo 'podobno' przy 1500 zł mnie nie przekonuje. 3. Wiatrak do obudowy? Cichy i z regulacją do 50 zł - jakieś konkretne propozycje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Nemayu Opublikowano 8 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2015 (edytowane) 120mm? enermax uctb12/nooiseblocker XL1 (który lepszy? Nie wiem. Mam 4x XL1 i łożysko troszkę klika, ale tak na dobrą sprawę tego nie słychać-trzeba przyłożyć ucho), wentylator wchodzi w wibracje całkiem mocno, ale kołki tłumią. Ogólnie są ciche (ale są wentylatory cichsze na pewno, np. thermalright TY-143, który jest większy, ale prace ma nienaganną) i ciąg dają wg mnie dobry (porównanie z zephyrem, który był głośniejszy i znacznie mniej wydajny) kupiłem 5 z czego jeden był wadliwy-szurał, w idle mam ustawione na 450-500RPM i moje głośniki głośniej buczą niż te wentylatory. Co do coolera na procek-miałem macho BW na i5 4570 i wentylator skręcony do 500RPM i przy pełnym obciążeniu procesora temperatury 55-60 stopni, a przy BOX było 80- wielkich wymagań co do chłodzenia te procki nie mają- wentylator pewnie mogłem nawet odłączyć i efekt byłby podobny bo cooler jest wiecznie chłodny nawet z podkręconym i5 4690k. Tak więc nie ma co przesadzać do haswelli wystarczy cooler za ok. 100zł i powinna być cisza (poprzeglądaj testy-ja brałem pod kątem ciszy przy OC, więc tańszymi coolerami się nie intersowałem)Jeśli pytasz o ciszę to wymieniłbym dysk na seagate np. st1000dm003- wg mnie dyski WD to katorga jeśli chodzi o głośność. Jeśli chodzi o płytę główną to jednak upewniłbym się na twoim miejscu czy ma możliwość przestawienia mnożnika turbo na 4x 3,7- kliknięcie jednej opcji i 200MHz zysku. B85-G43M- działa b85-g43 też powinno, b85m-d3h nie działa.Jeśli chodzi o sieciówkę raczej niczym się od siebie nie różnią z reguły, sterować pakietami możesz, np. programem Cfos speed(płatny) lub nakładać ograniczenia np. netlimiter(też płatny). W przypadku cfos speed (gamer guard II od asusa to nic innego jak cfos speed + jakieś filtry na płycie) konieczne jest by router pozwalał wykonać komendę tracert (przepuszczął ICMP) TP-linki na ogół blokują, akurat mam pecha i mi blokuje i moja "super" sieciówka działa jak każda inna, więc trzeba na to zwrócić uwagę. Sieciówki killer to zbędny bajer- robią narzut na procesor, a efektów szałowych nie ma-lepszy będzie cfos speed-na stronie producenta masz wytłumaczone jak dokładnie działa. Co do monitora-ja bym sobie odpuścił ten biały kolor, lepiej mieć lepszy obraz niż białą ramkę. Zawsze można zrezygnować z gwarancji i pomalować ramkę sprayem na biało. Nie wiem jakie masz zdanie na temat 120Hz, ale dopłacając nie tak dużo możesz kupić XL2411Z (120Hz+MBR) takiego z białą ramką niestety nie dostaniesz, ale skoro multimedia i z gier głównie wiedźmin to raczej lepszy będzie większy IPS(pisałeś coś o sieciówkach-tutaj taki monitor dałby ci przewagę- o ile uciągniesz więcej niż 60FPS, monitor ma też jeden z najniższych input lag, szybsza reakcja na ogół oznacza wygraną), aczkolwiek mając takiego pc możesz pobrać PSV(project smooth video), program do dorabiania klatek pośrednich, wstępnie ustawiasz, przeciągasz plik z filmem do ich odtwarzacza i masz film 60/120FPS albo ile tam ustawisz - na podobnej zasadzie działają telewizory 100000Hz, ale jako, że mają słabsze bebechy to efekt jest raczej mizerny w porównaniu do PC. Edytowane 8 Marca 2015 przez Nemayu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
webb9r Opublikowano 8 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2015 Dzięki wielkie za dotychczasową pomoc. Bardzo mnie nurtuje kwestia płyty głównej. Pomyślałem sobie - skoro nie przewiduję oc to może jakaś płyta z b85 - zwłaszcza, że można wtedy wziąć np. takiego asrock'a killer czy msi gaming w cenie ~380 zł. Mają wszystko na czym mi zależy i nawet więcej tylko jak wygląda sprawa z kompatybilności z i5 4590? NA stronie MSI widzę, że procesor ten jest obsługiwany, ale nie ma wzmianki o wersji biosu. Mam rozumieć, że nie trzeba żadnej aktualizacji robić - ruszy bez problemów płyta? Co do Asrocka to jest przy procesorze jest informacja o biosie P1.10. Czy w razie czego przy zakupie w np. morele.net można liczyć na aktualizacje do pożądanej wersji biosu - tak żeby nie było niespodzianki przy uruchamianiu? Jak waszym zdaniem wygląda w ogóle zasadność kupowania w tym momencie płyty b85 w konfrontacji z h97? Nowszy chipset ma na pewno tą przewage, że w razie wymiany procesora dałbym rade to zrobić bez zmiany płyty głównej. Z drugiej strony za mniejsze pieniądze moge kupić płytę lepiej wyposażoną. Czy b85 nie będzie w żaden sposób ograniczać procesora i5 4590? Czy darować sobie i dołożyć do nowszego h97? A może rozważyć kompromis typu h87, z tym że tutaj różnica cenowa już nie jest tak dobra, jak między h97, a b85. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 8 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2015 Płytę bierz na B85. Wystarczy do tego procka i nie będzie go w niczym ograniczać. Co innego jakbyś chciał dać szybsze pamięci wtedy można by pomyśleć nad lepszą płytą, ale na Z97. H97 bym sobie w ogóle darował. Wiem że na H87 była możliwość OC procków. Nie wiem jak jest teraz. Ale skoro nie bedzie OC, a tylko wymiana procka to myślę że za te minmum 3 lata i tak będziesz musiał wymienić płytę. Nadchodzące nowe procki od Intela raczej nie wniosą nic ciekawego, a ten i5 4590 spokojnie starczy na 2-3 lata. Rozważ też OC wtedy będziesz miał kolejny powód do kupna płyta na Z97. Do tego jakieś szybkie pamięci GSkill 2133 CL9 np. p.s płyta będzie działać z tym prockiem. Mają zaktualizowane biosy do obsługi tych procków. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...