Modd Opublikowano 8 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2015 Windows XP, Athlon II X2 240 1,4GHz - wszystko działa dobrze, ale gry takie jak Deluxe Ski Jump 2.1 i Ski Jump International 3 zacinają się (tak jakby było 15-20 FPS). Na normalnym zegarze (2,8GHz) jest ok. Z tego co pamiętam, to mój stary Athlon XP 1600+ nie miał z nimi problemów, więc tutaj też nie powinno być żadnych. O co może chodzić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 8 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2015 Ustaw koligacje na jeden rdzeń dla tych gier i sprawdź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 8 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2015 Wiele starszych gier ma problemy z obsługą procków X2 od AMD . Koligacja dużo pomaga , np. w Eartch 2150 który ma problemy z X2 od AMD ustawienie koligacji na jeden rdzeń bardzo pomogło . Znowu pierwszy KOTOR działał dopiero po ręcznym wyłączniu jednego rdzenia w XP . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Modd Opublikowano 8 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2015 Niestety koligacja nie działa. Próbowałem też wyłączyć jeden rdzeń w BIOS, ale wtedy wita mnie tylko czarny ekran i potrzebny jest reset zworką. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 8 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2015 Rdzeń wyłącz z pomocą komendy numproc dodanej do boot.ini Konkretnie to dopisujesz /numproc=1 Przykładowy wygląd pliku boot.ini z dodanym parametrem numproc multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINNT="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect /numproc=1 Zapisujesz plik i restartujesz kompa . Możesz też spróbować AMD Dual Core Optimizer . Teraz zwróciłem na to uwagę - skoro gry działają na narmalnym taktowaniu to problem nie koniecznie leży w architekture X2 z tych czasów , może co innego jest problemem - ustaw wyższe taktowanie procka ( 1,6 Ghz , !,8 Ghz , 2 Ghz etc ) i sprawdź . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Modd Opublikowano 8 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2015 Problem rozwiązany. Okazało się, że HD4850 chodzący na 200/500 nie jest w stanie uciągnąć tych jakże wymagających tytułów. Nigdy bym na to nie wpadł :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 8 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2015 Może przy tak nisko ustawionych zegarach coś jeszcze wchodzi w grę . Może sterowniki albo gry dziwnie reagują na tak nisko taktowane GPU / MEM . Nie miałeś w tym czasie żadnych przekłamań obrazu czy innych problemów z kartą oprócz wymienionych ? Pamiętam jak swego czasu ustawiłem trochę niższe taktowanie w swoim HD4850 i karta wtedy kompletnie głupiała , pojawiawiały się artefakty i inne przekłamania . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Modd Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2015 Wszystko działa jak należy. ATI Tray Tools ma coś takiego jak tester artefaktów i on niczego nie wykazuje. Testowa animacja działa niewiele wolniej niż na domyślnych zegarach. Full HD na YT bez akceleracji sprzętowej się zacina, bo taktowanie procka jest za niskie, ale już z akceleracją jest płynnie przy użyciu procka 20%. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...