ViruS001 Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2015 (edytowane) Witam. Od kilku dni borykam się z niesamowitym problemem z monitorem i nie mogę dojść o co chodzi i jak to naprawić. Poprzedni mój problem z nim rozwiązałem a chodziło o jakieś ustawienia (jak się zmieniły - nie mam pojęcia). Teraz problem jest nowy, z którym nie mogę sobie poradzić, mianowicie: Włączam komputer po nocy, normalnie wszystko działa, kręci się w obudowie no ale problem pojawia się z monitorem - pozostaje czarny. Nawet nie potrafię tego opisać, więc załączam film pokazujący doczesny problem: https://www.youtube.com/watch?v=Vfz1XYIfSPM Jak widać na załączonym filmie po wyłączeniu i ponownym włączeniu monitora, obraz na chwilę się pojawia i po chwili znowu staje się czarny. Problem udaje mi się rozwiązać w taki sposób, że cały czas bawię się tym przyciskiem na monitorze i po kilkudziesięciu kliknięciach obraz zostaje a wyświetlany obraz pomału się rozjaśnia. Problem występuje tylko wtedy, gdy komputer jest wyłączony przez dłuższą chwilę. Osobiście stawiam na problem z monitorem ze względu na to, że obraz jest normalnie wyświetlany. Myślałem nad wymianą okablowania do monitora oraz adaptera VGA Obecny sprzęt: Monitor: Philips 190CW CPU: i5-4690K MOBO: MSI Z97 Gaming 5 GPU: MSI GTX 460 1GB Cyclone PSU: Be Quiet! 530W 80+ Bronze Monitor ma z 6/7 lat (jak dobrze pamiętam) a cała reszta sprzętu jest nowa i ma z kilka miesięcy Dziękuje za wszelką pomoc! Edytowane 9 Marca 2015 przez ViruS001 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2015 no 6-7 lat to już niestety sporo, mogła pójść świetlówka, inwerter, zasilacz, nie wiem czy naprawa opłacalna bo monitor używka pewnie wyjdzie podobnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2015 pewnie kondensatory do wymiany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ViruS001 Opublikowano 10 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2015 Myślisz? Jutro go spróbuję rozebrać i sprawdzić no i ew. wymienić te kondensatory :) Może problem też leży gdzie indziej? Zastanawiałem się nad kupnem jakiegoś uszkodzonego w sensie np. wylany obraz czy coś i przełożenie całego sterownika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aqua Opublikowano 10 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2015 Ja jak miałem problem z monitorem, to oddałem do komputerowego u znajomego i powiedział, że jak przyjadą technicy to zobaczą co jest nie tak i podadzą cenę ile by kosztowała naprawa. Wyszło mnie 120 zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 10 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2015 Poszukajcie zimnych lutów, jak się zagrzeje to chodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aurora001 Opublikowano 12 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2015 Zapewne lampa CCFL czy jak to tam i wszystko co jest z nia zwiazane. Typowy problem kiedy monitor nie startuje na zimno, po pewnym czasie juz w ogole nie zaskoczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...