Skocz do zawartości
mr.Witek

Macierz raid a ssd

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry.

Zastanawiam się nad kupnem jakiegoś magazynu na dane. Po tym jak padł mi najpierw 3kilowy dysk hitachi i nie dawno wd blue (każdy po 1tb) zaczynam się zastanawiać nad kupnem dysku ssd, lub zrobić RAID 0 z 3 dysków po np. 400gb. Moja płyta główna to P6T SE.

http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5074654921 '> http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5074654921

Myśle, że ta oferta jest "spoko". Tylko nie wiem jak z wydajnością na której mi zależy - jaka jest różnica między tanim ssd a tym raid.

P.S. Wiem, że napisałem to bez ładu i składu, ale pisarzem nie jestem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Choćbyś nie wiem jaki RAID nie wykombinował czas dostępu SSD będzie miał lepszy.

Opisz dokładniej czego potrzebujesz bo z tego powyżej to nie wiadomo czy chcesz dysk na magazyn, czy dysk na system...

Edytowane przez DeathTomahawk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem świadomy czasu dostępu. Potrzebuje dysku jednocześnie na magazyn i na system. Jestem przeciwnikiem miliona Patrycji na jednym dysku.Chciałbym mieć wszystko w na jednym dysku, ale żeby nie grzeszył wydajnością. Mój budżet to ok 250 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawa jest prosta.

250zł to okolice kwoty jaką trzeba wydać na SSD o rozmiarze 120GB. Jeżeli to Ci wystarczy to polecam pierwszy post:

http://forum.purepc.pl/topic/270332-wszystko-o-ssd-faq-1-strona/

Jeżeli jest to za mało to kupuj twardziela. Będzie wolniej (jak raz spróbujesz SSD to już nigdy nie będziesz chciał słyszeć o zwykłym twardzielu w roli innej niż magazyn), ale się zmieścisz.

Optymalnie byłoby kupić jednego SSD 120GB na system/programy i twardziela na magazyn, ale to by Cię wyszło trochę drożej.

Pozdrawiam

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się przerzuciłem z R0 2x320GB na SSD 256GB i to była jedna z lepszych zmian, jakie zrobiłem, jeśli chodzi o flaki komputerowe. Raida miałem pod system + programy, dane trzymałem na osobnym dysku, tak samo jest obecnie z SSD i uważam to za doskonałe rozwiązanie. Moim zdaniem, jeżeli masz mało kasy, to powinieneś kupić teraz dobry, cichy HDD 1TB, a następnie spróbować dozbierać do 250GB  SSD, na który przerzucisz potem system i wszystkie aplikacje.

Jeśli jednak uparłeś się na raida, to mam 2 dyski Samsung f4 320GB - są jednogłowicowe, więc bardzo mało awaryjne, do tego bardzo szybkie. Odezwij się na PM, jakbyś był zainteresowany...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi