qwerty7 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Ile kości pamięci masz? BIOS na płycie najnowszy? 8gb w jednej kości. Wgrałem najnowszy bios, nie sądziłem, że płyta, która trafiła na półki sklepowe miesiąc temu, może mieć 6 rewizji biosu. I dalej 91,8ns w Aidzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Czego Ty oczekujesz na jednej kości? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwerty7 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2017 (edytowane) Czego Ty oczekujesz na jednej kości? DDr3 1600 w laptopie, w jednej kości ma 29 latency. Wyniki passmarka dla tej samej kości tylko w module 16gb, są bardo dobre(dla ddr4 nie ddr3 z laptopa), tylko ta 8gb kość ma jakieś dziwne wyniki w latency. http://www.memorybenchmark.net/ram.php?ram=Kingston+KHX2400C15%2F16G+16GB&id=8703 http://www.memorybenchmark.net/ram.php?ram=Kingston+KHX2400C15%2F8G+8GB&id=8679 Edytowane 8 Kwietnia 2017 przez qwerty7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udam_u Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2017 DDr3 1600 w laptopie, w jednej kości ma 29 latency. Wyniki passmarka dla tej samej kości tylko w module 16gb, są bardo dobre(dla ddr4 nie ddr3 z laptopa), tylko ta 8gb kość ma jakieś dziwne wyniki w latency. http://www.memorybenchmark.net/ram.php?ram=Kingston+KHX2400C15%2F16G+16GB&id=8703 http://www.memorybenchmark.net/ram.php?ram=Kingston+KHX2400C15%2F8G+8GB&id=8679 Ściągnij najnowszą AIDE i wklej wyniki testu pamięci. Tak będzie najłatwiej porównać z innymi użytkownikami Ryzenów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwerty7 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2017 (edytowane) Ściągnij najnowszą AIDE i wklej wyniki testu pamięci. Tak będzie najłatwiej porównać z innymi użytkownikami Ryzenów. Wyrzej podałem wyniki z aidy64, przeklejam je: 19731 MB/s odczyt, 18139 zapis, 16621 kopiowanie i 95,8 ns opóznienie/latency. To nie jest najnowsza wersja tego programu. Edytowane 9 Kwietnia 2017 przez qwerty7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udam_u Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2017 (edytowane) Wyrzej podałem wyniki z aidy64, przeklejam je: 19731 MB/s odczyt, 18139 zapis, 16621 kopiowanie i 95,8 ns opóznienie/latency. To nie jest najnowsza wersja tego programu. Wybacz, nie zauważyłem. Jeżeli chodzi o latency to ja na ramach również 2400MT/s mam wyniki prawie takie same jak Ty (patrz posty wyżej). Jeżeli chodzi o testy transferowe no to jak masz jedną kość, to będzie ona miała zawsze mniejsze transfery niż dwie takie same w dualu. Co do wyników w programach to zawsze warto porównywać w dokładnie tej samej wersji programu, bo takie benchmarki mają pełno optymalizacji assemblerowych, co w przypadku nowego procka jakim jest Ryzen może powodować, że wyniki będą się zmieniały pomiędzy wydaniami w dość istotny sposób... EDIT: Dałem w UEFI memory interleaving na disabled (czyli wyłączyłem dual channel) i mam rezultaty podobne do Ciebie, także nie masz się co martwić, jak dokupisz drugą kość to transfery wzrosną. (; Edytowane 9 Kwietnia 2017 przez udam_u 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwerty7 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2017 (edytowane) Wypróbowałem na tej płycie pamięci ddr4 2666 ten sam model HyperX, komputer nie dawała obrazu. To samo było przy ddr4 2400, w tym przypadku pomógł reset biosu. Jak znajdę chwilę, to zobacze czy duet ddr 2666 i ddr2400 odpali się z czytsej ciekawośc. No i coś będe mósiał zrobic z zbędną kością ddr2666. Tak na marginesie raz już naciołem się na kingstonie z ich dyskami, które w benchmarkach wyglądały bardzo dobrze, jak osobiście zrobiłem test, to był niewiele szybszy od dysku talerzowego. To było zwykłe oszustwo. Dysk dostała w końcu siostała.Przypadek czy nie teraz jeszcze bardziej nieufam tej firmie Edytowane 11 Kwietnia 2017 przez qwerty7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2017 kingston się stoczył po aferze ze zmianą pamięci w ssdekach na asynchroniczne bez podania tej informacji klientom chyba to były v300 nie można im ufać po takich cyrkach a ogołnie to już nie robią takich pamięci jak kiedyś [jadą teraz na sentymencie konsumentów] inne firmy ich wyprzedziły Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwerty7 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2017 (edytowane) kingston się stoczył po aferze ze zmianą pamięci w ssdekach na asynchroniczne bez podania tej informacji klientom chyba to były v300 nie można im ufać po takich cyrkach a ogołnie to już nie robią takich pamięci jak kiedyś [jadą teraz na sentymencie konsumentów] inne firmy ich wyprzedziły Tak oddałem ten dysk z pamięciami asynchronicznymi siostrze, kiedy kupiłem inny lepszy dysk. Teraz mam znowu problem, dwie pamięci, jedna, która nie pasuje (a powinna), a druga która ma straszną latency - ale działa. Nie wiem co robić, Edytowane 11 Kwietnia 2017 przez qwerty7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Co znaczy że nie pasuje - fizycznie nie da się jej włożyć do slotu czy wchodzi ale bios/system jej nie widzą ? A co do drugiej kości - mówisz o CL czy o latency z Aidy etc. ? Bo jak ram działa i nie ma specjalnych problemów ani opóźnień to bym sie nie przejmował tym co pokazuje soft . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwerty7 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2017 (edytowane) Co znaczy że nie pasuje - fizycznie nie da się jej włożyć do slotu czy wchodzi ale bios/system jej nie widzą ? A co do drugiej kości - mówisz o CL czy o latency z Aidy etc. ? Bo jak ram działa i nie ma specjalnych problemów ani opóźnień to bym sie nie przejmował tym co pokazuje soft . Nie, nie - płyta się odpala, ale nie daje obrazu, żadnej grafiki, po włożeniu tego hyperx 2666, (nie ma jej na QVL), ale to zwykła pamięć, ta płyta obsługuje pamięci do 3200 MHZ. Ten drugi hyperx 2400 działa, ale też miał kłopot na początku i też nie ma go w QVL. Edytowane 11 Kwietnia 2017 przez qwerty7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Ryzeny są dość wybredne w kwestii ramów i ich taktów . Może faktycznie płyta się gryzie z ramem i problem zniknie za jakiś czas jak pojawią się kolejne biosy do płyt . Ten HyperX nie odpala sam czy w konfiguracji z drugą kością ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwerty7 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2017 (edytowane) W tym momencie Comodo postanowiło zresetować drugi komputer i zabrało ze sobą moją pracę .... Edytowane 11 Kwietnia 2017 przez qwerty7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Comodo? U mnie WU pluje się o ponowne uruchomienie teraz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwerty7 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Ryzeny są dość wybredne w kwestii ramów i ich taktów . Może faktycznie płyta się gryzie z ramem i problem zniknie za jakiś czas jak pojawią się kolejne biosy do płyt . Ten HyperX nie odpala sam czy w konfiguracji z drugą kością ? Zanim oddałem 2666 postanowiłem, ją odpalić razem z 2400 i odziwo, poszła, nie w dualu. Oznacza to chyba, że ta płyta jest bardzo grymaśna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qqrydza Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Mnie ciekawi jak zachowują się ryzeny w nadchodzących grach np: Prey czy Star Citizen. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Wczoraj odebrałem swojego R5 1400 w poniedziałek jak wrócę do domu to zacznę składać kompa. Mam tylko taką cichą nadzieję, że odpali od pierwszego naduszenia przycisku power :) . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XantiO Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Czy ktoś testował Ryzeny z 4 modułami pamięci? Aktualnie mam HyperX Savage Black XMP 16GB [4x4GB 2666MHz DDR4 CL13 DIMM] i nie da się ich puścić wyżej niż 2400 (udało się ustawić timingi: 12-12-12-12-33) na 2667 PC nie wstaje bipiąc o błąd pamięci. Docelowo chce wrzucić zestaw RAMów 4x16GB i fajnie jeśli udało by się ustawić wyższe taktowanie niż 2400. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qqrydza Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2017 No właśnie... ta niejednoznaczność mnie nurtuje. Pójdzie nie pójdzie? Lubią się czy nie lubią? Czytając różne wątki to wyższe taktowania pamięci to nie tylko bolączka platformy amd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haszek Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Ja mam 4x8gb i chodza 2666. Musialem zwiekszyc vcore zeby zrobic stabilne. Zwiekszanie soc ani dram voltage nic nie dawalo (aktualnie 1.1 i 1.35v odpowiednio) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XantiO Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Mnie by interesowały okolice 2900 dla ramu. Coś czuję, że trochę będę szukał odpowiedniego modelu zanim coś ruszy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wisnia666 Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Też mnie interesuje 4x16GB i po przejrzeniu list kompatybilności kilku płyt ma x370 stwierdzam że ciężko będzie o więcej niż 2400 mhz. Moduły napewno muszą być single rank żeby to ruszyło. Potrzebuje pc pod wirtualizację a jedyną alternatywą z 16 wątkami jest dużo dużo droższy intel na s 2011-3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markon Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Jak musisz kupić teraz to masz trochę związane rece, ale jeśli poczekaniu 3 miesięcy nie jest problemem to może pojawiająca się w przeciekać platforma hedt od AMD będzie jakimś rozwiazaniem, chociaż pewnie nie tańszym od Intela :/ Wysłane z mojego 2014811 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XantiO Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Ja jakoś w okolicach 20-21 kwietnia będę miał pierwsze 2 komplety ramów 4x16 do testów. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haszek Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Ale po co sie spinac z ramami teraz jak dopiero w maju wyjda biosy obslugujace wiecej dzielnikow i predkosci...byc moze tez dla 4 kosci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XantiO Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2017 A czy to jest pewna informacja? Do maja mogę siedzieć na 16 GB ramu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haszek Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Pewna, AMD zapowiedzialo ze w maju wyjda BIOSy z nowym kodem obslugujacym wiecej rodzajow pamieci. ASUS np juz dostal wersje beta tych kodow i mowia ze efekty sa obiecujace, no ale finalowy kod w maju jak mowi AMD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2017 A ja z ciekawości napiszę: - poproszę źródło Tapatapatap Xperia X Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Ja w firmie będę składał kilka maszyn na Ryzenie 1700 w tym jedną z 4x 16GB. Płyta ASRock AB350 Pro4 i te pamięci: https://www.morele.net/pamiec-hyperx-fury-black-ddr4-4x16gb-2400mhz-cl15-hx424c15fbk4-64-869902/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2017 https://www.morele.net/pamiec-patriot-viper-elite-ddr4-2x16gb-2400mhz-cl15-pve432g240c5kgy-906310/ a nie lepiej po 2 takie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...