udam_u Opublikowano 20 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2017 @wino1 Myśle, że wystarczy, że napisałeś o błędzie, który znalazłeś. @radiergummi ta stronka jest bardzo przydatna ale jedyne co z niej można wyciągnąć, to z jakim zegarem udało się uruchomić danemu userowi Windowsa a niestety od tego do pełnej stabilności wciąż jest daleka droga... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hauabajda Opublikowano 22 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2017 (edytowane) Ja mam narazie mieszane uczucia co do mojego Ryzena i niewidem co o nim myśleć bo zdecydowałem się na niego ze względu na wielowątkowość a przy odpalonym Renderze(Vrayu ) komp łapie chwilowe zacinki na przeglądaniu internetu czy pisaniu tekstu natomiast na laptoptowym i7 7600 k mogę spokojnie pracować z renerem w tle.Komputer jest w trybie "asus optimise" dostępnym z poziomu biosu, (najnowsza wersja)po zamianie na tryb standard efekt ten sam.Nie wiecie gdzie możne leżeć tego przyczyna ? R 1700,asus prime x370,lpx 3000 2x16gb, http://i.imgur.com/SnEahrU.png http://i.imgur.com/dD6SSH6.png http://i.imgur.com/ueg04oK.jpg Edytowane 22 Lipca 2017 przez hauabajda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
umcacz Opublikowano 22 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2017 (edytowane) Może obniż taktowanie Ramu i podnieś timmingi. Miałem takie zacinki kiedy ustawiłem zbyt niskie timmingi i ram był na granicy stabilności. Edytowane 22 Lipca 2017 przez umcacz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hauabajda Opublikowano 22 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2017 ustawiłem na ustawienia domyślne 2133 i to samo. muszę znaleźne przyczynę czy jest tako taki urok tego procesora ze gdy jest obciążony renderem łapie pauzy, czy to wina jednego z komponentów, mam jeszcze tydzień by go oddać wiec jeżeli nie zadaje żodła problemu chyba zdecyduje się na coś innego... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hauabajda Opublikowano 26 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2017 Pewnie wystawie się na pośmiewisko ale napisze to aby przestrzedz innych otoz przyczyną moich problemow niestabilności komputera podczas stresów był..... ..... Źle włożony ram w slot !!!!!!! Także jestem mega zadowolony, duzy konfort pracy czy to w programach cad czy 2d, kortki czas renderu, oraz bardzo male spadki podczas dopalonego gta V z renderem w tle. I o to mi chodziło. Chciałbym podziękować neohanibal za jego aktywne i obszerne dzielenie się doświadczeniami na forum bo rozwiałem dzięki nim wiele moich wątpliwości. Także komuś kto potrzebuje kompa do pracy cad/3d/2d i do gier, to zestaw oparty na ryzenie będzie b. Dobrym wyborem 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
umcacz Opublikowano 26 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2017 Ja mam takie coś przy timmingach cl14 na 2933mhz i to w wybranych aplikacjach np sam Steam zaczyna zamulać na takich. 3Dmark Timespy przechodzi ładnie i widać wzrost wydajności. Jeszcze na biosie sprzed dwóch tygodni rzadko chciał odpalać komp na cl14, a teraz już za każdym razem startuje :P Także widać postęp z platformą, ale jak kolejny update agesy nie pozwoli na 3200mhz to zacznę się denerwować :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Castor Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2017 (edytowane) Potrzebuje pomocy w ustawieniu RAMu. Ryzen 5 1600 Corsair Vengeance LPX, DDR4, 2x8GB, 3000MHz, CL15 ASRock AB350M PRO4 Jaki BIOS ściągnąć i co tam mam poustawiać? Byłbym bardzo wdzięczny za wytłumaczenie tego jak krowie na rowie xD Edytowane 3 Sierpnia 2017 przez Castor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Najnowszy i załadować profil XMP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Obecnie siedzę na i5-7400 + 1050Ti, którego ciężko będzie pobić w poborze mocy jako takim *, ale myślę o ośmiu wątkach, więc albo przeskok na np. 7700T, albo Ryży 1400/1500X + mobo ITX... Krótkie szybkie pytanie - czy ktoś z Was składał (małego) peceta na Ryzenie, ale z nastawieniem na energooszczędność? (czyli obniżanie napięć, itp) Jakiego poboru mocy mogę się spodziewać? O chłodzenie nie pytam, bo wiadomo że bez kręcenia to BOX sobie poradzi i do tego będzie cichy... * 19W idle, 49W Cinebench, 68W LinX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wino1 Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2017 (edytowane) ...ja czekam na płytę ASrocka AB350 Gaming-ITX/ac, na którą wrzucę Ryzena 5 1600 i jakiegoś GTXa 1050 Ti. Wszystko to planuję zapakować we własnej roboty pudełeczko zbudowane ze sklejki. Brzydzę się obudowami ATX... no i się doczekałem :) Płyta super, malutkie cudo, dotarła z poprawionym radiatorem na sekcji VRM. Póki co proc chodzi na stockowych ustawieniach. Co ciekawe automatycznie podkręca się czasem do 3400 a nawet do 3700 co mnie zastanawia, bo niby w trybie turbo powinno być 3600. Więc po co to podkręcać? ;) Ramy na defaultowym napięciu i timngach poszły bez problemu na 3200 :D Kości są SK Hynix jednostronne, co tym bardziej cieszy że poszły na 3200, bo dałem za nie tyle co za zwykłe, najtańsze 3200 C16. Także nie musiałem przepłacać za Samsungi B-Die, aby cieszyć się szybkim RAMem :) Z grafy zdemontowałem głośny wiatrak, a w zamian do budy wrzuciłem wiatrak, który chłodzi jednocześnie grafę, chipset i ramy (a może i nawet podmuch dolatuje do VRMa). Czyli mały, zwinny Ryzenek. Póki co siedzi w budzie zastępczej, budowę skrzynki ze sklejki zaczynam w weekend. Obecnie siedzę na i5-7400 + 1050Ti, którego ciężko będzie pobić w poborze mocy jako takim *, ale myślę o ośmiu wątkach, więc albo przeskok na np. 7700T, albo Ryży 1400/1500X + mobo ITX... Krótkie szybkie pytanie - czy ktoś z Was składał (małego) peceta na Ryzenie, ale z nastawieniem na energooszczędność? (czyli obniżanie napięć, itp) Jakiego poboru mocy mogę się spodziewać? O chłodzenie nie pytam, bo wiadomo że bez kręcenia to BOX sobie poradzi i do tego będzie cichy... * 19W idle, 49W Cinebench, 68W LinX no właśnie jak widać złożyłem. Podkręcać nie zamierzam póki co, ale w obniżanie napięć się nie bawię. W sumie to proc sam się przestawia na 1550 MHz i napięcie spada wtedy do poniżej 0,5 V. Ile to bierze Watów to nie mam pojęcia i nie mam czym zmierzyć :( EDIT: po przeczytaniu tej recenzji https://www.modders-inc.com/patriot-viper-elite-ddr4-3200mhz-review/ wychodzi na to, że mam te same kości, więc raczej są na Samsungach B-Die :) Super RAM w cenie najtańszego :) Edytowane 27 Sierpnia 2017 przez wino1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 4 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2017 Jak ktos chce skladac kompa na x370... to radze omijac asrocki sli i gaming 4k. Gaming 4k jest eol po 3 miesiacach, wydali nowa wersje gaming x ale bez cyfrowego sterowania vrm i zmiany w usb 3.1. Niby jest poprawiona sekcja ram i ma pracowac na wyzszych mhz. Killer ktory mial identyczne pcb co gaming 4k. Jest podobno w nowej rev w ktorej w biosie wylecialy llc... i chyba podobne zmiany jak gaming x bo on tez niema juz llc. Czyli juz niema plyt ktore bezproblemowo podkreca r7 w cenie do 600. Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 4 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2017 EOL bo jest problem z dostępnością komponentów. Płyty, które trafiły do klientów dalej będą wspierane. http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?294245-Asrock-X370-Fatal1ty-Gaming-K4-Support-Thread&p=5259887&viewfull=1#post5259887 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 4 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2017 (edytowane) Troche co innego pisal wardog na forum asrock. Oczywiscie oficjalne info jak sie ludzie pytaja, jest tak jak mowisz. Mi to wyglada na to ze killera nie "usmiercili" bo za duzo osob go kupilo i bylby za duzy szum. Bo plyty maja identyczne pcb. Ale podobno llc wylecialo z biosu w nowej rev. Zreszta jak pytal ktos o support to stwrdzili ze bedzie wspierana ale coraz mniej bedzie aktualizacji... ciekawe czy dosanie wsparcie zen2? Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka Edytowane 4 Września 2017 przez oliwer21 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udam_u Opublikowano 17 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2017 Nowa ozdoba Ryśka - logo wydrukowane na drukarce 3D. (: 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 24 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2017 Wczoraj pobawiłem się ustawieniami ramu i.... w końcu moje LPX'y chodza na 2933Mhz na najnowszym biosie 3.20 z timingami 16,18,18,18,36,52. Niestety nadal mam dualboota. Wie ktoś może co zrobić żeby się tego pozbyć czy czekać na kolejny bios?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 24 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2017 AM4 Boot Training wyłączyłeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aurora001 Opublikowano 24 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2017 Wczoraj pobawiłem się ustawieniami ramu i.... w końcu moje LPX'y chodza na 2933Mhz na najnowszym biosie 3.20 z timingami 16,18,18,18,36,52. Niestety nadal mam dualboota. Wie ktoś może co zrobić żeby się tego pozbyć czy czekać na kolejny bios?? Na Reddicie masz topic jakich subtimingow uzywac. W 99% przypadkow zbootujesz 3200. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 27 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2017 AM4 Boot Training wyłączyłeś? tak... i jest jeszcze gorzej niż wcześniej... dlatego mam na auto i jakoś komp chodzi, jedynie co to tylko bootowanie ma dłuższe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 28 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2017 Memory Scaling on Ryzen 7 with Team Group's Night Hawk RGB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Castor Opublikowano 7 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2017 (edytowane) Próbowałem na moim - Asrock ab350m pro4 bios 3.1 - załadować profil xmp 3000 mhz ale nie odpala sie :/ Po kolei obniżałem profile aż w koncu poszło na 2666mhz... Mój RAM to CMK16GX4M2B3000C15. Da się coś z tym zrobić żeby poszło na tych 3000 mhz? Mam tam ręcznie jakoś poustawiać czy coś? EDIT: W zakladce AMD CBS znalazlem reczna zmiane mhz i dalem z 1333 na 1400 mhz. W biosie pokazuje ze pamiec na 2666 ustawiona a w CPU-Z 1397,6mhz. To w koncu jest to chyba zmienione na prawie 2800 prawda? EDIT2: A jednak [gluteus maximus] nie chodzi na 1400mhz. EDIT3: Udało się puścić na 2933mhz :D Profil XMP 2933 ze zmienionymi: 16-18-18-18-36 dram voltage 1.4 COMMAND RATE na 2T GearDownMode disable ProcODT 60 ohm Edytowane 9 Listopada 2017 przez Castor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 9 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2017 Mam co prawda płytę trochę inną bo Asrock ab350 pro4 z biosem 3.20 i ram taki jak Twój, ale mam go ustawionego inaczej... 16 ( to ustawia się z automatu powyżej pewnej prędkości ) 17,17,36,52 COMMAND RATE na 1T, napięcie na serię 1.35V. Komp działa stabilnie jedynie co wnerwia to dualboot. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fumfel20 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2018 Panowie, szybkie pytanie. Którą płyte pod AMD najlepiej wybrac z tych załączonych? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 5 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2018 Asus Prime B350 Plus jest spoko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
umcacz Opublikowano 8 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2018 Polecam nowe biosy do MSI B350 Pro Carbon z Agesa 1.1.0.1. Po raz pierwszy moje Corsair LPX 3200 chodzą na 3200MHz (przedtem max to 2933MHz) na ustawieniach 3200MHz 1.4V, CL 16 18 18 18 38 56, SOC 1.1V, ProcODT 53.3 ohm. 3333MHz nie bootuje niestety ale i tak jest dobrze bo straciłem nadzieję gdzieś 2 miesiące temu :) Jeden minus nowych biosów podobno jest taki że minimalne możliwe napięcie CPU to teraz 1.3V co mi nie przeszkadza bo i tak używam wyższego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziomekpol Opublikowano 3 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2018 Chodzi mi po głowie złożenie małego komputerka pod telewizor lub kupno Xiaomi MI BOX. Oczywiście druga opcja kilkakrotnie tańsza. Co sądzicie o zestawie na takiej płyciehttps://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16813157780 i procesorze R5 2400G? Może lepszym rozwiązaniem jest 2200G? W desktopie mam RX 470, który mi wystarcza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 3 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2018 Zależy do czego ma służyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziomekpol Opublikowano 3 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2018 Ogólnie to do wszystkiego :) Tak konkretnie to tv nie jest smart i pasowałoby, żeby takim się stał. Chętnie bym nieraz też na nim zagrał w proste gry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 3 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2018 Wykorzystasz w takim sprzęcie 8 wątków? Według mnie nie i nie ma zbytnio sensu dopłacanie do 2400g. 2200g spisze się (prawie) tak samo dobrze, zwłaszcza jak podkręcisz zintegrowaną grafikę. Zobacz np. tutaj (2200g vs 2400g, kręcone i nie): Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wino1 Opublikowano 3 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2018 (edytowane) 5 godzin temu, Tyran1918 napisał: Chodzi mi po głowie złożenie małego komputerka pod telewizor lub kupno Xiaomi MI BOX. Oczywiście druga opcja kilkakrotnie tańsza. Co sądzicie o zestawie na takiej płyciehttps://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16813157780 i procesorze R5 2400G? Może lepszym rozwiązaniem jest 2200G? W desktopie mam RX 470, który mi wystarcza. Sama płyta jest rewelacyjna (mam ją) o ile siedzi na niej Ryzen 3 lub 5 i bez zintegrowanej grafiki. Jednak jest problematyczna z Ryzenami 2200G i 2400G. Śledzę forum Asrocka i codziennie ludzie wrzucają posty o tym, że płyta ma problemy z tymi procami, są problemy z upgradem do najnowszych BIOSów, bo płyty się uwalają itp. Z resztą sam możesz poczytać: link Edytowane 3 Marca 2018 przez wino1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziomekpol Opublikowano 3 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2018 Za miesiąc powinny być nowe płyty pod AM4? W grę wchodzi jedynie procesor ze zintegrowaną grafiką. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...