Skocz do zawartości
rodal8

AMD AM4 - Ryzen 1000 / 2000 / 3000 / 4000 / 5000 (Zen 1 / Zen 2 / Zen 3) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Skoki obrotów wiatraka można wyeliminować ustawiając odpowiednie jego obroty w zakresie temperatur, które procesor uzyskuje gdy nie jest obciążony. Więc proponuję ustawić:

level1 temp 0

level2 temp 60

level3 temp 70

level4 temp 80

fan speed1 50

speed2 70

speed3 80

speed4 100

Box jest słabo wydajny, dlatego na dzień dobry powinien mieć około 50% obrotów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17 godzin temu, RevWolt napisał:

Mam podobne skoki ale chłodzenie silientumpc Fortis 3 140. Też mnie to denerwuje, również muszę znaleźć złoty środek. 

To kup sobie zupełnie pasywne chłodzenie ;) Sam gigantyczny radiator.

Gdzieś widziałem na youtube, jak znajdę to dam linka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 8.10.2019 o 21:31, Michikun napisał:

Opinia co do boxów na Ryzenach cóż... ten najmocniejszy (największy) boxowy cooler byłby spoko, ale wtedy gdyby został zastosowany na "słabszych" procesorach z mniejszą ilością rdzeni/wątków. Te coolery są spoko jak korzysta się z internetu czy ogląda film natomiast podczas grania nawet jeśli nie robią hałasu to nie odprowadzają ciepła tak jak powinny. Polecam kupno Arctic Freezer 34 eSports w wersji z jednym lub dwoma wentylatorami, będziesz miał cicho i chłodno :)

Michikun

Zaciekawiłeś mnie bardzo tym chłodzeniem.

Na morele jest za ok 140zł, wersja z jednym wentylatorem.

Black&White robił test tego chłodzenia w wersji z dwoma wiatraczkami, ale nie mogę jej nigdzie znaleźć.

A bym brał z dwoma, bo w testach wypadło mu, że to najcichsze chłodzenie i nawet wyprzedza dark rocki, fortisy i inne.

Masz może takowe czy tylko jakieś recenzje widziałeś? Nie wiesz może gdzie można kupić z dwoma wentylatorkami?

Edytowane przez astraldreamer84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jacekk44 Dzięki.

Ogólnie już właśnie zdążyłem zamówić na hard pc wersje duo white, bo w morele aktualnie była dostępna wersja z jedynie jednym wiatraczkiem.

Do tego wziąłem sobie pastę thermall grizzly z morele i mam nadzieję, że będe zadowolony bo prawie 190 zł poszło ;)

Edytowane przez astraldreamer84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli co wychodziło by na to, że AMD spier... w tak ważnej sprawie jak odprowadzanie ciepła.

W ogóle gdybym wiedział, że te chiplety się tak grzeją, to bym se wziął ryzen 3 1200 za dwie stówki i czekał

do przyszłego roku na 4 generację(a nuż zrobią coś w sprawie lepszego chłodzenia).

Ale to jest w sumie takie czekanie w nieskończoność, myślałem że 3600 będzie ideałem ale zawsze K... coś musi być nie tak.

gdzieś na youtube było, że tą pastę trzeba nakładać na kształt groszków punktowo w 3 miejscach, tam gdzie się najbardziej grzeje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby koś był zainteresowany to:

W Advanced/Hardware Monitor ustawiamy:

CPU FAN1 Smart FAN:          Enabled

CPU FAN1 Fan type Select:   Auto Detect zmieniamy na i tu mamy do wyboru:

PWM

DC

(o ile dobrze  pamiętam, w każdym razie chodzi o to by wyłączyć Auto Detect).

PWM to niby wysokie stabilne ustawienie obr wentylatora rpm (często kręci się wokoł ok 1900rpm)

DC to ustawienie na niskie obroty wentylatora przy niewymagających zadaniach(idle, słuchanie muzyki, oglądanie filmiku na yt).

Szczerze polecam ustawić sobie tą opcję(DC) wszystkim co mają 3600 boxa na płycie MSI(oczywiście gdyby ktoś nie wiedział,

bo zapewne sporo osób o tym wie, tylko ja dopiero co to odkryłem).

Sporo wycisza w idlu a obroty rpm schodzą nawet do 900-1000 w idlu i średnio dobijają do 1200/1300 przy neiwymagjących zdaniach.

Oczywiście w grach normalnie buczy na 1900rpm.

Problem z tą opcją DC może być taki, że być najprawdopodobniej procek jest trochę mniej wydajny.

Sprawdzałem we furmarku/cpu-z/occt na obciążenieu/stresie  taktowanie niby podobnie jak w innych uswtaieniach biosu(pwm, czy auto detect) czyli przy 100% obciążeniu zegar dobija do ok 3,9Ghz(przynajmniej u mnie tak jest)

Natomiast w Cinebench R15 mój wynik w tej fukncji DC jest ciut gorszy niż pzoostałych( DC=17.09 punktów/pozostałe 17.15->17.25).

Ogólnie polecam sprawdzić tą opcję(osobom które nie wiedzą o niej a chcą większej ciszy) bo jest moim zdaniem zdecydowanie lepsza niż ręczne nastawy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W związku z tym, że wczoraj kupiłem okazyjnie Ryzena to potrzebuję teraz całej reszty do upgradu komputera.

Czy https://www.x-kom.pl/p/501595-plyta-glowna-socket-am4-asus-tuf-gaming-x570-plus.html ta płyta się nada? Procesora raczej nie będę podkręcać, albo minimalnie, bo czytałem, że i tak te nowe Ryzeny się słabo kręcą.

Co do pamięci ram, słyszałem, że niektóre się gryzą z Ryzenami.
Co sądzicie o tym zestawie:
https://www.x-kom.pl/p/427809-pamiec-ram-ddr4-gskill-32gb-3000mhz-aegis-cl16-2x16gb.html

Zależy mi na sporejilości pamięci, dlatego szukam 2x16GB.

Z góry dzięki każdemu za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta się nada, sam mam taką - bez wodotrysków (w sumie to budżetowy ASUS) ale ma wszystko, co potrzeba standardowemu śmiertelnikowi. Porządne i dobrze chłodzone VRM, na poziomie konstrukcji 2x droższych, a to akurat jest ważne. Niektórzy kręcą nosem bo sieciówka od Realteka a nie od Intela, ale między Bogiem a prawdą nie widzę żadnych różnic pomiędzy tym Realtekiem a gigabitowym Intelem z Asusa Z-87 Pro.
Co do pamięci - w ciemno możesz brać Cruciale Ballistix LT (3000/3200), koniecznie z AES w kodzie produktu. Siedzą w nich Microny E-die, wersja 3200 standardowo wstaje z taką prędkością na XMP a przy odrobinie szczęścia i dłubania w timingach bez problemu powinny pójść na 3600.

Edytowane przez katoda
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Jako że ostanie PC składałem w 2012 to stwierdziłem że nadszedł czas na coś nowego. Mam zamiar zmontować sprzęt na platformie AMD. Na ostatniej promocji udało mi się złapać R5 3600X w dobrej cenie. Do tego zestawu mam już RAM - G.SKILL Trident Z RGB 16GB 2x8GB 3600MHz - kupione 4msc temu również na promocji. Jedyne co mi potrzebne to płyta główna. Mam zamiar zbudować sprzęt który będzie świecił i błyskał. Najchętniej użyłbym podświetlenia ARBG, ale nie mam też zamiaru inwestować kasy w x570 z tymi ich wiatraczkami na chipsecie. Karta graficzna prawdopodobnie będzie Gigabyte jeśli GeForce albo Sapphire jeśli Radeon.

Wybrałem 3 płyty główne które by mnie interesowały, wszystkie będą miały 12miesięcy gwarancji:

MSI X470 GAMING PRO CARBON - podobno bardzo dobra płyta główna z dobrym VRM z możliwością sterowania ARGB Mystic Light no i BIOS Flashback, ale używana z outletu za około 700pln

MSI B450 TOMAHAWK MAX - bardzo popularna, dobre VRM, BIOS Flashback, ale brak obsługi ARGB przez MSI Mystic Light, nowa za około 500pln

Gigabyte B450 AORUS PRO - podobno najsłabsze VRM z tych 3, obsługuje ARGB i byłaby kompatybilna z podświetleniem z karty graficznej, nowa za około 500pln

Jeśli macie jakieś inne propozycje to proszę o poradę. Na pewno płyta musi mieć albo flashback albo dual bios, kiedyś miałem płytę  ASUSa która mi podała podczas "flashowania" biosu (była bez flashbacka), a była po gwarancji itd. - nigdy więcej.

Edytowane przez Sacu Gaming

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spieszysz się z zakupem? Jak nie to poczekaj na premierę płyt na chipsecie B550.

Kolejna rzecz to ceny i modele które wybrałeś. Przecież można taniej i rozsądniej.

MSI B450 Gaming Plus MAX masz za 435zł
Gigabyte B450 Aorus Elite masz za 367zł (tu potrzebna jest aktualizacja biosu)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 hours ago, Michikun said:

Spieszysz się z zakupem? Jak nie to poczekaj na premierę płyt na chipsecie B550.

Kolejna rzecz to ceny i modele które wybrałeś. Przecież można taniej i rozsądniej.

MSI B450 Gaming Plus MAX masz za 435zł
Gigabyte B450 Aorus Elite masz za 367zł (tu potrzebna jest aktualizacja biosu)

Nie wiem kiedy ma być premiera płyt głównych z układem B550, ale mogę poczekać tak do połowy listopada.

Tanio i rozsądnie - jak najbardziej - "MSI B450 Gaming Plus MAX" rozważałem i to jest jak dla mnie ta sama półka cenowa co Tomahawk. Zależy mi w pierwszej kolejności na stabilności systemu, w drugiej na obsłudze ARGB. Wiem że Aorus Elite nie obsługuje ARGB, a w MSI na chipsecie B450 tylko GAMING PRO CARBON ma taką możliwość. Akurat nowe MSI B450 GAMING PRO CARBON kosztuje więcej niż te używane X470 GAMING PRO CARBON.

Dziękuje za odpowiedź i porady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie, wrzucam je tutaj ponieważ kontynuuję wątek związany z moim problemem co do chłodzenia.

A więc.

Zakupiłem sobie Arctic Cooling Freezer 34 Esports Duo.

Mam z nim problem, powiem szczerze że większy problem z niż boxowym coolerem od AMD.

Cooler ma dwa wentylatorki które zamontowałem zgodnie z zaleceniem(tak mi się wydaje czyli obydwa w jednym kierunku, nie przeciwstawnie).

Razem z radiatorem przykręciłem chłodzenie do backlpate pod am4, a mó procesor to ryzen 5 3600.

Problem jest taki, że po uruchomieniu się windowsa 10 wentyltorki wskakują na maksymalne obroty.

Chwilę pózniej, gdy system już sdię ustabilizuje a użycie cpu wynosi ledwo góra 1% obroty wentylatorkó są nadal wysokie i wynopsza około 1500rpm.

Gdy uruchomię sobie youtube i wrzucę zaledwie jeden filmik w jednej karcie to znów nagłe buczenie i rozkręcanie się do 2000 rpm.

Podobnie z temepraturami:równie wysokie czyli średnio w idlu 65-70 stopni.

Włączyłem na chwilę stress test i dobiło do 90 stopni i musiałem wyłączyć bo chyba by się system zrestartował.

Ogólnie na pewno coś jest nie tak, tylko pytanie co?

Co mogłem źle zamontować?

Dodam, że radiator jest przykręcony na 3 śrubki, bo jedna za cholerę nie chce wejść(no nie mogłem jej nawet lekko nakręcić bo płytka przeszkadzała).

Ale radiator wygląda tak jakby trzymał się stabilnie.

Ktoś coś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radiator musi być przykręcony równo na wszystkie cztery śruby. Nie może być na trzech, bo nie będzie miał idealnego styku mimo, że może się wydawać, że leży dobrze. Musisz pokombinować. W IDLE powinieneś mieć około 40 stopni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, za kilka dni oddaje znajomym komputer po wymianie podzespołów.
Komputer posiada m.in. Ryzena 5 2600. Będzie wykorzystywany w 90% do grania.
Żadne OC. Wszystko będzie szło na "fabrycznych" taktowaniach.
W związku z tym mam jedno pytanie do Was.
Czy dołączone chłodzenie do Ryzena jest wystarczające ?

Obudowa ma 5 wentylatorów. Dwa z przodu dmuchające do środka, dwa o góry wyciągające i jeden z tyłu wyciągający.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@yodacki Najwięcej zależy od samego znajomego i tego co rozumiesz przez "wystarczające". Jeśli chodzi o temperatury, to jak najbardziej, co innego kultura pracy. Niektórzy są w stanie wytrzymać przy tym chłodzeniu i nie uważają, że przeszkadza im w graniu, a z nowu inni nie będę w stanie wysiedzieć.

Edytowane przez Firedash
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Firedash Tak, głównie chodzi o temperatury. Z tego co wiem chłopak gra w dość wymagające tytuły na full detalach. Dlatego m.in. wymagany był upgrade komponentów.

Co do ewentualnego hałasu to raczej nie będzie to chyba problemem ponieważ ten młody człowiek siedzi w swojej dziupli ze słuchawkami na uszach :-)

@Phill76 obieg w obudowie wydaje się dobry. Poza tym za około dwa miesiące chłodzenie na pewno zostanie zmienione. Prawdopodobnie na Spartan 3 Pro lub Fortis 3. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Nie wiem do końca czy jest to problem, może te procesory tak mają ale. Wczorajszego dnia zauważyłem, że wiatraki AIO wkręcają się na wyższe obroty i je zrzucają w różnych momentach użytkowania komputera. Temperatura w IDLE 31 stopni w momencie gdy wiatraki się wkręcają na wyższe obroty temperatura skacze do 38 - 41 *C i zaś spada do tych 31. Pod obciążeniem przy 4GHz 60*C max. Myślę, że dobrym rozwiązaniem będzie po prostu ustawienie w QFAN Control innej prędkości wiatraków aby zaczęły chłodzić procesor np przy 50*C. Więc prosiłbym o informację czy te skoki temperatury to normalna rzecz w Ryzenach, czy może coś skopałem w montażu AIO.  Płyta główna ASUS B450 Pro Gaming.

https://ibb.co/VB7P6Vj IDLE

Edytowane przez Worohir

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiałem się nad AMD Ryzen 9 3950X. Ale z tego co widać w sklepach, a raczej nie widać... :) Dostępność tego CPU identyczna jak 3900X zaraz po premierze, czyli żadna :(

Ktoś z tu obecnych z własnego doświadczenia wie, kiedy realnie można spodziewać się 3950X w jakimś sklepie? Mam nastawiać się na połowę stycznia czy może nawet luty?

Może jest tutaj osoba, która już zamówiła powyższy CPU i dostała rzeczowe informacje ze sklepu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Wszystkich

mam ryzen'a 5 3600, tomahawka b450 max oraz chłodzenie spc grandis 2, socket i uefi zaktualizowane do najnowsze wersji.

procek chcę podkręcić do 4.2 mhz pytanie jakie napięcie jest bezpieczne dla r5, na jakie najlepiej ustawić przy oc. Bardzo prosze o radę i pomoc.

Pzdr

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi