Skocz do zawartości
rodal8

AMD AM4 - Ryzen 1000 / 2000 / 3000 / 4000 / 5000 (Zen 1 / Zen 2 / Zen 3) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

A ja dzisiaj wgrałem nowy bios i jestem praktycznie zadowolony. na szybko ustawiłem w biosie i wyszło coś takiego. Oczywiście muszę dopieścić vcore, oraz timingi będzie cacy ?

bf301ec498f2.jpg

9bacdd05aaee.jpg

Edytowane przez Pitt_34

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 16.05.2020 o 07:17, PiPoLiNiO napisał:

Ale nie masz też maksymalnych prędkości procka... Cóż, po wielu latach z intel, 3 dni temu kupiłem 3900x. Po 15h został spakowany i czeka na kuriera. Kultura pracy amd to jest dramat. Wysokie napięcia, ciągle ich skoki wraz z temperaturą są nie do opanowania. Trzeba ustawić krzywą wentyli aby się rozkręcały od 80 stopni, wtedy nie ma ciągłego hałasu. Najgłupsze jest to, że odpalając stress testy jest 60-70 stopni, a nic nie robiąc albo oglądać yt są skoki do 75-77 emoji2357.pngemoji2357.pngemoji2357.png

Dramat ? uważam wręcz przeciwnie, Intel ma podobne bolączki ze skokami temperatur, ale wystarczy 5 min w biosie i problem znika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1600 AF są 2 sztuki w outlecie w morele , 2600 jest w wersji OEM ( bez chłodzenia ) za 595 zł ws morele

W x-kom jest 2600 w wersji box za 639 zł .

za 10 zł mniej jest R3 3300x w x-kom , za 500 zł jest Ryzen 3 3100 - nieco wolniej taktowany a 130 zł tańszy , w morele kosztuje 550 zł .

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O Rdzenie 3300X możemy zapomnieć. Dostałem info z x-kom, że mają 600 niezrealizowanych zamówień a przyjedzie w dostawie 50szt :) Zostałem brutalnie zmuszony do zakupu 3700X choć nie potrzebuję takiego mocarza. Szkoda mi kasy na coś co wykorzystam najwcześniej za kilka lat. No i zestaw wyjdzie 5000zł. Gdyby syn nie tupał nóżkami to wstrzymałbym się z zakupem kilka miesięcy i kupił zestaw na integrze 4700G bo dla mnie byłby wystarczający. Co to za czasy, że producent każe czekać na dostępność?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po prostu normalne czasy , od kilku lat tak jest - premiery na papierze , mała dostępność i często ceny z kosmosu - zwłaszcza na premierę .

Zamiast 3300X możesz brać 3100 , w zasadzie to samo - 4 C / 8 T tylko nieco niżej taktowane .

Albo kupić R5 3600 , zawsze to taniej niż 3700X i w dodatku procek dostępny w przeciwieństwie do 3300 X .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmieniam klocki raz na kilka lat. Opłaca się 3300X lub 3700X jeśli ma być przyszłościowy. W starym komputerze zamontowałam właśnie pokoparkową RX570 z Ali 80$. Undervolting na 975mV, pamięci też obniżyłem na 800mV. Chodzi to pięknie. Właśnie kupiłem lapka na Ryzen 4700U więc jakoś wszyscy w domu podzielimy się sprzętem. Czyli czekam na spokojnie nawet kilka miesięcy. Nie będę się podpalał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta MSI B450-A Pro Max. Procesor Ryzen 5 3600. Ram Patriot Viper 3733MHz Cl 17-21-21-41. Chłodzenie AIO CoolerMaster 120 Lite. Moje wyniki w podkręcaniu procka. Chodzi stabilnie na 4400MHz i napięciu 1,38V. Wydajność Cinebench R15 - 1750; Cinebench R20 - 3950, AIDA64 - Cpu Queen - 80100pkt. Teraz temperatury. W grach typu:Wiedźmin 3, BTF1 - temp. 63 stopnie. W testach AIDA64 stress - 82 stopnie, OCCT - 84 stopnie. Te procesory tak mają. Max temperatura dozwolona 95 stopni. Trzeba się przyzwyczaić.

Zdjęcia zrobiony żeby pokazać że to jest prawda, są krótkie, ale czy 5 czy 20 minut nic się nie wysypuje, działa stabilnie...

Poza tym na 4200MHz i 1,2V grzeje się tylko do 70 stopni w testach OCCT, natomiast w grach 45-- 57 stopni

OCCT-Screenshot-1.png

OCCT-Screenshot-2.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD tłucze te procki już od roku i dopieścił produkcję. Dzisiejsze r5 3600 są sporo sprawniejsze od tych z początku, więc megaherce poszły w górę prawie na każdym egzemplarzu, stąd też  pomysł tej firmy na wypuszczenie wersji XT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 22.01.2020 o 22:19, wysio napisał:

Ps. Dlaczego Tomahawk nie daje mi ustawić niższego Cl dla pamięci, niż 18? Wpisuje 17 i po ponownym uruchomieniu mam dalej 18. Tyczy się to tylko parametru Cl. Pozostałe wartości się zapamiętują... 

Trochę archeologia ale odpowiem dla innych. Kontroler nie akceptuje wartości nieparzystych, dlatego przeskakuje Ci na 18. Ustaw 16 i o ile ruszy to taką wartość zobaczysz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 22.01.2020 o 22:19, wysio napisał:

Ps. Dlaczego Tomahawk nie daje mi ustawić niższego Cl dla pamięci, niż 18? Wpisuje 17 i po ponownym uruchomieniu mam dalej 18. Tyczy się to tylko parametru Cl. Pozostałe wartości się zapamiętują... 

bios masz najnowszy? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli mnie pytasz to ja czekam jednak na 4700G. Integra z szybką pamięcią mi wystarczy do prostych, stolarskich rysunków CAD. Potestowałem trochę w FreeCAD (monitor 4K) tego Ryzena 4700u z laptopa i jestem pod wrażeniem. Potrafi trzymać stale na dwóch rdzeniach 4.2GHz! Grafika natomiast po minucie renderowania w Blender zaczyna się gotować.
Nie chcę dedykowanej grafiki bo komputer będzie zabudowany w biurko, szufladę. Porządne, ciche wentylatory do przewiewu a na procesor mam już kupione AIO 240 z Ali. Czyli ma być cicho i zgrabnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 1.07.2020 o 15:21, Setnik napisał:

Możliwe, że masz w biosie ustawione jako deff ustawienie które odpowiada za tak zwanego buga EDC wtedy procesor wyżej boostuje, ale za to świeci na czerwono w oprogramowaniu.

Możesz powiedzieć o jakie ustawienie chodzi?

Może lepiej zamiast tego po prostu podkręcić procesor?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, angry napisał:

Możesz powiedzieć o jakie ustawienie chodzi?

Może lepiej zamiast tego po prostu podkręcić procesor?

Tu masz opisane o co chodzi https://forums.tomshardware.com/threads/ryzen-3000-series-edc-1-bug.3585306/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

Czy mogę postawić serwer do którego będzie łączyło się ok 10 osób (symfonia) można oprzeć na ryzenie 3600, ewentualnie na jakimś innym?
Jaką płytę do tego, tak aby pracowało to 24/7. Najlepiej 32gb ramu (jakiej prędkości)?

Bardzo proszę o pomoc, bo nie wiem czy jest sens pchać się jakiegoś używanego xeona v3?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuję z tym pytaniem udać się na forum poświęconemu temu oprogramowaniu lub spytać producenta .

Tutaj będziesz miał mniejszą szansę że ci ktoś dobrze doradzi .

Ram w teorii to 3000 mhz / 3200 mhz , R5 3600 ma kontroler DRAM pracyjący na 3200 MT/s , jak nie będą to 4 kości to wszystko powinno być OK .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co znalazłem to ta Symfonia to soft do zarządzania sklepem/księgowością/finansami a 10 połączeń to nie jest dużo. Jeżeli tak to potrzebujesz czegoś co obsłuży RAM ECC i płytę też zgodną z ECC. Podobno każdy Ryzen wspiera niebuforowane ECC ale żeby znaleźć płytę która to wykorzysta to sam musisz sobie poszukać bo to za dużo stron do przekopywania.

Już lepiej celuj w tego Xeon bo łatwiej znajdziesz pasującą płytę z ECC i pamięci z drugiej ręki tylko patrz na ebay bo na naszym podwórku pogłupieli z cenami.

Tak naprawdę mocy na to co będzie miał robić nie zabraknie bo sam siedzę jeszcze na Xeon E3-1240 V2, problemem będzie tutaj przepustowość sieci i dysku, więc będziesz musiał dodać lepszą kartę sieciową i dysk m.2 NVME lub PCIe jak na płycie nie będzie gniazda m.2 (w V4 są ale w V3 nie wiem).

Policz koszty bo może się okazać że lepiej będzie wybrać serwer dedykowany albo wykupienie Shella

Edytowane przez _LynX_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serwer, do którego podłączy się maksymalnie 10 użytkowników i będzie on udostępniał głównie oprogramowanie Symfonia można zrobić dosłownie z byle czego. Znajdziesz sobie w starych gratach działająca płytę z Pentium 2 i da się to wykorzystać. Będzie to działać dosłownie tak samo jak najnowszy Ryzen z milionem GB ramu.
Wejdź sobie na stronę jednosladem.pl. Działa? Dobrze działa?
Ten serwis / forum działa na sprzęcie Dell Wyse Zx0 Z90D8 2x1,65GHz 4GB RAM i 16GB SSD. To kosztowało mnie poniżej 200 zł. Do tego musiałem dokupić dysk na dane za kolejne 50zł (SSD 160GB - do wykorzystania na pliki WWW i chmurę) i tyle. "Serwer" działa nieprzerwanie od kilku lat. Ma zajęte około 20% pamięci RAM przy wlączonym buforowaniu plików i jakieś 50% miejsca na dyskach (pliki serwerowe + system operacyjny Ubuntu 20.04). Nie zanosi się na to aby miejsce miało się kończyć. W razie czego dyski SSD potaniały i kupię coś około 512GB SSD i wystarczy na kolejne kilka lat.
Jak widzisz serwer to nie musi być maszyna z milionem GB RAM i drugim milionem rdzeni procesora. Ten mój w czasie największego obciążenia (maksymalnie zanotowano 165 użytkowników w jednym momencie) zbliżył się nieco do 50% obciążenia procesora. A tam jest jakiś mało wydajny ARM 2x1.6GHz. W Twoim przypadku pchanie się w Ryzen miałoby sens jeśli planujesz rozbudowę tego systemu docelowo do kilku tysięcy użytkowników na raz. Jeśli to ma być na poziomie 10 użytkowników to tak jakbyś kupował extra ciężarówkę (TIR) do przewiezienia niewielkiej torby z zakupami.

webmin.jpg

Edytowane przez Daniello77

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadam ryzena 2600 z chłodzeniem arctic freezer 34. W biosie mam ustawioną pracę wentylatora cpu 30% do 60 stopni i 60% od 70 stopni. W hwinfo które pozostawiam na kilka godzin pokazuje mi odczyt maksimum rpm cpu dwukrotnie wyższy niż średni, nie zależnie od tego jaką wartość ustawię w biosie to maksimum jest dwuktornie większe. Temperatura w grach nie przekracza 60 stopni a w teście occt max 65 i rpm to około 1000-1200. Jak sprawdzić co powoduje że wentylator rozpędza się do takiej wartości?

42985164_2020_08.09-23.17(2).thumb.png.f2ce11dcdf044ba505dba4d515ab2ed1.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

przymierzam się do wymiany r5 2600 na r5 3600.

Posiadam płytę b450 tomahawk, pamięci aegisy 3000mhz

Wymieniać płytę na b550 i szybsze ramy czy różnica w fps będzie marginalna?

Gram w 1440p, karta to rtx 2070 (pod koniec roku przesiadka na 3070 lub 3080)

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba, że dużo byś nie dołożył. Płyty nie trzeba wymieniać. Sam ją mam i jestem z niej zadowolony. Jednak zgodzę się i też uważam, że koszt wymiany procesora nie odzwierciedli różnicy w wydajność.

Spróbuj podkręcić pamięci i znajdź ich maksimum. Później podkręć procesor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początek się przywitam, jako że nowy jestem, tak więc Witam wszystkich:).

Nadszedł ten czas, kiedy powoli muszę zacząć myśleć o komputerze dla mojego syna. Mój obecny konfig, to Ryzen 5 2400G wraz z Gigabyte b450 Aorus m oraz 16GB Ram Patriot Viper 4.

Zanim cały konfig przekaże synowi, to muszę zrobić powolną przesiadkę pod coś dla siebie i tak na początek padło na płytę, później będzie dedykowana grafika i na końcu jakiś nowy Ryzen i ram. Ale żeby nie było łatwo, to po dłuższych poszukiwaniach wybrałem płytę Asus TUF Gaming B550M-Plus, pytanie czy zagada z moim obecnym Ryzenem?. Gdzieś tam w necie znalazłem jakieś dyskusje na temat Zen/Zen+ i B550, gdzieś tam na YT widziałem odpalonego 2400G na B550, tyle że to była płyta w formacie ATX i ASRocka.

Co do samej płyty, to nie musi być koniecznie ten model i asus - może być coś innego co zagada z moim Ryzenem.

Celuję raczej w mATX i B550 gdyż czekam na dostępność obudowy Raijintek PAEAN M (podobno w październiku będą ponownie w sprzedaży), a jak znajdzie się propozycja w formacie ATX to tutaj mogę rozpatrzyć również x570, gdyż wtedy zakupię obudowę pod biurko, może Lian Li PC-O11 Dynamic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi