Skocz do zawartości
rodal8

AMD AM4 - Ryzen 1000 / 2000 / 3000 / 4000 / 5000 (Zen 1 / Zen 2 / Zen 3) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

@olekkus To koniecznie ustaw te krzywe, bo to po prostu mus. Te smigla z Signum (Sigma HP) sa dosc glosne na 800 rpm, Grandis tez raczej nie powinien potrzebowac zasuwac 1100 rpm, ale cholera wie, bo ma slabiutkie wentylatory. Ja u siebie mam tak, ze 3x 140 mm wentylatory obudowy ustawione sa wzgledem temperatury CPU i leca na stale 300 rpm do 50C i od tej temperatury stale 1000 rpm. Fan Speed UP/DOWN 12 sekund. 50C to temperatura, ponizej ktorej raczej nie schodze w wymagajacych grach, a smigla obudowy chlodza takze grafike, ktora wtedy tez jest dobrze grzana - stad wybor tej konkretnej temperatury. Oczywiscie mozesz zrobic tez standardowe krzywe, ale ja dzwieku zwalniajacych i przyspieszajacych smigiel nie lubie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mam nowy komputer od 2tygodni (Asus b550m pro4, hynix3200, amd 3600x, gf 1060 6gb. (Wczesniej miałem intela i5) Tez zauważyłem, że taktowanie chodzi non stop bez sensu na maksimum, przez to temperatury były po 60-70C w Idlu, nie robiąc nic na stockowym chłodzeniu przy uzyciu xmp ram na 3200mhz. Przy domyślnym ustawieniu- 2400mhz, taktowanie w idlu spadało do minimum jak powinno ale kosztem pamięci ram. Nie bawiłem sie z PBO bo sie nie znam lecz wczoraj wyszedł nowy Bios. Zaktualizowałem, ustawiłem xmp 3200MHz, a w windowsie dałem zasilanie Balanced i stosunek procesora przy minimum na 5%. Wczesniej na tą zmiane nie reagowało, jedynie w trybie oszczednym zasilania  spadało do 2200MHz ale maksymalnie wtedy bodajże działało do 4100MHz. teraz działa od 2200MHz do 4.4Ghz i wentylator nie napierdziela jak głupi non stop po 2000-3000RPM, dziwna sprawa. Jak wiedziałbym , że będą takie problemy to mogłem Intela brać....Może komuś to pomoże.

PS: Gdybym zmienił chłodzenie na jakies np SPC czy cos około 150zł to o ile temperatury by spadły?

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co myślicie o takim połączeniu? Sekcja zasilania da radę? Czy odczuje jakieś negatywne efekty połączenia B450 z nowym Ryzenem? Mam już tę płytę, dlatego zmiana na B550 raczej odpada.
Czy chłodzenie Fera 3 z dwoma wentylatorami da radę z tym procesorem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CPU: Ryzen 7 3700X

Cooler: Be Quiet Dark Rock Pro 4

Pasta termoprzewodząca: Cooler Master MasterGel Pro V2 (Bardzo gęsta)

Ostatnio zmieniałem płytę główną, standardowo włożyłem procesor, zaaplikowałem pastę (WAŻNE! Metoda kropki na środku), ustawiłem chłodzenie na swoim miejscu i zacząłem je dokręcać. Dla kontekstu Dark Rock Pro 4 jest przykręcany na 2 śrubki. Przykręcając chłodzenie starałem się robić to stopniowo, każdą śrubkę po równo, ale w pewnym momencie zorientowałem się że jedna śrubka jest dokręcona prawie do oporu, podczas gdy druga ma sporo luzu. Mogła być to różnica nawet kilku obrotów. Widzę, że po tej stronie po której śrubka była dokręcana słabiej (ta co była trochę w tyle względem tej drugiej), wypłynęła pasta. Spore ilości pasty widać na 3 bokach IHS procesora. Pewnie wynika to z tego że zaaplikować jej trochę za dużo. Jednak po stronie jednego boku IHS nie wypłynęła wcale. Ten bok, jest tym najbliższym śruby która została dokręcona szybciej. Co więcej nie widzę nawet aby widoczna była pasta pomiędzy cpu a chłodzeniem na tym boku. Także na pozostałych dwóch bokach, które znajdują się pomiędzy dwoma śrubami widać że po stronie śruby dokręconej wcześniej, jest znacznie mniejszy wyciek.

Temperatury są trochę wyższe niż wcześniej. Ale w międzyczasie zmieniłem płytę główną i użyłem gorszej pasty niż wcześniej. Myślę że można powiedzieć, że temperatury są w porządku. Bardziej martwię się czymś innym.

Czy może być tak, że jeśli w miejscu gdzie znajduje się sensor temperatury, oraz w jego najbliższym pobliżu, znajduje się pasta, ale w miejscu gdzie tego sensora nie ma, pasta nie została już rozprowadzona, to temperatury procesora w tym miejscu są znacznie wyższe od wskazań sensora? Wtedy ciepło mogłoby się kumulować w takim miejscu i doprowadzić do uszkodzenia procesora.

Czy powinienem ponownie nałożyć pastę? W takiej sytuacji rozprowadził bym pastę przy użyciu łopatki dołączonej do pasty, zostawiając mała ilość przestrzeni przy brzegach IHS, aby pasta tam się sama rozprowadziła, zamiast wypływać.

Edytowane przez Y78

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem niestety jak bardzo gesta jest twoja pasta, jednakże wydaje mi się, że chłodzenie przy wadze ponad 1,1kg położone na procesorze powinno w miarę równomiernie kroplę pasty rozłożyć. Dociśnięcie śrubami chłodzenie spowodowało wypływ nadmiaru pasty, ale nie sądzę, że z drugiej strony jej nie ma wogóle. Pamiętaj, ze nadmiar pasty też nie jest korzystny - generalnie powinna wypełnić tylko powietrze między stykiem metal-metal (mikroszczeliny, nierówności, itp).

Natomiast pewność będziesz miał tylko rozbierając chłodzenie i ponownie je montując (oczywiście po wyczyszczeniu i ponownej aplikacji pasty).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nałóż pasę od nowa i zamiast tego badziewnego pomysłu z kropką na środku to równomiernie ja rozsmaruj 

z drugiej strony fajne chłodzenie na procka a dajesz jakiś szajs zamiast porządnej pasty

gdzie tu logika?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie posiadam ryzen 5600x i rtx 3070 . Czy w jakimś stopniu procesor bedzie ograniczał kartę graficzną? Czy konieczne jest go podkrecanie? Niby probowalem z PBO ,boostowal w grach do 4850 GHz ale napięcia spore do tego temp bardzo wysokie. A ręcznie nie probowalem. Gram na monitorze o rozdzielczosci 2560x1440 144hz pamięć ram 2x8gb 3800 MHz. Mowa tu wylaczanie o grach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego wynika że w takim RDR2 

https://www.purepc.pl/test-kart-graficznych-amd-radeon-rx-6800-vs-geforce-rtx-3070?page=0,9

...w 1080p będziesz miał z 70fps...

a z tego

https://www.tomshardware.com/reviews/amd-ryzen-7-5800x-zen-3-review/4

że procesor wyrobi 170fps...

jednym słowem raczej procesor przeżyje jeszcze ze 3 generacje kart graficznych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://www.purepc.pl/cyberpunk-2077-test-wydajnosci-procesorow-i-pamieci-ram-pojedynek-amd-ryzen-vs-intel-core-ile-rdzeni-potrzeba?page=0,6

Troche ryzen 5600x ogranicza rtx 3080, ale to jest mega procesorowe miejsce i tak czy siak zapewnia 80+ fps.

Osobna kwestia jest, ze ryzen 5600x jest o +-50% drozszy niz i5-10600kf i przegrywa z nim w grach wiec nie nalezy do oplacalnych procesorow na ta chwile, jak zreszta wiekszosc ofery AMD w ciagu ostanich 3 misiecy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, tyr83 napisał:

Osobna kwestia jest, ze ryzen 5600x jest o +-50% drozszy niz i5-10600kf i przegrywa z nim w grach wiec nie nalezy do oplacalnych procesorow na ta chwile, jak zreszta wiekszosc ofery AMD w ciagu ostanich 3 misiecy.

Tomshardware nie potwierdza tej teorii i dopiero i5-10600KF podkręcony do 5GHz zbliża sie do 5600x, mimo że zgodnie z poniższym 5600x leży i kwiczy.  :

xxJ2hsYaDZZbTTAeNpR33o.png

https://www.tomshardware.com/news/cyberpunk-2077-cpu-scaling-benchmarks

W ogóle ciekawe czy faktycznie gry aż tak bardzo przykręcą procesory czy to raczej wygłup Cyberpunka...

Tak na marginesie: dopiero użycie do testów właściwej karty graficznej  pozwala wysnuwać w miarę sensowne wnioski a nie że "och i9-10900kf jest ledwie 10% bardziej wydajny od i5-10600kf."

ryzen 5600x 1500 (hehe grudniowy optymizm, w tej chwili 1800 zł ale to chyba chwilowa patologia) + płyta 500 = ca 2000

i5 1100 + 200 na chłodzenie + 750 na płytę  = ca 2000 za 170W mocy..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 godzin temu, rdaneel napisał:

Tomshardware nie potwierdza tej teorii i dopiero i5-10600KF podkręcony do 5GHz zbliża sie do 5600x, mimo że zgodnie z poniższym 5600x leży i kwiczy.  :

xxJ2hsYaDZZbTTAeNpR33o.png

https://www.tomshardware.com/news/cyberpunk-2077-cpu-scaling-benchmarks

W ogóle ciekawe czy faktycznie gry aż tak bardzo przykręcą procesory czy to raczej wygłup Cyberpunka...

Tak na marginesie: dopiero użycie do testów właściwej karty graficznej  pozwala wysnuwać w miarę sensowne wnioski a nie że "och i9-10900kf jest ledwie 10% bardziej wydajny od i5-10600kf."

ryzen 5600x 1500 (hehe grudniowy optymizm, w tej chwili 1800 zł ale to chyba chwilowa patologia) + płyta 500 = ca 2000

i5 1100 + 200 na chłodzenie + 750 na płytę  = ca 2000 za 170W mocy..

Do ryzena tez doliczalbym chlodzenie, bo na tym boxowym to moze byc problem z trzymaniem pelngo, wysokiego boosta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17 minut temu, tyr83 napisał:

Do ryzena tez doliczalbym chlodzenie, bo na tym boxowym to moze byc problem z trzymaniem pelngo, wysokiego boosta.

Może tak, może nie, ale różnica 65W vs 170 jednak przemawia. Generalnie: w obecnych czasach Intel stanowiłby interesującą ofertę gdyby nie konieczność zakupu drogiej płyty co rozwala "ekonomiczność" takiego rozwiązania...

A próby postawienia intelu na jakiejś taniej płycie skutkuje "standardowymi" pamięciami co jest tak smutne że aż boli...

https://www.purepc.pl/jaka-pamiec-ram-do-intel-core-i5-10600k-test-ddr4-2133-4000-mhz?page=0,24

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

30 minut temu, rdaneel napisał:

Może tak, może nie, ale różnica 65W vs 170 jednak przemawia. Generalnie: w obecnych czasach Intel stanowiłby interesującą ofertę gdyby nie konieczność zakupu drogiej płyty co rozwala "ekonomiczność" takiego rozwiązania...

A próby postawienia intelu na jakiejś taniej płycie skutkuje "standardowymi" pamięciami co jest tak smutne że aż boli...

https://www.purepc.pl/jaka-pamiec-ram-do-intel-core-i5-10600k-test-ddr4-2133-4000-mhz?page=0,24

Tak, bez plyty w wersji Z wydajnosc inela jest zabijana wolnymi pamieciami, a placic 750 za plyte to juz troche przegiecie. Nastepna generacja plyt intela ma ponoc obslugiwac szybkie pamieci w plytach B wiec moze troche sie to wyrowna, bo do AMD  plyty b550 za +-550 jak np. moj b550m aourus pro  maja juz wszystko czego trzeba do wykozystania pelni mozliwosci 16 rdzeniowych prockow oraz dobre  alc audio 1200.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 godzin temu, rdaneel napisał:

i5 1100 

co tam znowu ci się pomyliło?

1500zł raczej niedowidziałeś dwóch dziewiątek [1599zł] i na płycie też lekko 50zł przyciąłeś 

Godzinę temu, rdaneel napisał:

Może tak, może nie, ale różnica 65W vs 170 jednak przemawia.

https://www.purepc.pl/test-procesorow-amd-ryzen-5-5600x-vs-intel-core-i5-10600k?page=0,25

testy nie potwierdzają twoich "rewelacji"

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

47 minut temu, rajtrasink napisał:

co tam znowu ci się pomyliło?

1500zł raczej niedowidziałeś dwóch dziewiątek [1599zł] i na płycie też lekko 50zł przyciąłeś 

https://www.purepc.pl/test-procesorow-amd-ryzen-5-5600x-vs-intel-core-i5-10600k?page=0,25

testy nie potwierdzają twoich "rewelacji"

https://www.purepc.pl/test-procesorow-amd-ryzen-5-5600x-vs-intel-core-i5-10600k?page=0,52

Naprawdę?

"dopiero i5-10600KF podkręcony do 5GHz zbliża sie do 5600x"

A teraz porównajmy sobie podkręconego i5 do stockowego 5600x. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie,

Stoję przed „trudnym” wyzwaniem - kupna płyty pod Ryzena 5900.

Jeśli chodzi o chipset, to jestem przekonany, że chce iść w x570. Nie mam ochoty bawić się w aktualizacje b450 czy b550 aby ostatkiem sił obsłużyły procka, a cenowo absolutnie są porównywalne do x570

Wybór swój zawęziłem w zasadzie do 3modeli w kolejności które na chwile obecna najbardziej mi się podobają:

- msi x570 tomahawk - w zasadzie jestem ku niej najbardziej skłonny

- gigabyte Aorus x570 pro - ewentualność tej płyty zależy jak zachowa się gigabyte w sprawie gwarancji karty graficznej która mi się spaliła. Jak wystawią mnie do wiatru to oczywistym jest, że więcej im nic nie dam

-Asus x570 tuf gaming - dopóki nie spaliła mi się grafika to nie miałem absolutnie nic przeciwko tej płycie, ale jak to mówią „niesmak pozostał”. Minusem trochę jest liczba gniazd USB do podłączenia z obudowy

Która z tych płyt będzie najrozsądniejszym rozwiązaniem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja od wielu lat siedzę na MSI i jestem mega przyzwyczajonych do ich wyglądu biosu. Chyba najlepiej mi się na nim pracuje. Obecnie mam z490 tomahawk i również jestem zadowolony, a x570 tomahawk jest dość bliźniaczą konstrukcją. Co do aktualizacji biosu, nie musisz tego sam robić. Możesz napisać w komentarzu do zamówienia prośbę o update biosu i zrobią ci to za free.

swoją drogą, możesz też wysłać do xkomu na naszym forum wiadomość z koszykiem i dadzą ci rabat :v

Edytowane przez roar.RAR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lekki odkop zrobię... ewidentnie coś źle masz złożone.
Ja przy stockowym coolerze miałem maks. 79°C i nawet szum wentylatorka był znośny, natomiast po zmianie na Fera 3 maks. to zaledwie 60°C i błoga cisza. Pasta oryginalna dostarczona z Ferą, nałożyłem warstwę dosłownie cieniutką jak kartka papieru.

..edyta..
Buda Zalman Z3 plus, temp. w pokoju ~24°C

Edytowane przez Jankes
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 godzin temu, Jankes napisał:

Fera 3 maks. to zaledwie 60°C i błoga cisza. Pasta oryginalna dostarczona z Ferą, nałożyłem warstwę dosłownie cieniutką jak kartka papieru.

w pokoju ~24°C

To już jest świetnie. Jak będziesz miał okazję, sprawdź proszę Cinebench R23 (podobno bardziej ciśnie od starej R20) jakie będą szczytowe temp. przy obciążeniu 100% CPU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tamten wynik jest po stress teście w CPUZ, natomiast Cinebench również nie robi na Fera 3 wrażenia i temp stabilizuje się na 58-59°C*. Temp w pokoju jak wcześniej, tj. 24°C.

*Ryzen Master i HWiNFO pokazują to samo.

temp.png

..edit..

Mały update: po graniczeniu stress testu do 6 wątków, tak by był większy boost i vcore, maks. temp. jaką rejestruję to 62°C z haczykiem.

Edytowane przez Jankes
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, poleci ktoś płytę główną do Ryzena9 5900x najlepiej w okolicach 1000zł z dobrą sekcją zasilania i fajnie by było jak by bez problemu i dłubania można było ustawić stabilnie pamięci w 4 kościach min 3600Mhz i bez zbędnych świecidełek i czy corsair h115i jest kompatybilny z tą podstawką Amd

Dzięki i pozdrawiam ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do czego to ma być platforma - gry czy co innego ?

Dobre płyty to np. Asus TUF Gaming X570-PLUS za 819 zł albo Gigabyte X570 Aorus Elite za 849 zł .

Płyta ma małe znaczenie przy stabilnych pamięciach , znacznie więcej ma do powiedzenia procesor a właściwie kontroler DRAM znajdujący się w CPU .

W dodatku 4 kości o taktowaniu 3600+ mhz i Ryzen to proszenie się o kłopoty .

Jak potrzebujesz więcej ram to kup zestaw 2 kości o większej pojemności np. G.Skill Ripjaws V 2x16 GB DDR4 3600 mhz CL16 za 929 zł ew. wariant 4 000 mhz CL17 za 1 330 zł .

Co do chłodzenia to wg. strony Corsaira chłodzenie jest kompatybilne z socketem AM4 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę odkop, ale może autor wątku jeszcze czyta.

Zen i Zen+ nie uciągnie ramu na 3600 (chyba że jakieś "złote" sztuki) niezależnie od płyty, 3700x z palcem w d... też w zasadzie niezależnie od płyty, są płyty lepsze i gorsze pod względem prowadzenia pamięci, ale problemy zaczynają się koło 4000 (czego na Ryzenie kompletnie nie opłaca się ustawiać), albo przy czterech obsadzonych modułach, które ogólnie gorzej się prowadzą przy topologii daisy chain, która jest na prawie wszystkich płytach AM4.

Przy 3440x1440 3700x+3080 to dobre połączenie. Poza jakimiś naprawdę mocno cisnącymi CPU miejscami, i przy obniżonej jakości grafiki, procesor nie będzie wąskim gardłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi