trzecieoko Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2021 22 minutes ago, pietach said: Sprawdź na osobnej grafice. A co mi to da jeśli to zintegrowana nie działa? 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietach Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2021 (edytowane) Będziesz miał pewność by reklamować procesor. Edytowane 31 Sierpnia 2021 przez pietach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trzecieoko Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2021 9 minutes ago, Jenot said: 39 minutes ago, trzecieoko said: nie doczytałeś, robiłem to wszystko Nie zauważyłem tylko, że reinstalowałeś Windę. O DDU nie pisałeś (ale skoro instalowałeś świeży system, to nieistotne), o zworce CMOS reset też. Nie zawsze update biosu czyści nvram i zostają jakieś śmieci. Wyłącz PBO w biosie, RAM na 2133MHz, najnowsze sterowniki i próbuj. Różne konfiguracje pamięci testowałeś, a pojedynczo obie kostki? Wkładaj w drugie gniazdo od procesora. Spróbuję się jeszcze pobawić chociaż brakuje mi już cierpliwości do tego sprzętu. Najdziwniejsze jest to, że przez dwa tygodnie to śmigało stabilnie na profilu XMP. A nawet jeśli potem przesadziłem z parametrami ramu to po powrocie do domyślnych ustawień system powinien być stabilny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MD78 Opublikowano 13 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2021 Witam, Mam od pewnego czasu duży problem z Ryzen 7 3800X. Temperatura w Aida64 po kilkunastu sekundach obciążenia wzrasta z około 55-60 na 88 i ponad 96 stopnia dioda cpu. Po kilkudziesięciu sekundach wyłączam test ponieważ boję się że coś się może stać. Pozostałe elementy systemu to: Chłodzenie wodne Silentiumpc Navis RGB 240, płyta Asus X470 Tuf Gaming Plus, DDR4 2x8GB 3200, zasilacz SilentiumPC 600W Bronze, system Windows 11 Beta najnowsza kompilacja, Asus Tuf RTX 3060ti. Wymieniłem pastę na MX4 ale to kompletnie nic nie dało. Zachodzę w głowę co może być przyczyną tych temperatur. Czy to może być wina Windowsa 11 w wersji beta ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszPL Opublikowano 13 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2021 (edytowane) Witam, problem leży po stronie procesora i jego możliwości odprowadzania ciepła na chłodzenie, jak i skoki napięć, sam miałem Ryzena 3700X. Najpierw chłodzenie Thermalright Macho, procesor miał wysokie temperatury, zmiana na NZXT krakena x63, praca wentylatorów na chłodnicy była nie do wytrzymania podczas grania np, sprzedałem ten procesor jak i płytę i ram, teraz siedzę na i9 9900k i mam spokój. Edytowane 13 Września 2021 przez JanuszPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszPL Opublikowano 13 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2021 (edytowane) Witam, mam ten sam problem tylko z RX 6800, karta przez 8 miesięcy działała bez problemów, ale kilkanaście dni temu pierwszy raz wyskoczył mi black screen, od tamtej pory to się nasiliło. Próbowałem wszystkiego, na forum AMD ten błąd zgłaszają już dziesiątki osób, ja w tej chwili siedzę na podstawowym sterowniku od microsoft żeby móc używać PC. Na forum jest informacja że pracują nad nowymi sterownikami żeby usunąć ten problem. W moim przypadku myślę ze karta jest uszkodzona i zgłosiłem już ją na gwarancję, pozdrawiam. Edytowane 13 Września 2021 przez JanuszPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietach Opublikowano 13 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2021 Sprawdź jakie masz napięcia. Robiłeś OC? Ręcznie podbijałeś ustawienia napięcia? Sprawdź poziom cieczy w chłodzeniu, może się zapowietrzyło albo pompka chodzi na wolniejszym biegu. Kiedyś był na forum podobny temat - procesor szybko łapał wysoką temperaturę przy obciążeniu. Winna była uszkodzona pompka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MD78 Opublikowano 13 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2021 9 godzin temu, pietach napisał: Sprawdź jakie masz napięcia. Robiłeś OC? Ręcznie podbijałeś ustawienia napięcia? Sprawdź poziom cieczy w chłodzeniu, może się zapowietrzyło albo pompka chodzi na wolniejszym biegu. Kiedyś był na forum podobny temat - procesor szybko łapał wysoką temperaturę przy obciążeniu. Winna była uszkodzona pompka. OC nie robiłem, napięć nie ruszałem. Nie wiem jak sprawdzić poziom cieczy i pompkę ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MD78 Opublikowano 13 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2021 Słychać lekkie terkotanie czegoś, to może być zapowietrzona pompka. Tylko nie mam pojęcia jak ją odpowietrzyć, czy komputer musi być włączony ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietach Opublikowano 14 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2021 Niestety nie mam pojęcia jak to Twoje chłodzenie jest zbudowane - zerknij może do instrukcji albo poszukaj na forum osób co mają takie same. Nie posiadam też wiedzy odnośnie tych nowoczesnych sprzętów - mój komputer ma chyba z 10 lat, ale na podstawie info z forum jedynie co przychodzi mi do głowy do sprawdzenia to: - pompka jest wpięta w płytę główną ? - może jest ustawiona na najmniejszych obrotach, - gdy procesor jest ciepły sprawdź ręką czy chłodnica też jest ciepła - gdy jest dużo chłodniejsza to znak, że woda słabo krąży, - napięć nie ruszałeś ale sprawdź jakie są pod obciążeniem, może są wyższe niż typowo powinny być dla danego procesora Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MD78 Opublikowano 14 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2021 Napisałem do SilentiumPC, zobaczymy co odpowiedzą bo ewidentnie to wina chłodzenia, wcześniej było ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MD78 Opublikowano 14 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2021 Wyjaśniło się. Uszkodzone jest chłodzenie SilentiumPC Navis 240 RGB. Zamontowałem Fortisa 3 i temperatury są w normie mojego modelu CPU. Zamykam temat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trzecieoko Opublikowano 23 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2021 Odpowiem sam sobie - proc okazał się wadliwy. Przy okazji przesiadłem się na 5700G, póki co śmiga bez problemu. On 9/13/2021 at 2:49 PM, JanuszPL said: karta przez 8 miesięcy działała bez problemów, ale kilkanaście dni temu pierwszy raz wyskoczył mi black screen, od tamtej pory to się nasiliło. Wyglądało to identycznie. Najpierw z rzadka, potem coraz częściej, na koniec przy każdym starcie systemu. Ewidentna wada sprzętu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mischa_PL Opublikowano 18 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2021 Witam Czy ktoś orientuje się jakie jest max bezpieczne napięcie dla VDDC SOC w tym procku ? Napisałem w tej sprawie do supportu AMD i dostałem taką odpowiedź : " Thank you for your email. The CPU is programmed to use these voltages automatically. The CPU cannot and does not use voltages that are unsafe for the silicon. because the CPU will eventually back down according to its pre-programmed model. Or if you have great cooling, that also offsets the thermal effect of voltage. In either case, you're seeing momentary blips of voltage that are offset by the hours per day your CPU is probably doing nothing at all--at a very low voltage. Also, please to be noted that each core will work differently depends upon the workload. This processor can reach up to 1.45V to 1.5V of VCore when all the cores of the CPU run at the max boost speeds. the max temperature of this CPU is 95C. However, CPU is designed to be run below the that max temperature and the max boost speed without any performance issue. As I believe that you do not experience any performance issue with the stock settings, I suggest you continue to use. You may use precision boost overdrive in which the SoC will automatically boost depends upon temperature and various factors without harming the CPU" Co moim zdaniem nie jest odpowiedzią na moje pytanie 🙂 Zauważyłem że moim przypadku dopiero SOC na poziomie 1.2v daje stabilność całej platformy i zarazem pozwala sporo zejść z vCore (względem ustawień AUTO) na płycie TUF X570 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 31 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2022 Hej, Pytanko, Ryzen 7 5800X + B550 Tomahawk. Stabilnie 1.1V - 4,4GHz, 1,25V - 4,6GHz, wszystko powyżej sypie w OCCT. FCLK 1933 i 1:1 z pamięciami na CL15 (B-Die) na 1,4V. NB siedzi na 1,1V (1,115V dokładnie). Myślicie że problem polega na zbyt małym napięciu na NB? Nic się nie grzeje, proc max 80*C, VRM 45*C. Może ktoś coś kombinował ostatnio? PS. Tak, wiem, już o tym pewnie ktoś pisał ale tak chciałem podyskutować 😉 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P67 Opublikowano 2 Maja 2022 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2022 Witam serdecznie, ostatnio ktoś z rodzinych nastoletnich geniuszy zadaL mi pytanie które mnie zabiło 🙂 Nie umiałem znaleźć odpowiedzi - ale ja specem tematu nie jestem. Chodzi o to czy jest możliwe celowe wyłączenie jednego albo wybranych rdzeni w procesorze pod AM4? (R5 3600) pierwszym powodem jest energooszczędność - chodzi o to aby komputer pracował na jednym rdzeniu z zaniżonym taktowaniem undervolting'u ( i pobierał jak naj mniej prądu. Komputer w garażu ma być włączony non stop i czymś tam zarządzać, tu wystarczył by jakiś leciwy laptop ale co jakiś czas jednak chłopak chce tam sobie pograć o ile dobrze pamiętam. Drugim powodem jest "zbadanie" który rdzeni w procesorze jest najbardziej wydajny i czy jest możliwe aby to ten rdzeń był jako główny w sytuacji gdy pracuje tylko jeden. To nie na moją wiedzę:) więc odesłałem go do Was, ale jak widzę nic w tym kierunku nie zrobił , a że czasem warto w rodzinie zabłysnać:) więc pytam ja. W sumie sam bym coś takiego zrobił w mojej koparce. Dzięki za cierpliwosć i merytoryczne wyjaśnienia:) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 2 Maja 2022 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2022 W mojej płycie pod AlderLake mam opcję ile rdzeni ma być aktywnych, ale bez wyboru który to konkretnie fizycznie ma być rdzeń. Także pod AM4 to pewnie też jest spotykane. Jednak jeśli celem jest oszczędzanie energii, to nie ma sensu, biorąc pod uwagę wszystkie rozwiązania mające na celu oszczędzanie energii implementowane obecnie, przez producentów CPU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chloru Opublikowano 2 Maja 2022 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2022 Można to zrobić. Pewnie zależy od płyty głównej. Mialem/mam taką możliwość na b350 i b550 od Gigabyte/Aorus. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P67 Opublikowano 4 Maja 2022 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2022 W dniu 2.05.2022 o 10:51, Kyle napisał: W mojej płycie pod AlderLake mam opcję ile rdzeni ma być aktywnych, ale bez wyboru który to konkretnie fizycznie ma być rdzeń. Także pod AM4 to pewnie też jest spotykane. Jednak jeśli celem jest oszczędzanie energii, to nie ma sensu, biorąc pod uwagę wszystkie rozwiązania mające na celu oszczędzanie energii implementowane obecnie, przez producentów CPU. Z tego co zrozumiałem to chodziło o to aby oprócz rozwiązań energooszczędnych jeszcze tylko jeden rdzeńpracował:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katoda Opublikowano 10 Maja 2022 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2022 Ryzen Master ma możliwość wyłączenia wybranych rdzeni, sprawdzone osobiście. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
https Opublikowano 1 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2022 Dzień dobry, ostatnio odpaliłem program AMD Ryzen Master i poszperałem w mocy procesora. Zauważyłem, że procek jest automatycznie zablokowany na 3,6 ghz. Znając jego możliwości chciałem podbić jego możliwości i ustawiłem go na 4,2 ghz. Oprócz tego podwyższyłem jego napięcie do 1,3V. Nawet nie kliknąłem ZASTOSUJ a komputer się zaczął uruchamiać ponownie. Potem zamknąłem go a podświetlenie RGB w wentylatorach zostało mimo wyłączenia. Postanowiłem wyłączyć zasilacz i włączyć ponownie komputer. Po uruchomieniu komputera zauważyłem, że wentylatory komputera i chłodzenia procesora są w ruchu, karta graficzna nie daje żadnych znaków (Displayport No Signal oraz wentylatory stoją w miejscu) a jedyne co działa normalnie to ram (podświetla się na kolor który wybrałem w fusion rgb 2.0) Moje komponenty: Motherboard: Gigabyte B550 Aorus Elite V2 GPU: Msi RX570 4GB CPU: Amd Ryzen 5 3600 RAM: 32GB IRDM goodram 3600 cl18 rgb Zasilacz: SilentiumPC Gold 650V Próbowałem zrestartować BIOS poprzez płytę główną, ale "to i tak nic nie dało" Proszę o pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 1 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2022 Witam o ile reszta podzespołów jest sprawna, czyli, płyta główna , procesor ,karta graficzna. widać ze się zwiesił , odłącz fizycznie zasilanie, wymontuj kartę graficzna i wyjmij baterie z płyty głównej przynajmniej na 5 minut, wymontuj jedna parę kości ram tak aby aby pozostało 2x8 w gniazdach A2 B2. , czyli drugie i czwarte od procesora. pozostaw tylko podłączony, myszka- klawiatura, oraz kabel HDMI/DP karta graficzna monitor. włącz zasilanie i power z obudowy zobacz czy PC się włączy, czy posiadasz PC speaker ? "głośniczek" . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 1 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2022 17 minut temu, KamikazePL77 napisał: Taj jak mówi pante, jeszcze możesz bez wyjmowania pamięci obniżyć mocniej takty,cl a niby w jaki sposób miał by to zrobić, skoro płyta nie startuje, tylko włącza się RGB na pamięciach ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
https Opublikowano 1 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2022 1 godzinę temu, Mr.T... napisał: Witam o ile reszta podzespołów jest sprawna, czyli, płyta główna , procesor ,karta graficzna. widać ze się zwiesił , odłącz fizycznie zasilanie, wymontuj kartę graficzna i wyjmij baterie z płyty głównej przynajmniej na 5 minut, wymontuj jedna parę kości ram tak aby aby pozostało 2x8 w gniazdach A2 B2. , czyli drugie i czwarte od procesora. pozostaw tylko podłączony, myszka- klawiatura, oraz kabel HDMI/DP karta graficzna monitor. włącz zasilanie i power z obudowy zobacz czy PC się włączy, czy posiadasz PC speaker ? "głośniczek" . Spróbowałem i nic, nie mam głośniczka, jakieś inne pomysły? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 1 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2022 Wgraj ponownie bios. Po tej czynności jest długi start Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 1 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2022 10 minut temu, https napisał: Spróbowałem i nic, nie mam głośniczka, jakieś inne pomysły? tak, zdemontuj zestaw chłodzący z CPU ale pozostaw wtyczkę od wentylatora w gnieździe w płycie głównej , oraz wyjmij ten dysk z gniazda M.2. , oraz kartę graficzna. pozostaw tylko jedna kość ramu w gnieździe A2. jeden palec na CPU , drugi na włączniku power, lub włączniku od zasilacza, włącz zasilanie i zobacz czy po kilku sekundach CPU zacznie się nagrzewać ,jeśli tak to dobry znak, ale od razu odetnij zasilanie nie chcemy gotować CPU. i to jest podstawowy problem współczesnych użytkowników PC, fajnie jak działa, a jak trzeba coś zdiagnozować to bez głośniczka utrudniony temat... Teraz, Setnik napisał: Wgraj ponownie bios. Po tej czynności jest długi start czy wy jesteście jakieś booty ? , człowiekowi płyta nie startuje bo jest wstrzymana procedura rozruchowa/startu, a piszesz ze ma bios wgrać ponownie , się pytam w jaki sposób ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 1 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2022 Ma przecież możliwość wgrania biosu ślepy jesteś czy jak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 1 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2022 Godzinę temu, Setnik napisał: Ma przecież możliwość wgrania biosu ślepy jesteś czy jak widzę na zdjęciu , ze wiatrak na CPU się obraca, ale trzeba jeszcze posiadać pendrajwa i drugiego PC lub laptopa aby ściągnąć np. bios. jeśli ponowne wgranie biosu to pomoże, to czekamy za info od autora wątku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
https Opublikowano 1 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2022 Zamówiłem głośniczek do PC, będzie we wtorek, do tego czasu zawieszam temat i dzięki wszystkim za propozycje. Odezwe się za kilka dni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 1 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2022 Ja bym zostawił jedną kostkę ramu i zwarł zworkę clear cmos, jest w prawym dolnym rogu płyty. Moja płyta po wyjęciu baterii też nie chciała wstawać, dopiero po spięciu zworki i kilkukrotnym naciśnięciu power powstał a bałem się że uwaliłem świeżą platformę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...