Skocz do zawartości
rodal8

AMD AM4 - Ryzen 1000 / 2000 / 3000 / 4000 / 5000 (Zen 1 / Zen 2 / Zen 3) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, bamboocha napisał:

Ja bym zostawił jedną kostkę ramu i zwarł zworkę clear cmos, jest w prawym dolnym rogu płyty. Moja płyta po wyjęciu baterii też nie chciała wstawać, dopiero po spięciu zworki i kilkukrotnym naciśnięciu power powstał a bałem się że uwaliłem świeżą platformę.

Spiąłem już CMOS i nic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W uj dziwna sytuacja, ja mam taki cyrk czasem że mi monitor nie startuje w ogóle przy włączeniu PC i nic nie pomaga tylko wyjęcie i włożenie kabla na nowo tyle że ja mam połączony przez HDMI, to samo miałem na GTX970 i innym monitorze ale tym samym PC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 minut temu, https napisał:

Mam glośniczek, po podłączeniu niestety nie wydaje żadnych dźwięków. Dodatkowo po podłączeniu sprawnej, innej karty, nvidia GT710, wentylator kręci się na karcie mimo, że komputer nie jest włączony (zasilanie oczywiście jest)

ok, czy sprawdzałeś  jak wcześniej napisałem, czy po zdjęciu zestawu chłodzącego i włączeniu zasilania płyta nagrzewa procesor ?  

GT710 nie posiada natywnego wsparcia dla trybu pracy "UEFI Supported: No" , także bez wcześniejszego ustawienia w biosie opcji : csm support enable , karta nie będzie wyświetlać obrazu.

zrobił bym tak 

odłączył od płyty głównej wszystko co możliwe łączenie wyjęciem procesora , pozostawił tylko zasilanie 24 pin i 8 pin PSU, oraz klawiatura myszka, wpięta wtyczka od wentylatora zestawu chłodzącego, resztę wszystko odłączyć , i zobaczyć czy jak płyta jest pozbawiona CPU Ramu dysków itp. czy się "obudzi" i głośniczek zacznie wydawać dźwięki. 

jeśli nadal nie będzie chciała "wstać" , to nic nie szkodzi aby na pendrajwie podać bios do ponownego wgrania, w odpowiednie gniazdo usb na tylny panelu.           

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20 minut temu, Mr.T... napisał:

ok, czy sprawdzałeś  jak wcześniej napisałem, czy po zdjęciu zestawu chłodzącego i włączeniu zasilania płyta nagrzewa procesor ?  

GT710 nie posiada natywnego wsparcia dla trybu pracy "UEFI Supported: No" , także bez wcześniejszego ustawienia w biosie opcji : csm support enable , karta nie będzie wyświetlać obrazu.

zrobił bym tak 

odłączył od płyty głównej wszystko co możliwe łączenie wyjęciem procesora , pozostawił tylko zasilanie 24 pin i 8 pin PSU, oraz klawiatura myszka, wpięta wtyczka od wentylatora zestawu chłodzącego, resztę wszystko odłączyć , i zobaczyć czy jak płyta jest pozbawiona CPU Ramu dysków itp. czy się "obudzi" i głośniczek zacznie wydawać dźwięki. 

jeśli nadal nie będzie chciała "wstać" , to nic nie szkodzi aby na pendrajwie podać bios do ponownego wgrania, w odpowiednie gniazdo usb na tylny panelu.           

Dotykanie procka zostawie jako plan C. Ale pytanie moje jest, czy włączenie XMP Proflie 1 na 3600 może uszkodzić płytę? Bo to też może być przyczyna. XMP włączyłem w biosie zaraz po ustawieniu procka na 4.2ghz kiedy jeszcze bios działał. Co ciekawe, w biosie zauważyłem, że procesor dalej chodzi na 3.6ghz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 minut temu, https napisał:

Dotykanie procka zostawie jako plan C. Ale pytanie moje jest, czy włączenie XMP Proflie 1 na 3600 może uszkodzić płytę? Bo to też może być przyczyna. XMP włączyłem w biosie zaraz po ustawieniu procka na 4.2ghz kiedy jeszcze bios działał. Co ciekawe, w biosie zauważyłem, że procesor dalej chodzi na 3.6ghz

nie ma takiej możliwości, aby po włączeniu profilu XMP uszkodzić płytę główna, co najwyżej po ponownym uruchomieniu płyta owszem może się zawiesić, ale częściej, wyświetli się komunikat o przywróceniu ustawień do domyślnych. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz brak dźwięku to padł bios płyty lub płyta.
Wyciąg procesor i uruchom. Jeżeli brak dalej komunikatów możliwe że masz zworkę na Clear CMOS, jeśli jest wyciągnij :)

Jeżeli to nic nie da pozostaje Ci zastosować sie do tej procedury
"Q-Flash Plus Button (Note 3)
Q-Flash Plus allows you to update the BIOS when your system is off (S5 shutdown state). Save the latest
BIOS on a USB thumb drive and plug it into the Q-Flash Plus port, and then you can now flash the BIOS
automatically by simply pressing the Q-Flash Plus button. The QFLED will flash when the BIOS matching
and flashing activities start and will stop flashing when the BIOS flashing is complete."

Edytowane przez Setnik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

50 minut temu, Setnik napisał:

Jak masz brak dźwięku to padł bios płyty lub płyta.
Wyciąg procesor i uruchom. Jeżeli brak dalej komunikatów możliwe że masz zworkę na Clear CMOS, jeśli jest wyciągnij :)

Jeżeli to nic nie da pozostaje Ci zastosować sie do tej procedury
"Q-Flash Plus Button (Note 3)
Q-Flash Plus allows you to update the BIOS when your system is off (S5 shutdown state). Save the latest
BIOS on a USB thumb drive and plug it into the Q-Flash Plus port, and then you can now flash the BIOS
automatically by simply pressing the Q-Flash Plus button. The QFLED will flash when the BIOS matching
and flashing activities start and will stop flashing when the BIOS flashing is complete."

Zrobione, update biosu do f15 poszedl pomyslnie...ale dalej nic. Co ciekawe komputer wĺączył sie w polowie update-u.

Jutro wrzuce tego procka na innym kompie, który wspiera r5 3600 - asrock fatality itx. Sprawdze czy działa. Jutro się okaże... dam znak.

Tymczasem pytanie: dlaczego wentylator w tym geforce działał gdy zasilacz był przełączony na "on" ale komputer nie był włączony????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, https napisał:

Tymczasem pytanie: dlaczego wentylator w tym geforce działał gdy zasilacz był przełączony na "on" ale komputer nie był włączony????

bo w momencie podłączenia zasilania, po zaniku zasilania, płyta rozpoczęła procedurę rozruchowa, która została wstrzymana z powodu (nadal nie ustalonego), ale sama procedura startu ruszyła, i tu nie ma reguły bo oprócz wiatraka z karty graficznej ,wentylator z CPU może się obracać albo i nie( i po to się sprawdza czy płyta nagrzewa CPU czy nie) dlatego w takich sytuacjach przydaje się głośniczek , lub jak płyta posiada wyświetlacz kodów lub jakieś diody sygnałowe (cpu. ram. gpu.)          

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie.

Wymieniłem Procka Ryzena 2600 na 5700x.

Mam płytę główną bazooka V2 b450 MSI.

Aby upewnić się, że ta płyta wspiera te procesory, zadzwoniłem na infolinię MSI. Pan potwierdził, że tak jest, zaznaczając aktualizację biosu do wersji wskazanej.

Zrobiłem aktualizację na starym procesorze i wszystko ładnie chodziło. Po wymianie na 5700x komputer odpala do biosu. Reset nic nie daje.

W biosie informacje o procesorze są poprawne. Natomiast pamięci mam 3000 cl 18, a pokazuje mi 2133mhz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, Proszę o pomoc przy CTR, czy te wartości jaki udało się uzyskać z CTR są ok, czy coś spiep....

Ostatnio zmieniłem całą platformę, służyła mi wiernie chyba z 8lat, kupiona na premierę jeszcze z GTX970

4790K + Z97X Killer + 32GB HyperX 2400 CL11 + Samsung M.2 120GB + RTX2070.

Obecnie siedzę na 

NZXT B550 + 32GB IRDM Pro 3600 CL18 + Kingston NVME 500GB + RTX3080

Aby spiąć budżet kupiłem taniego Ryzena 3600 (co ciekawe z Wilk Electronik - ze stacji do testowania pamięci :))

Procek z Batch 2048PGT

W diagnostyce OCT zameldował się jako Gold Sample z zaleceniami dla:

P1: 1250mV @4350MHz

P2: 1350mV @4500Mhz

uV: 1175mV @4200

Po strojeniu z zaznaczonym podniesieniem dokładności

Udało się uzyskać

P1: 1256mV @4350/4325MHz

P2: 1388mV @ 4450/4450MHz

Uv: 1169mV @4250/4200MHz

1. Jak rozumiem profil Uv mogę wrzucić zamiast P1?

Jak wygląda kwesta przełączania się profili pomiędzy ustawieniami względem obciążenia

Program ustawił sobie

P1 : 81%

P2: 56% 

Czy coś powinienem pozmieniać

Pamięci póki co nie ruszane

4x8GB IRDM Pro 3600 18-18-22 - Single Rank - z tego co wyczytałem działają jak 2x16DR 

DRAM Calculator proponuje nastawy Timmingów @3800 CL 16-16-20

Czy powinienem ruszyć najpierw kości a potem brać się za nową kalkulację dla CTR, czy niema znaczenia

Czym jest profil PX Hight, MID, LOW?

P.S: Tak, powoli przebijam się w wolnej chwili przez wątek od 1strony

CTR.png

DFR_Fast.png

DFR_safe.png

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Edit:

Niestety zegary nie boostują w Wieśku dobijają do 4,2GHz jak w stocku

W OCT zmieniłem dodatkowo Min CPU Usage % na 20 dla profilu P2 bez rezultatu

OCT_2.png

W3.jpg

Edytowane przez Vltor
Rozwinięcie tematu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć wszystkim
złożyłem nowy komputer płyta główna b550 gaming plus , grafika inno 3d 3060 8gb, 32gb ram ddr4 3600mhz
zasilacz 650v termalthake, chłodzenie aio Coolermaster ML240 ryzen 7 5700x obudowa faktycznie jest troche ciasno w obudowie ale mimo wszystko uważam że temperatury powinny być 10 stopni niższe, tempereatura karty jest ok 32 stopnie w spoczynku , 60 w stresie 

Żadnego oc a w spoczynku temperatury prawie 40 stopni , w stresie 80 (cs go) , cinebench 65-70 , czy undervolting mógłby pomoc? jeśli tak będę wdzięczny za pomoc i poprowadzenie mnie. - dla osoby która pomoże stawiam czteropak.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

Image (1).jpeg

Image.jpeg

Edytowane przez savageaimz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież to są normalne temperatury dla tego Ryzena przy takim lepszym chłodzeniu. Normalnie to by nawet i ponad 80 stopni było w Cinebench.
Pamiętaj, że temperatura ciut jeszcze spadnie po wygrzaniu pasty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja robiłem to z bez żadnego zewnętrznego softu tylko w biosie z tego poradnika:

musiałem się jedynie pobawić ,wartością w negative curve (na fimie 30) , jest tam nawet mój wpis , w tym momencie temperatury wyglądają tak:

zrzut.thumb.png.1329e7efbbf991448c24f96182e60b66.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Jako że jestem użytkowniekiem platformy AM 4 od 3 lat i już niejeden siwy włos na głowie mi wyrósł w tym czasie postanowiłem pójść trochę na skróty, z nowym problemem który dziś napotkałem.

Wymieniłem Ryzena 3900x na 5900x

Była akurat okazja na x-komie mieli ze zwrotów taniej jedną sztukę.

No ale do rzeczy.

Poprzedni procek wraz z Tridentami Neo Z był ustabilizowany jak skała i robił 4.25ghz przy pamięciach na 3800mhz

Wyjąłem procka,wsadziłem nowego, przesmarowałem Thermal Grizzlym i zabrałem się za testy.

Zostawiłem te taktowania dla RAM'u

oraz ich napięcie ( 1.46v)

Nie mogłem uzyskać stabilności

resety i blue screeny .

Zacząłem obniżać taktowanie RAM

aż do wartości bezpieczniej czyli 3200mhz.Nadal nie jest stabilnie.

Próbowałem zwiekszac/zmniejszać

SOC voltage w zakresie 1.0-1225v też nie pomogło

Wyłaczone Global C-State

nie wiem co mogę więcej zrobić nic nie przychodzi mi do głowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No trafił nie dlatego że jest zepsuty bo został sprawdzony i ma pełną gwarę.

Jak na razie sytuacja wygląda tak że radiator był w pip gorący więc postawnowiłem go zdemntować

i jeszcze raz nałożyć pastę bo wydało mi się to trochę dziwne że Dark Rock 4 PRO mięknie przy tym procku na stocku.

Noo i teraz jak na razie zachowuje się normalnie, wcześniej natomiast ustabilizowałem go wyłączając CBS czy jakoś tak

to ustawienie od boostowania rdzeni, wiązało się to ze stratą wydajności ale był stabilny.Teraz mam to włączone i przechodzi kilak pętli

benchmarków bez resetu,wcześniej wystarczyła jedna pętla.Zobaczymy co będzie dalej.Dam znać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok to mały update

Odesłałem tego procka i wziąłem nową sztukę.Dla pewności przeszlifowałem papierem wodnym i pastą polerską podstawę

Dark Rocka aż do miedzi na przysłowiowe"lustro" .

Następnie przesmarowałem Grizzlym i sprawa wygląda tak:

new.thumb.jpg.543e3c658ce3e00f5a2f421fbdb526d2.jpg

Mianowicie wszystkie rdzenie na 4,6 Ghz przy vcore 1.250 w stresie max 69 C i cisza w budzie Dark Rock nie wchodzi powyżej 1100 RPM

Wynik dla multi coś koło 23.000 pkt.

Teraz mam takie pytanie bo nic nie rozumiem z tej logiki mojego biosu ( Asus TUF X570 )

Jak zostawiam procka na default czyli nie ustawiam go manualnie na mnożnik x46 to on w zasadzie nie boostuje a chyba powinien i za tym powinno iść

też zwiększenie Vcore ?

Na domyślnych nastawach nie robi nawet 1800pkt w Cinebenchu.

Nie kumam czy jest sens w ogóle ustawienia tego PBO 2 i curve optimizera ?

W multiwątkowości działa to moim zdaniem spoko w single robi "tylko"  1400pkt.

Jak to zoptymalizować by w single core zyskać ? Mam na myśli gaming.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra już wszystko wiem,nie boostował bo wyłączyłem CBP.

Nie będę się bawił w to PBO2 raczej ustawiłem go na sztywno na 4700mhz wstępnie jest stabilny jak się okaże że daje radę to na tym poprzestanę.

Temperatura w stresie nie wchodzi powyżej 71-72C i jest cichutko.To mnie zadowala.

Pewnie dałoby się coś uszczknąć pod kątem boostowania najmocniejszych rdzeni ale to jest walka o kilka fpsów nie chce mi się w to bawić już.

Myślę że temat zakończony an ten moment 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi