https Opublikowano 1 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2022 2 minuty temu, bamboocha napisał: Ja bym zostawił jedną kostkę ramu i zwarł zworkę clear cmos, jest w prawym dolnym rogu płyty. Moja płyta po wyjęciu baterii też nie chciała wstawać, dopiero po spięciu zworki i kilkukrotnym naciśnięciu power powstał a bałem się że uwaliłem świeżą platformę. Spiąłem już CMOS i nic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 1 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2022 W uj dziwna sytuacja, ja mam taki cyrk czasem że mi monitor nie startuje w ogóle przy włączeniu PC i nic nie pomaga tylko wyjęcie i włożenie kabla na nowo tyle że ja mam połączony przez HDMI, to samo miałem na GTX970 i innym monitorze ale tym samym PC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
https Opublikowano 4 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2022 Mam glośniczek, po podłączeniu niestety nie wydaje żadnych dźwięków. Dodatkowo po podłączeniu sprawnej, innej karty, nvidia GT710, wentylator kręci się na karcie mimo, że komputer nie jest włączony (zasilanie oczywiście jest) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 4 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2022 7 minut temu, https napisał: Mam glośniczek, po podłączeniu niestety nie wydaje żadnych dźwięków. Dodatkowo po podłączeniu sprawnej, innej karty, nvidia GT710, wentylator kręci się na karcie mimo, że komputer nie jest włączony (zasilanie oczywiście jest) ok, czy sprawdzałeś jak wcześniej napisałem, czy po zdjęciu zestawu chłodzącego i włączeniu zasilania płyta nagrzewa procesor ? GT710 nie posiada natywnego wsparcia dla trybu pracy "UEFI Supported: No" , także bez wcześniejszego ustawienia w biosie opcji : csm support enable , karta nie będzie wyświetlać obrazu. zrobił bym tak odłączył od płyty głównej wszystko co możliwe łączenie wyjęciem procesora , pozostawił tylko zasilanie 24 pin i 8 pin PSU, oraz klawiatura myszka, wpięta wtyczka od wentylatora zestawu chłodzącego, resztę wszystko odłączyć , i zobaczyć czy jak płyta jest pozbawiona CPU Ramu dysków itp. czy się "obudzi" i głośniczek zacznie wydawać dźwięki. jeśli nadal nie będzie chciała "wstać" , to nic nie szkodzi aby na pendrajwie podać bios do ponownego wgrania, w odpowiednie gniazdo usb na tylny panelu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
https Opublikowano 4 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2022 20 minut temu, Mr.T... napisał: ok, czy sprawdzałeś jak wcześniej napisałem, czy po zdjęciu zestawu chłodzącego i włączeniu zasilania płyta nagrzewa procesor ? GT710 nie posiada natywnego wsparcia dla trybu pracy "UEFI Supported: No" , także bez wcześniejszego ustawienia w biosie opcji : csm support enable , karta nie będzie wyświetlać obrazu. zrobił bym tak odłączył od płyty głównej wszystko co możliwe łączenie wyjęciem procesora , pozostawił tylko zasilanie 24 pin i 8 pin PSU, oraz klawiatura myszka, wpięta wtyczka od wentylatora zestawu chłodzącego, resztę wszystko odłączyć , i zobaczyć czy jak płyta jest pozbawiona CPU Ramu dysków itp. czy się "obudzi" i głośniczek zacznie wydawać dźwięki. jeśli nadal nie będzie chciała "wstać" , to nic nie szkodzi aby na pendrajwie podać bios do ponownego wgrania, w odpowiednie gniazdo usb na tylny panelu. Dotykanie procka zostawie jako plan C. Ale pytanie moje jest, czy włączenie XMP Proflie 1 na 3600 może uszkodzić płytę? Bo to też może być przyczyna. XMP włączyłem w biosie zaraz po ustawieniu procka na 4.2ghz kiedy jeszcze bios działał. Co ciekawe, w biosie zauważyłem, że procesor dalej chodzi na 3.6ghz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 4 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2022 13 minut temu, https napisał: Dotykanie procka zostawie jako plan C. Ale pytanie moje jest, czy włączenie XMP Proflie 1 na 3600 może uszkodzić płytę? Bo to też może być przyczyna. XMP włączyłem w biosie zaraz po ustawieniu procka na 4.2ghz kiedy jeszcze bios działał. Co ciekawe, w biosie zauważyłem, że procesor dalej chodzi na 3.6ghz nie ma takiej możliwości, aby po włączeniu profilu XMP uszkodzić płytę główna, co najwyżej po ponownym uruchomieniu płyta owszem może się zawiesić, ale częściej, wyświetli się komunikat o przywróceniu ustawień do domyślnych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 4 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2022 (edytowane) Jak masz brak dźwięku to padł bios płyty lub płyta. Wyciąg procesor i uruchom. Jeżeli brak dalej komunikatów możliwe że masz zworkę na Clear CMOS, jeśli jest wyciągnij :) Jeżeli to nic nie da pozostaje Ci zastosować sie do tej procedury "Q-Flash Plus Button (Note 3) Q-Flash Plus allows you to update the BIOS when your system is off (S5 shutdown state). Save the latest BIOS on a USB thumb drive and plug it into the Q-Flash Plus port, and then you can now flash the BIOS automatically by simply pressing the Q-Flash Plus button. The QFLED will flash when the BIOS matching and flashing activities start and will stop flashing when the BIOS flashing is complete." Edytowane 4 Października 2022 przez Setnik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
https Opublikowano 4 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2022 50 minut temu, Setnik napisał: Jak masz brak dźwięku to padł bios płyty lub płyta. Wyciąg procesor i uruchom. Jeżeli brak dalej komunikatów możliwe że masz zworkę na Clear CMOS, jeśli jest wyciągnij :) Jeżeli to nic nie da pozostaje Ci zastosować sie do tej procedury "Q-Flash Plus Button (Note 3) Q-Flash Plus allows you to update the BIOS when your system is off (S5 shutdown state). Save the latest BIOS on a USB thumb drive and plug it into the Q-Flash Plus port, and then you can now flash the BIOS automatically by simply pressing the Q-Flash Plus button. The QFLED will flash when the BIOS matching and flashing activities start and will stop flashing when the BIOS flashing is complete." Zrobione, update biosu do f15 poszedl pomyslnie...ale dalej nic. Co ciekawe komputer wĺączył sie w polowie update-u. Jutro wrzuce tego procka na innym kompie, który wspiera r5 3600 - asrock fatality itx. Sprawdze czy działa. Jutro się okaże... dam znak. Tymczasem pytanie: dlaczego wentylator w tym geforce działał gdy zasilacz był przełączony na "on" ale komputer nie był włączony???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 4 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2022 Sprawdź bez pamięci RAM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 5 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2022 6 godzin temu, https napisał: Tymczasem pytanie: dlaczego wentylator w tym geforce działał gdy zasilacz był przełączony na "on" ale komputer nie był włączony???? bo w momencie podłączenia zasilania, po zaniku zasilania, płyta rozpoczęła procedurę rozruchowa, która została wstrzymana z powodu (nadal nie ustalonego), ale sama procedura startu ruszyła, i tu nie ma reguły bo oprócz wiatraka z karty graficznej ,wentylator z CPU może się obracać albo i nie( i po to się sprawdza czy płyta nagrzewa CPU czy nie) dlatego w takich sytuacjach przydaje się głośniczek , lub jak płyta posiada wyświetlacz kodów lub jakieś diody sygnałowe (cpu. ram. gpu.) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiatek111 Opublikowano 13 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2022 Panowie poratujecie jakimś linkiem dla początkującego o podkręcaniu ZEN3 ? Zakupiłem 5600 i chciałem się pobawić... Z góry dziękuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 13 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2022 Ustaw napięcie 1,2V i testuj max taktowanie.Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiatek111 Opublikowano 24 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2022 Witam Udało się komuś ustabilizować 5600 na 5GHz i na jakim chłodzeniu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 24 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2022 Zapomnij.Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiatek111 Opublikowano 24 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2022 2 godziny temu, radiergummi napisał: Zapomnij. Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka Że się nie da czy nie ma takich sztuk ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonGemolo Opublikowano 29 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2022 Witajcie. Wymieniłem Procka Ryzena 2600 na 5700x. Mam płytę główną bazooka V2 b450 MSI. Aby upewnić się, że ta płyta wspiera te procesory, zadzwoniłem na infolinię MSI. Pan potwierdził, że tak jest, zaznaczając aktualizację biosu do wersji wskazanej. Zrobiłem aktualizację na starym procesorze i wszystko ładnie chodziło. Po wymianie na 5700x komputer odpala do biosu. Reset nic nie daje. W biosie informacje o procesorze są poprawne. Natomiast pamięci mam 3000 cl 18, a pokazuje mi 2133mhz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raidenorius Opublikowano 29 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2022 Jeżeli masz start do biosu i płyta widzi proca, to powinno być ok. Sprawdź opcje boot, kolejność dysków itd. Ew. Nagraj na pena inny bios (z innego pc) , także obsługujący tego cpu (najlepiej najnowszy ze strony producenta) i spróbuj tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vltor Opublikowano 26 Stycznia 2023 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2023 (edytowane) Witam, Proszę o pomoc przy CTR, czy te wartości jaki udało się uzyskać z CTR są ok, czy coś spiep.... Ostatnio zmieniłem całą platformę, służyła mi wiernie chyba z 8lat, kupiona na premierę jeszcze z GTX970 4790K + Z97X Killer + 32GB HyperX 2400 CL11 + Samsung M.2 120GB + RTX2070. Obecnie siedzę na NZXT B550 + 32GB IRDM Pro 3600 CL18 + Kingston NVME 500GB + RTX3080 Aby spiąć budżet kupiłem taniego Ryzena 3600 (co ciekawe z Wilk Electronik - ze stacji do testowania pamięci :)) Procek z Batch 2048PGT W diagnostyce OCT zameldował się jako Gold Sample z zaleceniami dla: P1: 1250mV @4350MHz P2: 1350mV @4500Mhz uV: 1175mV @4200 Po strojeniu z zaznaczonym podniesieniem dokładności Udało się uzyskać P1: 1256mV @4350/4325MHz P2: 1388mV @ 4450/4450MHz Uv: 1169mV @4250/4200MHz 1. Jak rozumiem profil Uv mogę wrzucić zamiast P1? Jak wygląda kwesta przełączania się profili pomiędzy ustawieniami względem obciążenia Program ustawił sobie P1 : 81% P2: 56% Czy coś powinienem pozmieniać Pamięci póki co nie ruszane 4x8GB IRDM Pro 3600 18-18-22 - Single Rank - z tego co wyczytałem działają jak 2x16DR DRAM Calculator proponuje nastawy Timmingów @3800 CL 16-16-20 Czy powinienem ruszyć najpierw kości a potem brać się za nową kalkulację dla CTR, czy niema znaczenia Czym jest profil PX Hight, MID, LOW? P.S: Tak, powoli przebijam się w wolnej chwili przez wątek od 1strony ------------------------------------------------------------------------------------------------- Edit: Niestety zegary nie boostują w Wieśku dobijają do 4,2GHz jak w stocku W OCT zmieniłem dodatkowo Min CPU Usage % na 20 dla profilu P2 bez rezultatu Edytowane 26 Stycznia 2023 przez Vltor Rozwinięcie tematu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
savageaimz Opublikowano 21 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2023 (edytowane) Cześć wszystkim złożyłem nowy komputer płyta główna b550 gaming plus , grafika inno 3d 3060 8gb, 32gb ram ddr4 3600mhz zasilacz 650v termalthake, chłodzenie aio Coolermaster ML240 ryzen 7 5700x obudowa faktycznie jest troche ciasno w obudowie ale mimo wszystko uważam że temperatury powinny być 10 stopni niższe, tempereatura karty jest ok 32 stopnie w spoczynku , 60 w stresie Żadnego oc a w spoczynku temperatury prawie 40 stopni , w stresie 80 (cs go) , cinebench 65-70 , czy undervolting mógłby pomoc? jeśli tak będę wdzięczny za pomoc i poprowadzenie mnie. - dla osoby która pomoże stawiam czteropak. Edytowane 21 Maja 2023 przez savageaimz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 21 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2023 Przecież to są normalne temperatury dla tego Ryzena przy takim lepszym chłodzeniu. Normalnie to by nawet i ponad 80 stopni było w Cinebench.Pamiętaj, że temperatura ciut jeszcze spadnie po wygrzaniu pasty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 21 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2023 Witam można zapoznać się z materiałem https://www.youtube.com/watch?v=JB80TrP3w4s pobrać z https://www.techpowerup.com/download/amd-ryzen-clock-tuner-ctr-1usmus/ lub z https://www.guru3d.com/files-details/clocktuner-for-ryzen-download.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 21 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2023 5 godzin temu, savageaimz napisał: Wentylator na górze, więcej zrobiłby, nazwijmy to dobrego, gdyby był bardziej oddalony od wentylatorów wtłaczających. Powinieneś tym samym przenieść go na miejsce po lewej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaczorDaffy Opublikowano 22 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2023 Ja mam msi mag b550 tomahawk, AMD Ryzen 7 5700x. SilentiumPC Fortis 5 Dual Fan, pamięć ram 3600MHz, gpu msi rx 6650xt i mam temperaturę procesora w spoczynku 35 stopni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masin Opublikowano 24 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2023 ja robiłem to z bez żadnego zewnętrznego softu tylko w biosie z tego poradnika: musiałem się jedynie pobawić ,wartością w negative curve (na fimie 30) , jest tam nawet mój wpis , w tym momencie temperatury wyglądają tak: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
savageaimz Opublikowano 24 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2023 Cześć, dzięki wszystkim - pomogło przerzucenie wentylatorów, mały Uv oraz wymiana pasty z 3.17 Mkv na 14.-temperatura w spoczynku 33 stopnie 63 max w stresie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mischa_PL Opublikowano 22 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2023 Witam Jako że jestem użytkowniekiem platformy AM 4 od 3 lat i już niejeden siwy włos na głowie mi wyrósł w tym czasie postanowiłem pójść trochę na skróty, z nowym problemem który dziś napotkałem. Wymieniłem Ryzena 3900x na 5900x Była akurat okazja na x-komie mieli ze zwrotów taniej jedną sztukę. No ale do rzeczy. Poprzedni procek wraz z Tridentami Neo Z był ustabilizowany jak skała i robił 4.25ghz przy pamięciach na 3800mhz Wyjąłem procka,wsadziłem nowego, przesmarowałem Thermal Grizzlym i zabrałem się za testy. Zostawiłem te taktowania dla RAM'u oraz ich napięcie ( 1.46v) Nie mogłem uzyskać stabilności resety i blue screeny . Zacząłem obniżać taktowanie RAM aż do wartości bezpieczniej czyli 3200mhz.Nadal nie jest stabilnie. Próbowałem zwiekszac/zmniejszać SOC voltage w zakresie 1.0-1225v też nie pomogło Wyłaczone Global C-State nie wiem co mogę więcej zrobić nic nie przychodzi mi do głowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 22 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2023 No z jakiegoś powodu trafił na zwrot. Jak możesz oddaj albo zmień pamięci. Najwidoczniej nie chce z nimi współpracować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mischa_PL Opublikowano 22 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2023 No trafił nie dlatego że jest zepsuty bo został sprawdzony i ma pełną gwarę. Jak na razie sytuacja wygląda tak że radiator był w pip gorący więc postawnowiłem go zdemntować i jeszcze raz nałożyć pastę bo wydało mi się to trochę dziwne że Dark Rock 4 PRO mięknie przy tym procku na stocku. Noo i teraz jak na razie zachowuje się normalnie, wcześniej natomiast ustabilizowałem go wyłączając CBS czy jakoś tak to ustawienie od boostowania rdzeni, wiązało się to ze stratą wydajności ale był stabilny.Teraz mam to włączone i przechodzi kilak pętli benchmarków bez resetu,wcześniej wystarczyła jedna pętla.Zobaczymy co będzie dalej.Dam znać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mischa_PL Opublikowano 25 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2023 Ok to mały update Odesłałem tego procka i wziąłem nową sztukę.Dla pewności przeszlifowałem papierem wodnym i pastą polerską podstawę Dark Rocka aż do miedzi na przysłowiowe"lustro" . Następnie przesmarowałem Grizzlym i sprawa wygląda tak: Mianowicie wszystkie rdzenie na 4,6 Ghz przy vcore 1.250 w stresie max 69 C i cisza w budzie Dark Rock nie wchodzi powyżej 1100 RPM Wynik dla multi coś koło 23.000 pkt. Teraz mam takie pytanie bo nic nie rozumiem z tej logiki mojego biosu ( Asus TUF X570 ) Jak zostawiam procka na default czyli nie ustawiam go manualnie na mnożnik x46 to on w zasadzie nie boostuje a chyba powinien i za tym powinno iść też zwiększenie Vcore ? Na domyślnych nastawach nie robi nawet 1800pkt w Cinebenchu. Nie kumam czy jest sens w ogóle ustawienia tego PBO 2 i curve optimizera ? W multiwątkowości działa to moim zdaniem spoko w single robi "tylko" 1400pkt. Jak to zoptymalizować by w single core zyskać ? Mam na myśli gaming. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mischa_PL Opublikowano 26 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2023 Dobra już wszystko wiem,nie boostował bo wyłączyłem CBP. Nie będę się bawił w to PBO2 raczej ustawiłem go na sztywno na 4700mhz wstępnie jest stabilny jak się okaże że daje radę to na tym poprzestanę. Temperatura w stresie nie wchodzi powyżej 71-72C i jest cichutko.To mnie zadowala. Pewnie dałoby się coś uszczknąć pod kątem boostowania najmocniejszych rdzeni ale to jest walka o kilka fpsów nie chce mi się w to bawić już. Myślę że temat zakończony an ten moment 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...