Skocz do zawartości
rodal8

AMD AM4 - Ryzen 1000 / 2000 / 3000 / 4000 / 5000 (Zen 1 / Zen 2 / Zen 3) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Wymieniłem Procka Ryzena 2600 na 5700x.

Mam płytę główną bazooka V2 b450 MSI.

Aby upewnić się, że ta płyta wspiera te procesory, zadzwoniłem na infolinię MSI. Pan potwierdził, że tak jest, zaznaczając aktualizację biosu do wersji wskazanej.

Zrobiłem aktualizację na starym procesorze i wszystko ładnie chodziło. Po wymianie na 5700x komputer odpala do biosu. Reset nic nie daje.

W biosie informacje o procesorze są poprawne. Natomiast pamięci mam 3000 cl 18, a pokazuje mi 2133mhz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, Proszę o pomoc przy CTR, czy te wartości jaki udało się uzyskać z CTR są ok, czy coś spiep....

Ostatnio zmieniłem całą platformę, służyła mi wiernie chyba z 8lat, kupiona na premierę jeszcze z GTX970

4790K + Z97X Killer + 32GB HyperX 2400 CL11 + Samsung M.2 120GB + RTX2070.

Obecnie siedzę na 

NZXT B550 + 32GB IRDM Pro 3600 CL18 + Kingston NVME 500GB + RTX3080

Aby spiąć budżet kupiłem taniego Ryzena 3600 (co ciekawe z Wilk Electronik - ze stacji do testowania pamięci :))

Procek z Batch 2048PGT

W diagnostyce OCT zameldował się jako Gold Sample z zaleceniami dla:

P1: 1250mV @4350MHz

P2: 1350mV @4500Mhz

uV: 1175mV @4200

Po strojeniu z zaznaczonym podniesieniem dokładności

Udało się uzyskać

P1: 1256mV @4350/4325MHz

P2: 1388mV @ 4450/4450MHz

Uv: 1169mV @4250/4200MHz

1. Jak rozumiem profil Uv mogę wrzucić zamiast P1?

Jak wygląda kwesta przełączania się profili pomiędzy ustawieniami względem obciążenia

Program ustawił sobie

P1 : 81%

P2: 56% 

Czy coś powinienem pozmieniać

Pamięci póki co nie ruszane

4x8GB IRDM Pro 3600 18-18-22 - Single Rank - z tego co wyczytałem działają jak 2x16DR 

DRAM Calculator proponuje nastawy Timmingów @3800 CL 16-16-20

Czy powinienem ruszyć najpierw kości a potem brać się za nową kalkulację dla CTR, czy niema znaczenia

Czym jest profil PX Hight, MID, LOW?

P.S: Tak, powoli przebijam się w wolnej chwili przez wątek od 1strony

CTR.png

DFR_Fast.png

DFR_safe.png

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Edit:

Niestety zegary nie boostują w Wieśku dobijają do 4,2GHz jak w stocku

W OCT zmieniłem dodatkowo Min CPU Usage % na 20 dla profilu P2 bez rezultatu

OCT_2.png

W3.jpg

Edytowane przez Vltor
Rozwinięcie tematu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć wszystkim
złożyłem nowy komputer płyta główna b550 gaming plus , grafika inno 3d 3060 8gb, 32gb ram ddr4 3600mhz
zasilacz 650v termalthake, chłodzenie aio Coolermaster ML240 ryzen 7 5700x obudowa faktycznie jest troche ciasno w obudowie ale mimo wszystko uważam że temperatury powinny być 10 stopni niższe, tempereatura karty jest ok 32 stopnie w spoczynku , 60 w stresie 

Żadnego oc a w spoczynku temperatury prawie 40 stopni , w stresie 80 (cs go) , cinebench 65-70 , czy undervolting mógłby pomoc? jeśli tak będę wdzięczny za pomoc i poprowadzenie mnie. - dla osoby która pomoże stawiam czteropak.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

Image (1).jpeg

Image.jpeg

Edytowane przez savageaimz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież to są normalne temperatury dla tego Ryzena przy takim lepszym chłodzeniu. Normalnie to by nawet i ponad 80 stopni było w Cinebench.
Pamiętaj, że temperatura ciut jeszcze spadnie po wygrzaniu pasty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja robiłem to z bez żadnego zewnętrznego softu tylko w biosie z tego poradnika:

musiałem się jedynie pobawić ,wartością w negative curve (na fimie 30) , jest tam nawet mój wpis , w tym momencie temperatury wyglądają tak:

zrzut.thumb.png.1329e7efbbf991448c24f96182e60b66.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie,

wymieniłem procesor na Ryzen 9 5900X i na ustawieniach domyślnych (chłodzenie - Endorfy Fortis 5 z purowych zestawów) zachowuje się dziwnie:

- w trybie wyświetlania pulpitu napięcie sięga ponad 1.4 V a temperatury powyżej 70 stopni celsjusza

- w trybie intensywnej pracy/grania/CinebenchR23 napięcie spada do 1.3 i temperatury też spadają do 60 kilku stopni celsjusza

Dobrze rozumiem, że jest to wina ustawień domyślnych procesora w BIOS?

Jak poprawnie ustawić tenże procesor Ryzen 9 5900X na płycie TUF-GAMING B550-Plus?

Proszę o instrukcję, najlepiej krok po kroku, jak ustawić procesor tradycyjnie, aby temperatury były niskie w IDLE i rosły podczas pracy.

Edytowane przez preter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 

poradników jak ustawić bios raczej na portalach czy YT nie brakuje , wystarczy ino frazę wpisać 

co do systemu i jak masz czas się tematem zainteresować , to np.

https://www.youtube.com/watch?v=JB80TrP3w4s

https://www.guru3d.com/files-details/clocktuner-for-ryzen-download.html 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Jako że jestem użytkowniekiem platformy AM 4 od 3 lat i już niejeden siwy włos na głowie mi wyrósł w tym czasie postanowiłem pójść trochę na skróty, z nowym problemem który dziś napotkałem.

Wymieniłem Ryzena 3900x na 5900x

Była akurat okazja na x-komie mieli ze zwrotów taniej jedną sztukę.

No ale do rzeczy.

Poprzedni procek wraz z Tridentami Neo Z był ustabilizowany jak skała i robił 4.25ghz przy pamięciach na 3800mhz

Wyjąłem procka,wsadziłem nowego, przesmarowałem Thermal Grizzlym i zabrałem się za testy.

Zostawiłem te taktowania dla RAM'u

oraz ich napięcie ( 1.46v)

Nie mogłem uzyskać stabilności

resety i blue screeny .

Zacząłem obniżać taktowanie RAM

aż do wartości bezpieczniej czyli 3200mhz.Nadal nie jest stabilnie.

Próbowałem zwiekszac/zmniejszać

SOC voltage w zakresie 1.0-1225v też nie pomogło

Wyłaczone Global C-State

nie wiem co mogę więcej zrobić nic nie przychodzi mi do głowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No trafił nie dlatego że jest zepsuty bo został sprawdzony i ma pełną gwarę.

Jak na razie sytuacja wygląda tak że radiator był w pip gorący więc postawnowiłem go zdemntować

i jeszcze raz nałożyć pastę bo wydało mi się to trochę dziwne że Dark Rock 4 PRO mięknie przy tym procku na stocku.

Noo i teraz jak na razie zachowuje się normalnie, wcześniej natomiast ustabilizowałem go wyłączając CBS czy jakoś tak

to ustawienie od boostowania rdzeni, wiązało się to ze stratą wydajności ale był stabilny.Teraz mam to włączone i przechodzi kilak pętli

benchmarków bez resetu,wcześniej wystarczyła jedna pętla.Zobaczymy co będzie dalej.Dam znać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok to mały update

Odesłałem tego procka i wziąłem nową sztukę.Dla pewności przeszlifowałem papierem wodnym i pastą polerską podstawę

Dark Rocka aż do miedzi na przysłowiowe"lustro" .

Następnie przesmarowałem Grizzlym i sprawa wygląda tak:

new.thumb.jpg.543e3c658ce3e00f5a2f421fbdb526d2.jpg

Mianowicie wszystkie rdzenie na 4,6 Ghz przy vcore 1.250 w stresie max 69 C i cisza w budzie Dark Rock nie wchodzi powyżej 1100 RPM

Wynik dla multi coś koło 23.000 pkt.

Teraz mam takie pytanie bo nic nie rozumiem z tej logiki mojego biosu ( Asus TUF X570 )

Jak zostawiam procka na default czyli nie ustawiam go manualnie na mnożnik x46 to on w zasadzie nie boostuje a chyba powinien i za tym powinno iść

też zwiększenie Vcore ?

Na domyślnych nastawach nie robi nawet 1800pkt w Cinebenchu.

Nie kumam czy jest sens w ogóle ustawienia tego PBO 2 i curve optimizera ?

W multiwątkowości działa to moim zdaniem spoko w single robi "tylko"  1400pkt.

Jak to zoptymalizować by w single core zyskać ? Mam na myśli gaming.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra już wszystko wiem,nie boostował bo wyłączyłem CBP.

Nie będę się bawił w to PBO2 raczej ustawiłem go na sztywno na 4700mhz wstępnie jest stabilny jak się okaże że daje radę to na tym poprzestanę.

Temperatura w stresie nie wchodzi powyżej 71-72C i jest cichutko.To mnie zadowala.

Pewnie dałoby się coś uszczknąć pod kątem boostowania najmocniejszych rdzeni ale to jest walka o kilka fpsów nie chce mi się w to bawić już.

Myślę że temat zakończony an ten moment 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to rozwiązałem tak że ustawiłem w Biosie procka na AUTO ale wyłączyłem CBP czyli core boost performance,następnie zainstalowałem Ryzen Master i tam sobie stworzyłem

profil z manualnym OC gdzie wbiłem 4700mhz na każdy rdzeń i przy napięciu 1.275v.Jak potrzebuję tej mocy to odpalam ten silniejszy profil.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W końcu znalazłem trochę czasu, żeby się tym zająć. Po blisko 2. godzinach testów stwierdzam, że szkoda mojego czasu i będę korzystał z programu Ryzen Master. A gdy będę potrzebował wyższej wydajności, to przełączę sobie profil.

Ten ClockTuner for Ryzen też fajny program. Potestuję go sobie. Dzięki za wskazówki odnośnie programów Panowie.

Myślę, że temat można zamknąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Psiadam komputer  procesorem Ryzen 3 2200g i Postanowiłem go wymienić na Ryzena 5500 gdy go wymieniłem wszystko działało stabilnie aż do mojego urlopu gdy wyjechałem na tydzień i komputer był bez dostępu do prądu. Po urlopie gdy chciałem włączyć PC wiatraki/ledy/wiatraki karty oraz zasilacza działały ale na EZ debug led świecił się stale CPU. Zrobiłem reste cmos, aktualizację biosu, sprawdziłem ramy, wszystkie wtyczki, wymieniłem baterię, wyjmowałem procesor z 6 razy ale nic nie pomagało ale jak włożyłem stary procesor tego Ryzena 3 2200g wszystko po resecie cmos się ładnie odpaliło. Tak więc wysłałem R5 na gwarancję po czym przysłali mi nową sztukę lecz niestety znów sytuacja się powtórzyła po 2 tygodniowym urlopie.

I tu moje pytanie czy ktoś ma może pomysł czemu tak się dzieje z tym R5? R3 normalnie mi smiga może leżeć bez prądu i się odpala a R5 znów prawdopodobnie poszła.

Moja cała konfiguracja:

500 Watt be quiet! System Power 9 Non-Modular 80+ Bronze
MSI B450M GAMING Plus AMD B450 So.AM4 Dual Channel DDR4
AMD Ryzen 3 2200G 4x 3.50GHz So.AM4 BOX
AMD Ryzen 5 5500 6x 3.60GHz So.AM4 BOX
Patriot Memory Viper Elite II DDR4 16 GB (2 x 8 GB) 3600 MHz
Nvidia rtx 3050 8gb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

wniosek nasuwa się jeden , nie chodzić na urlopy XD 

ale tak na poważnie, to procesory nie padają jeden za drugim,( co jakaś seria z wada ?) , wiec sytuacja co najmniej dziwna.

a w jakim sklepie kupowałeś i reklamowałeś CPU ? 

przy problemach z np. zasilaczem to szybciej uszkodziła by się płyta główna czy występowały by problemy z działaniem karty graficznej przy obciążeniu podczas np. giercowania, niż procesor.

co do zasilacza no to nie jest jakiś byle jaki, ale gwarancja na niego to już pewnie wyszła ? , była 36 miesięcy.

tak się zastanawiam nad tym, ale to tylko niczym nie potwierdzona teoria, czy na pewno płyta główna nie powoduje problemów ?, wiesz taki Ryzen 3 2200G ma inny pobór prądu podczas startu niż taki Ryzen 5 5500.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mieszkam w Niemczech i kupiłem go w https://www.mindfactory.de/ i tam go reklamowałem.

No właśnie niewiem co się dzieje nie mam pomysłu co zrobić oprócz reklamacji procesora chociaż jeszcze muszę pogadać z kimś w okolicy co ma am4 i podpiąć r5 pod inną płytę.

Gwarancja raczej już poszła chociaż jak będę mieć chwilę to zobaczę na ile była.

Aż tak zaznajomiony z elektroniką nie jestem ale poszukam jaka jest różnica w prądach startowych tych procesorów 

Edytowane przez cempish

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, cempish napisał:

Aż tak zaznajomiony z elektroniką nie jestem ale poszukam jaka jest różnica w prądach startowych tych procesorów

wiesz tutaj chodzi o to jak płyta główna po ponownym załączeniu zasilania, uruchamia dany procesor z danej serii , bo już ktoś pisał aby nie łączyć starego z nowym, czyli stara płyta główna i nowy procesor. 

problem zupełnie inny ,ale na początku występował na platformie AM5 gdzie to na płytach Asusa było pompowane zbyt wysokie napięcie i procesory ulegały uszkodzeniu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi