Skocz do zawartości
rodal8

AMD AM4 - Ryzen 1000 / 2000 / 3000 / 4000 / 5000 (Zen 1 / Zen 2 / Zen 3) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam... proszę znawców o pomoc jaki do tej płyty mogę kupić największy procesor z AMD ??? Nie znam się za bardzo na tym ..  Mam procesor AMD Ryzen 5 3600 socket AM4  .. Max TDP 65.0W  tak pisze na CPU-Z  ..   Grafikę mam NIVIDIA GeForce GTX 1660 DDR5 6GB 192 bits ...  Proszę o poradę .... Z Góry Dziękuje za pomoc......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

4 godziny temu, BANMEN napisał(a):

witam ja ostatnio ustawiałem dość proste to jest...

jakże pomocna jest twoja wypowiedz, zwłaszcza dla autora wątku, może byś sie podzielił informacja , np. korzystałem z strony x czy poradnik na YT i link. 

to mówisz aby dobrać procesor do płyty głównej piszesz że sie nie znasz i zakładasz watek ,ale samodzielnie skonfigurowałeś bios aby pamięci działały poprawnie na profilu XMP , czy tam AMD EXPO , ciekawe  

to czy dana pamięć będzie chciała pracować na danym sprzęcie zależy od, posiadanego procesora i zintegrowanego w nim kontrolera pamięci , wsparcia płyty głównej ( najnowszy dostępny bios wskazany ) oraz posiadanych modułów pamięci ram. 

nie ustawiaj profilu XMP skoro nie chce działać poprawnie , ustaw napięcie dla pamięci 1.35v oraz szybkość na 2933MHz , zapisz ustawienia restart i zobacz czy sie uruchomi poprawnie .    

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Da się ustawić na sztywno zegar 5700X3D na 4GHz na płycie ASRock a520? W grach mam często w granicach 2-3GHz i pobór 20W przez procesor. W assetto corsa na shutoko najwięcej miałem 3,5GHz. Testowałem w kilku grach np. test drive solar crown, EA WRC. Zrobiłem test cinebench r24 i wynik był porównywalny z tym co znalazłem w internecie(multi 13000- 4GHz, 75W, single 1300- 2GHz, 10W). Ram 3200 16GB, rx7600, Arctic freezer 36, zasilacz 650W

Edytowane przez qwerty2321

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie to wygląda na to, że po prostu ten procek jest za mocny na resztę konfiguracji i się nudzi. Spróbuj odpalić jakąś nową grę, nie wiem, może wiedźmin 3 i idź do zaludnionych miejsc, albo Assetto Corsa Competizione i odpal wyścig na maksymalną ilość pojazdów, może wtedy waty i taktowania podskoczą. Możesz też obniżyć ustawienia graficzne, wtedy karta będzie miała mniej roboty, i procesor będzie próbował nadgonić za wyższymi FPS-ami

Edit: jaka to konkretnie płyta główna ?

Edytowane przez Pzgr. 39

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor dynamicznie dostosowuje taktowanie do obciążenia. Mój Ryzen 5 5600 też się zachowywał jak Twój 5700X3D, ale podczas gry chodził na ponad 4 GHz. Jak nie było potrzeby do taktowanie leciało na 2-3 GHz. Potem przeprowadziłem undervolting i ustawiłem stałe 4450 MHz na wszystkich rdzeniach, bo na internecie pisali, że są dobre efekty i faktycznie tak jest.

Edytowane przez Pzgr. 39

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na a520 chyba nie da się ustawić stałego zegara na wszystkich rdzeniach. Ciekawe czy dużo tracę z tego powodu? Teraz nie opłaca mi się kupować nowej płyty za 400zł bo am4 jest już martwe. Zastanawiam się czy nie zrobić zwrotu tego 5700x3d i kupić coś na am5. Wie ktoś czy da się jakoś ustawić stały zegar na wszystkich rdzeniach na mojej płycie ASRock a520? Może przez jakiś program da się to zrobić? Ryzen master nie chce się u mnie zainstalować

Edytowane przez qwerty2321

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

qwerty2321 

zadałeś bardzo dobre pytanie odnośnie stanu pracy tego procesora , sam jestem na etapie testowania tego CPU, ale na B550 , tak patrzę i przestawiam opcje w biosie i procesor podczas obciążenia osiąga 4050MHz na wszystkich rdzeniach, po chwili 4 rdzenie 4050 pozostałe w zależności od potrzeby 3200-4050MHz ale tak aby na stałe ustawić 4050MHz to ? , a to czy to ma wpływ w grach na ogólna wydajność no to ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 8.01.2025 o 16:27, Mr.T... napisał(a):

qwerty2321 

zadałeś bardzo dobre pytanie odnośnie stanu pracy tego procesora , sam jestem na etapie testowania tego CPU, ale na B550 , tak patrzę i przestawiam opcje w biosie i procesor podczas obciążenia osiąga 4050MHz na wszystkich rdzeniach, po chwili 4 rdzenie 4050 pozostałe w zależności od potrzeby 3200-4050MHz ale tak aby na stałe ustawić 4050MHz to ? , a to czy to ma wpływ w grach na ogólna wydajność no to ? 

Nie wiem ale może 4050 na wszystkich rdzeniach to za dużo dla tego procesora. Spróbuj ustawić niższą wartość 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi