Dikson Opublikowano 17 Lutego Zgłoś Opublikowano 17 Lutego Przy takim GPU nie ma sensu chyba że tłuczesz stricte w CS2 wtedy bym się zastanowił. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Davinci Opublikowano 17 Lutego Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 30 minut temu, Dikson napisał(a): Przy takim GPU nie ma sensu chyba że tłuczesz stricte w CS2 wtedy bym się zastanowił. podobna opinie czytalem na reddit wychodzi na to ze niema sensu sie pakowac w koszty z zyskiem 5-10% gram w wszelakie doomy half lify , red alerty , stara szkoła , jestem graczem pamietajacym schyłek zx sprectrum czy C64 xd 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adramel Opublikowano 17 Lutego Zgłoś Opublikowano 17 Lutego No i d**a. System nie wstaje. Żadne opcje naprawy nie pomagają. BlueScreen - Inaccessible_boot_device. Zirytowany wybrałem Przywracanie systemu ale nawet to nie pomaga. Dziś postawię winde na czysto z pendrajwa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitol321 Opublikowano 17 Lutego Zgłoś Opublikowano 17 Lutego (edytowane) A jaki ten Windows 11 miałeś zainstalowany? Bo jeśli Pro z aktywnym szyfrowaniem dysku, to nic dziwnego, że nie wstał. Jeśli zwykłe Home, to jest to bardzo dziwna sytuacja, w przypadku tego samego konta MS w systemie. Tym bardziej, że zmiana była w obrębie AMD, a takie operacje udają się przy przejściu Intel-AMD i odwrotnie. Zaawansowane rozwiązywanie problemów z błędem zatrzymania 7B lub Inaccessible_Boot_Device Edytowane 17 Lutego przez pitol321 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adramel Opublikowano 17 Lutego Zgłoś Opublikowano 17 Lutego (edytowane) Oczywiście że Pro z bitlocker;( A wiec format Edytowane 17 Lutego przez adramel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 17 Lutego Zgłoś Opublikowano 17 Lutego Witam "I wouldn't be sure, Mr. President" - kto to powiedział, do kogo i w jakich okolicznościach ? xDD half life , ty grasz powiadasz , a najnowsze wydanie Black Mesa-Definitive Edition ty ogrywał ? to jak tam wygląda grafika to gymbe ze zdziwienia sie otwiera jak to wygląda. Ja z przyjemnością co jakiś czas odpalam CC 3 KW bo grafika jest nadal przyjemna dla oka ostatnio przechodziłem WH40K Boltgun tam właśnie jest grafika retro to czasami szukałem gdzie są drzwi albo przycisk aby otworzyć drzwi xD , i miałem więcej frajdy z grania niż ten reklamowany tytuł "Warhammer 40 000 Space Marine 2 " a wracając do tematu obecnie posiadasz dobry cpu, to taka wymiana, sztuka dla sztuki a zysku tyle co w pysku. ale jak byś dobrze sprzedał i np. 100pln. dołożył do używanego na gwarancji to samopoczucie na pewno będzie lepsze , teraz tak sobie myślę ze ostatnio coś tu dłubałem z takim X3D i nie sprawdziłem czy w RTW z 2004r. i DX9 są takie same spadki FPS jak na Intelu, ale jak będę mieć okazje sprawdzić to sie poprawie xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 17 Lutego Zgłoś Opublikowano 17 Lutego Bzdura. Jak nie masz zapisanego klucza odzyskiwania to wyłącz szyfrowanie na starej platformie. Poza tym instalacja w trybie mbr czy uefi?Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Davinci Opublikowano 18 Lutego Zgłoś Opublikowano 18 Lutego W dniu 17.02.2025 o 11:00, Mr.T... napisał(a): Witam "I wouldn't be sure, Mr. President" - kto to powiedział, do kogo i w jakich okolicznościach ? xDD half life , ty grasz powiadasz , a najnowsze wydanie Black Mesa-Definitive Edition ty ogrywał ? to jak tam wygląda grafika to gymbe ze zdziwienia sie otwiera jak to wygląda. Ja z przyjemnością co jakiś czas odpalam CC 3 KW bo grafika jest nadal przyjemna dla oka ostatnio przechodziłem WH40K Boltgun tam właśnie jest grafika retro to czasami szukałem gdzie są drzwi albo przycisk aby otworzyć drzwi xD , i miałem więcej frajdy z grania niż ten reklamowany tytuł "Warhammer 40 000 Space Marine 2 " a wracając do tematu obecnie posiadasz dobry cpu, to taka wymiana, sztuka dla sztuki a zysku tyle co w pysku. ale jak byś dobrze sprzedał i np. 100pln. dołożył do używanego na gwarancji to samopoczucie na pewno będzie lepsze , teraz tak sobie myślę ze ostatnio coś tu dłubałem z takim X3D i nie sprawdziłem czy w RTW z 2004r. i DX9 są takie same spadki FPS jak na Intelu, ale jak będę mieć okazje sprawdzić to sie poprawie xD te powiedzenie z tego co pamietam bylo w red alert 2 , super gierka , dobra robie chlopaki jak mowicie zostawiam 5700x to i tak mocarny procek , co bym nie wlaczyl z tym gpu to wszystko lata w full detalach na max , czy taki doom eternal z ray traycingiem czy cyberpunk wszystko ladnie chula wiec puki co niema sensu robic zamianke z nowego na nowe , poczekam z 2-3 latka znajac zycie X3D stanieje do 300-400 zl na OLXACH wtedy kupie uzywke Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adramel Opublikowano 19 Lutego Zgłoś Opublikowano 19 Lutego Jak to jest z tym grzaniem się wielordzeniowych CPU? Mam R9 5950x, zmieniłem chłodzenie na najtańsze wodne i testuje. Prime95 z zadaniem na jeden rdzeń w kilka sekund rozgrzewa CPU do limitu - 90C. Ale gdy odpalę test na 8 rdzeni to temperatura jest dużo niższa i nie przekracza 70C. A gdy odpale maxa na 32 wątki to mam max 60C. Temperatura maksa jest niższa niż na powietrzu (Ferra2) o prawie 20C. Oczywiście taktowanie dla max jest dużo niższe ~3.2GHz niż dla pojedynczego rdzenia(~4.7GHz)(Rozumiem że normalne zadanie jednowątkowe jest żaglowane przez system na wszystkie rdzenie by te się nie grzały) To normalne że przy pojedynczym wątku wymuszonym na jednym rdzeniu temperatura szybko skacze do maxa i "woda" Silver Monkey X SNOWY BLACKOUT 240 2x120 mm nie daje rady schłodzić CPU? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adramel Opublikowano 28 Lutego Zgłoś Opublikowano 28 Lutego Czy da się zwiększyć mnożnik dla trybu Turbo? Mam R9 5950x który maksymalnie wg HWMonitor osiąga 5GHz. Czy da się zwiększyć maksymalne taktowanie pojedynczego rdzenia? Płyta MSI MGP X570 GAMING EDGE WIFI, zwiększyłem w BIOSie limit energetyczny na 300W ale mimo dużego zapasu mocy i temperatury procesor Ryzen 9 5950x nie przekracza 5GHz. Można wymusić wyższy mnożnik? Nie chce podkręcać całego CPU (do tego jest masa tutoriali) bo to najczęściej i tak spowolni CPU (tak jak tryb Game Mode w BIOSie który spowalnia moje CPU do 3800MHz). Przy zadaniach/testach jednowątkowych jak np SuperPi zegar też dochodzi do max 5GHz, mimo dużego zapasu mocy i temperatury Temperatury CCD nie przekraczają 82C(chłodzenie wodą), maksymalna moc poniżej 150W, a zegary poniżej 5GHz. Czy jest możliwość by pobawić się mnożnikiem dla Turbo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiak_PL_GDA Opublikowano 28 Lutego Zgłoś Opublikowano 28 Lutego Nie, ale możesz np zmniejszyć ilość używanych rdzeni w Bios przez co mniej mocy wyższe taktowanie. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adramel Opublikowano 28 Lutego Zgłoś Opublikowano 28 Lutego E to słabe, nie chce się pozbawiać mocy proca. Szkoda że nie da się podbić turbo;( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 28 Lutego Zgłoś Opublikowano 28 Lutego a co nie masz opcji per core? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adramel Opublikowano 28 Lutego Zgłoś Opublikowano 28 Lutego W BIOSie? To może być mnożnik? Chyba takie coś mam, z ustawieniem AUTO. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 28 Lutego Zgłoś Opublikowano 28 Lutego Per core w bosie to kazdy rdzen ustwiaasz osobno Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 28 Lutego Zgłoś Opublikowano 28 Lutego https://www.purepc.pl/test-procesora-amd-ryzen-9-5950x-niesamowicie-szybkie-16-rdzeni Ryzen w OC to sztuka dla sztuki, raczej walczy się aby zmniejszyć apetyt i temperatury a nadrobić innymi rzeczami jak np: pamięci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adramel Opublikowano 2 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia Nie wiem jak to się stało ale mój 5950x pobił swoje własne rekordy. Nic nie zmieniałem w ustawianiach podkrecania - mam tylko podbity limit energetyczny na 269W(269 bo nie trafiłem w 0 na klawiaturze i wyszło tyle zamiast 260;) Maksymalne taktowanie przekroczyło 5.2GHz i to dla 15 rdzeni(oczywiście nie równocześnie bo średni 4.5GHz). Tylko jeden zatrzymał się na 4.9Ghz Wynik w trakcie pracy programu Telemetry Overlay - apki która na nakłada telemetrie na filmy z kamer sportowych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matex1986 Opublikowano 4 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia (edytowane) Witam,jaką wersje sterowników bios najlepiej zaktualizować z strony producenta pod procesor Ryzen 5700g i płytę MAG B550 TOMAHAWK ?.Na stronie Msi Polska w Kompatybilnosci widnieje ciagle versja 7C91vA7.zip,A ja i tak mialem nowsza zainstalowaną 7C91vA9.Czyli ta sugerowana w kompatybilnosci jest starsza versja,to jest versja z 2022 roku,gdzie do tego czasu już wyszło 10 nowszych versji Bios,ale w kompatybilnosci nadal jest ta stara wersja która podałem jako pierwsza (a ta druga wersje mam u siebie).I mnie zastanawia czy jest sens Flashować jakaś nowa,a jeśli tak to która https://pl.msi.com/Motherboard/MAG-B550-TOMAHAWK/support#bios ? Edytowane 4 Kwietnia przez Matex1986 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stempel91 Opublikowano 4 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia wróć.. na stronie kompatybilności procesora np 5700g MSI pokazuje najstarszą wersję BIOS od któej dany CPU jest wspierany czyli minimum required version. Dlatego widzisz tam 7C91vA7 mimo że wyszło już wiele nowszszych Skoro masz vA9 to Twój procesor działa i masz wsparcie ale tylko do najnowszej stabilnej wersji jeśli Z tego co widze to najnowsza dla Twojego procka jest 7C91v1F z marca 2024 Jeśli nie masz problemow to zostan na swojej wersji ale jesli chcesz wycisnąć więcej i mieć najnowsze usprawnienia to warto zaktualizować (upewnij sie wczesniej czy masz mflash w BIOSIE czy jakis CMOS reset) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matex1986 Opublikowano 4 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia Nie widze tej wersji którą podałeś,z marca jest tylko coś takiego: AMI BIOS 7C91vAG 2024-03-22 17.78 MB Opis: - AGESA ComboAm4v2PI 1.2.0.C update. - Fix D-Sub port can't be work properly with 3000G CPU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stempel91 Opublikowano 4 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia słusznie prawisz. to nie jest b550 tomahawk max wiec nie 1F nie wykryje 7C91vAG jest najnowszym biosem ktory obsłuży twój procek. to co widzisz w opisie to info ze wprowadza poprawki ale d-sub nie działa dobrze z athlonem 3000G Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santi_vergil Opublikowano 23 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia Hej, generalnie noszę się z zamiarem zmiany podstawy pc, okazuje się że ciężko jest mi uzyskać rzetelną odpowiedź w kwestii cpu, aktualnie jakw temacie mam Ryzena 5700x3D, ale jako że jest wskakuje na am5 to jestem zmuszony pożegnać moje stare cpu, w tym momencie rodzi się problem wyboru, jakie CPU będzie w moim przypadku zauważalnym upgradem wydajnościowym? Chciałbym tylko zaznaczyć że 9800x3D odpada ( szkoda mi ponad 2 tys za sam procesor ) aktualnie używane GPU to RTX 4070 TI Super. Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stempel91 Opublikowano 23 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia AMD Ryzen 7 7800X3D lub jesli taniej to Ryzen 7 7700 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santi_vergil Opublikowano 23 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 17 minut temu, stempel91 napisał(a): AMD Ryzen 7 7800X3D lub jesli taniej to Ryzen 7 7700 W sumie przy 7700 wzrost wydajności będzie żaden lub marginalny.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stempel91 Opublikowano 23 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia to dołóż do 7800 x3d wg mnie warto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek. Opublikowano 23 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2 godziny temu, santi_vergil napisał(a): W sumie przy 7700 wzrost wydajności będzie żaden lub marginalny.. Będzie spory i na pewno wart przesiadki. 2 godziny temu, stempel91 napisał(a): to dołóż do 7800 x3d wg mnie warto Według mnie też. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stempel91 Opublikowano 23 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santi_vergil Opublikowano 23 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 4 godziny temu, stempel91 napisał(a): Z tego wykresu wynika że 7800x3d ma podobna wydajność co 7700. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stempel91 Opublikowano 23 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia no ale to wydajnosc w syntetykach benchmark taki jak Cinebench mierzy surową moc CPU, operacje matematyczne kodowanie dekomplresję ale nie odzwierciedla zachowania w grach 3d V-Cashe nie przyspiesza wszystkiego - tylko gry które intensywnie korzystają z pamięci podręcznej. W grach (niektórych) ten z vcashe bedzie szybszy Pytanie na czym Ci zalezy najbardziej W obu przypadkach 7700 bedzie szybszy od 5700 x3d bo ma wyzsze zegary 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kicha Opublikowano 7 Maja Zgłoś Opublikowano 7 Maja Jak w temacie mialem Win10 + Ryzen 5 5600 i RX6700XT i wszystko bylo OK. Ale po zmianie procka na R7 5700x3d nagle WIn 10 zacząl sie restartować sam. Glównie jest to odczuwalne gdy próbuje odpalić Call of Duty wtedy wejdzie do MENu i po chwili restart kompa bez zadnego blędu tylko sie sam resetuje. Problem znika po instalce Win11 ale jakos ten system mi nie pasuje. Ręce opadają bo nie wiem gdzie szukać problemu. BIOS aktualny ,RAM dziala dyski OK , karta OK a Win 10 jak się resetowa tak sie resetuje nawet jak jest świeżo zainstalowany. Komp w sygnaturce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...