Kyle Opublikowano 21 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2025 (edytowane) Jak mi się gotował Ryzen 5500GT pod zbyt słabym do niego chłodzeniem (BOX) to nie mogąc się doszukać ustawień PowerLimitów na płycie Asrock Steel Legend B450, po prostu wyłączyłem AMD perf. boost (taki odpowiednik intelowskiego turbo) - zrobiło robotę, a strata wydajności ... no pewnie jest (3,6 all core vs 4,4 GHz, ale nie wiem dla ilu rdzeni max). Do biura i tak śmiga, a teraz przynajmniej chłodny. Edytowane 21 Sierpnia 2025 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PT-91 Opublikowano 19 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2025 (edytowane) Jakiś tam “kadłubek” z pawlacza koleżanki oparty o AMD Athlon 3000G, AM4 AGESA Combo V2 PI 1.2.0.7 (zdjęcie UEFI-AGESA.jpg). Po uruchomieniu Microsoft Windows 10 22H2 najnowszy CPU-Z podaje CPU Microcode 0x8108109 (zdjęcie CPU-Z-Microcode.jpg). Teraz pytanie, czy na taki np. https://en.wikipedia.org/wiki/Sinkclose taka platforma nie jest przypadkiem podatna? Wersja AGESA o której piszą w SMM Lock Bypass AMD ID: AMD-SB-7014 https://www.amd.com/en/resources/product-security/bulletin/amd-sb-7014.html ma datę świeższą niż publikacja UEFI do płyty głównej. Dokument https://en.wikipedia.org/wiki/AGESA też nie pomaga. Darmowy ChatGPT pytany o “CPU Microcode 0x8108109 to która wersja AGESA?” odpowiada “Wersja mikrocode'u CPU 0x8108109 jest powiązana z wersją AGESA 1.0.0.4. Jest to jedna z wcześniejszych wersji AGESA używanych w procesorach AMD Ryzen, w szczególności w procesorach opartych na architekturze Zen+.” więc gmatwa jeszcze bardziej. Macie wiedzę w tym temacie? Edytowane 2 Grudnia 2025 przez PT-91 Formatowanie #2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemoein Opublikowano 20 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2025 ChaGPT gada głupoty, nie słuchaj go. Ten procek jest podatny na CVE-2023-31315 jak zresztą wszystkie z rodziny Picasso. Natomiast AMD wydało patcha: https://www.amd.com/en/resources/product-security/bulletin/amd-sb-7014.html#affected-products . Patcha można wgrać poprzez aktualizację Biosa. Ale to leży w gestii producenta płyty głównej. Potrzebujesz przynajmniej agesa w wersji 1.2.0.Cb albo 1.2.0.CC (źródło Gigabite, źródło Asus) żeby mieć spatchowaną podatność SinkClose. Pytanie brzmi jaką masz płytę główną i czy AsRock wydał do niej poprawkę czy już jest zbyt stara i to olali. Jeśli nie ma poprawki to musisz jakoś z tą podatnością żyć, ale nie przejmuj się aż nadto bo tą podatność jest bardzo ciężko exploitować, Jedno źródło mówi: Hower, an adversary would need an in-depth understanding of AMD chip architecture — something that only a nation-state-level would likely possess — to be able to exploit it. Ponadto nie jest to żadna podatność krytyczna, tylko zwykła wysoka, a przez niektóra źródła uznawana za średnią np. CISA-ADP. Jak spojrzysz na Vector tej podatności to ma (CVSS:3.1/AV:L/AC:H/PR:H/UI:N/S:C/C:H/I:H/A:H) AV:L - attack vector - local - to oznacza, że najpierw atakujący musi mieć dostęp do maszyny - nie da się tego przeprowadzić zdalnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 29 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2025 Cześć, Mam taki sprzęt od 4 lat, sporadycznie używany: Ryzen 7 5800X MSI MAG B550 TOMAHAWK 4x8GB Patriot 4000MHz CL19 Viper Steel Wczoraj PC się po prostu wyłączył i nie chciał wstać, po resecie BIOS wstał na DEF ale działa tylko jeden kanał pamięci (B - ten pierwszy, domyślny). Wszystkie kości z osobna są sprawne. Pamięci od w sumie nowości działały na 3800 CL15, ale z racji że są 4 banki obsadzone, trzeba było podbić trochę napięcie i było 1,4 na DRAM, VSOC 1,075, VDDG 1,1. OCCT na na poprzednich ustawieniach ale tylko na kościach w kanale B walił randomowymi błedami od błędu pamięci, po błedy CPU na rdzeniach 3 i 4. Względnie stabilnie jest dopiero na zblokowaniu gnoja na 65W i ustawieniu DRAM na 3600 CL19. Czy możliwe że procek po 4 latach powiedział "nara"? Ktoś ma jakiś pomysł co tam jeszcze można zdiagnozować? Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Funky_Panda Opublikowano 30 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2025 Myślę że jedyny sposób żeby to sprawdzić to przetestować procka i pamięci na innej płycie. Ktoś z Twoich znajomych nie ma wolnego popołudnia i płyty na AM4? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 30 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2025 już to widzę... słuchaj ziom mam chyba nie sprawnego proca , czy mógł byś udostępni mi swojego PC do testów. na takie akcje to sie udaje do serwisu/sklepu stacjonarnego w okolicy ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 30 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2025 Na 4 kosciach to sobie ustaw 3200.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Funky_Panda Opublikowano 1 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2025 12 godzin temu, Mr.T... napisał(a): już to widzę... słuchaj ziom mam chyba nie sprawnego proca , czy mógł byś udostępni mi swojego PC do testów. na takie akcje to sie udaje do serwisu/sklepu stacjonarnego w okolicy ... Co mogę powiedzieć? Widocznie mamy innych ziomków 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 1 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2025 (edytowane) Pytanie brzmi czy to bardziej problem z prociem czy płytą, bo pamięci testowałem na małym Dellu na 2400Mhz i każda przechodzi testy. Może ktoś się z takim czymś spotkał, bo są jakieś bzdury w necie, z których nic nie wynika bo usmażyć kontroler przy ekstremalnie wysokich napięciach to nie problem, ale tutaj moim zdaniem wszystko było optymalnie i nagle zdechł. Proc dobrze chłodzony Arcticiem 360, wszystko chłodne. 13 godzin temu, Funky_Panda napisał(a): Myślę że jedyny sposób żeby to sprawdzić to przetestować procka i pamięci na innej płycie. Ktoś z Twoich znajomych nie ma wolnego popołudnia i płyty na AM4? I nie, nie mam ziomków i z mojego doświadczenia nikt kto dostał taką radę nigdy z niej nie skorzystał bo nikt normalny nie da Ci swojego sprawnego PC do zabawy 😉 13 godzin temu, karro napisał(a): Na 4 kosciach to sobie ustaw 3200.. a to odnośnie czego? A na 9800 i 4x16GB to ile mam ustawić? wróżka podpowie? Robi się coraz dziwniej bo teraz wywala się za każdym razem, nie chce wstawać od strzała tylko losowo po reboot wali błędem CPU, RAM, GPU. Zamówiłem proca 5700X, zobaczymy co to z tego będzie, bo jak płyta walnęła to jestem ciekaw dlaczego, bo ani nie jest bananem, ani jakoś super nie napięta, a nic innego tam nie powinno się wydarzyć, szczególnie że punkty pomiarowe pokazują perfekcyjne napięcia tak jak soft. Oby to procek bo nie mam czasu się z tym bawić. Edytowane 1 Grudnia 2025 przez Bonusso3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 1 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2025 47 minut temu, Bonusso3 napisał(a): a to odnośnie czego? odnośnie statystyki. Tez nie latasz 10s na setke boś kaleka 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 1 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2025 Widzę że masz jakieś problemy, no trudno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 1 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2025 Bonusso3 i tak miałeś sczeszcie że na platformie AMD, PC pracował z obsadzonymi 4 bankami , ja obstawiam problem z kontrolerem w CPU. ale bez drugiego zestawu CPU+ Mobo+ Ram nic nie ustalisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 1 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2025 (edytowane) Zaraz CPU wymieniam. Jak to płyta to się wkurwie. Nie przesadzajcie z tymi 4 bankami, to tak jakby powiedzieć że wszystko śmiga poza specyfikacją bo kontroler pozwala na znacznie mniej. Tylko sam producent zaleca wyższe taktowania. To nie serwer, gdzie bez pamięci ECC nie podchodź. Na AM5 też mam 4 banki obłożone 4x16GB i lata 6000 CL34, tylko ręcznie trzeba ustawić RAM, EXPO wstaje, ale jest nie stabilne bo wbija CL32. Na nowych AGESA nie ma już problemu z pamięciami, a wszystkie napięcia według specyfikacji. Edytowane 1 Grudnia 2025 przez Bonusso3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 2 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2025 No niestety, drugi procek wstał, objawy te same, zdechł i teraz już w ogóle nie wstaje, wali błędem CPU. Dziwna sprawa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Funky_Panda Opublikowano 2 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2025 Po mojemu będzie to płyta główna, skoro na drugim procku to samo 😕 (Bardzo) ewentualnie zasilacz, znajomy miał akcje gdzie silentiumPC vero l2 ubijał procki ale tak na dobre a płyta przetrwała. Jednak bez wizyty w serwisie ciężko będzie ogarnąć temat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PT-91 Opublikowano 2 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2025 (edytowane) On 11/20/2025 at 2:50 PM, nemoein said: Natomiast AMD wydało patcha Tak tak i w tym dokumencie dla rodziny “Picasso” patch zawarty jest w ComboAM4PI 1.0.0.C z 2024-10-17 stąd ten post i próba ustalenia jak to się ma do aktualnie wgranego UEFI/AGESA. Z tego co jeszcze później doczytałem ComboAM4PI (Zen 2) ≠ ComboAM4v2PI (Zen 3) a Ucode Patch Version (CPU Microcode) to jeszcze inny składnik. Na stronie ASRock jest nowszy Beta UEFI z przykładowym ComboAM4v2PI 1.2.0Cc ale czy zawiera też ComboAM4PI 1.0.0.C to nie wiem. Nie przewidujemy dostępu do maszyny dla osób postronnych ale tak czy siak raczej go wgramy (Sinkclose to przykładowa podatność). Dzięki serdeczne za wskazówki! Edytowane 2 Grudnia 2025 przez PT-91 Formatowanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 7 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2025 Drugi proc spalony... Oddałem do serwisu, koleś wrzucił Ryzen 7 2700X i działa po 2 dniach katowania. Zasilacz to SilentiumPC Supremo FM2 750W 80 Plus Gold więc też nie jakiś beznadziejny, Kurde, boję się że jak przyjdzie kolejny proc to tego też ubiję. Nie chcę zmieniać płyty i zasilacza bez diagnozy bo to się średnio opłaca ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PT-91 Opublikowano 7 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2025 Pamięci bez XMP ustawione ręcznie na 2400 (w oparciu o profil JEDEC #1). Wydaje się działać acz CPU-Z podaje FSB:DRAM jako asynch. (AIDA64 DRAM:FSB Ratio 36:3). W ZenTimings zaobserwowałem, że FCLK = UCLK ≠ MCLK (zdjęcie ZenTimings.jpg) i to chyba nie powinno tak być? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 7 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2025 W dniu 1.12.2025 o 16:19, Bonusso3 napisał(a): Nie przesadzajcie z tymi 4 bankami, to tak jakby powiedzieć że wszystko śmiga poza specyfikacją bo kontroler pozwala na znacznie mniej. Wg. specyfikacji przy 4 kostkach, to chyba jest max 2666 MT/s dla tego CPU (przy dwóch kostkach dopiero jest 3200 MT/s). Standardowe napięcie dla DDR4 to 1,2V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 7 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2025 A które kostki DDR4 trzymają domyślnie 1,2V? Podpowiem, że Xeony je używają 😉 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 8 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2025 Każde. Dopiero po podkręceniu przez XMP (lub EXPO) napięcie jest zwykle podbijane ponad normę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 8 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2025 Super, a jak ta dygresja nawiązuje do spalonych CPU? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 8 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2025 (edytowane) No może jednak wyższe napięcia i taktowania (od standardowych) mają wpływ na degradację. 😉 ("spalanie CPU" - kręcąc RAM, podkręcasz kontroler zintegrowany w CPU) Edytowane 8 Grudnia 2025 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 8 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2025 A drugi procek spalony puszczony na def, bez żadnych EXPO i czegokolwiek to jak wyjaśnisz? Dobra, bez sensu dyskusja 😉 Już o tym gadaliśmy, z tego też powodu producenci pokazują wyniki testów na podkręconym RAM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 22 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2025 (edytowane) Ryzen 5500 GT przy ustawieniach standardowych uzyskuje 588 punktów w Cinebench 2024 (11038 w Cinebench R23), bardzo się przy tym grzejąc (~72 stopnie przy ~1780 RPM chłodzenia - te wartości osiągnięte w Cinebench R23 mutlicore). Ten sam 5500 GT po wyłączeniu Core Performance Boost uzyskuje 500 punktów (8891 w Cinebench R23), ale jest znacznie chłodniej (50 stopni) przy cichej pracy chłodzenia (860 RPM) Użyte chłodzenie: be quiet! Pure Rock 3. Wnioski: procesor po zboostowaniu (4,4GHz) jest mocno wysilony, wydajność/W spada masakrycznie (dwukrotnie), a transfer ciepła z rdzenia na chłodzenie jest na tyle kiepski, że pomimo chłodnych ciepłowodów użytego coolera, temp. na rdzeniu i tak przekracza 70 stopni. Natomiast na taktowaniu bazowym (3,6GHz) jest to procesor zimny, ze świetną sprawnością energetyczną. Różnica w wydajności między oboma trybami jest relatywnie niewielka w Cinebench 2024 (kilkanaście procent). W Cinebench R23 multicore różnica nieco większa w wydajności bo +~24% Edytowane 23 Grudnia 2025 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BICHON_FRISE Opublikowano 10 Stycznia Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia Kupiłem sobie ostatnio Ryzena 5800X i mam go na płycie MSI B450 Gaming Plus Max. Jakiś czas temu wypadłem z "obiegu", proszę o informację, czy jest sens kombinować coś więcej z ustawieniami w biosie. Pamięci 3600MHz CL18, chłodzenie SPC Fera 3. Obecnie krzywa zasilania w PBO ustawiona na 12 (na minusie), przy większych wartościach są problemy ze stabilnością. W grach procesor boostuje do ~4750mhz, temperatura około 70-75*C, napięcie potrafi skoczyć do 1.45v, przeważnie utrzymuje się w przedziale 1.3-1.4v. Wyniki w benchmarku CPU-Z: -single thread 652 pkt., -multi thread 6823 pkt. Czy takie parametry są prawidłowe i czy warto coś zmienić? Da się coś ugrać pod kątem wydajności? Być może warto kupić jakieś chłodzenie AIO? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
valkir Opublikowano 25 Stycznia Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia (edytowane) Witam! Dzisiaj po włączeniu komputera włączyła się dioda LED na sekcji EZ DEBUG, dioda sygnalizująca problem z CPU konkretnie, pierwszy raz nigdy wcześniej nie zdarzyła się ta sytuacja. Co ciekawe czasem po włączeniu zasilania podobnie (Jedna lub dwie próby) komputer wstaje normalnie (JEST POST BEEP). Zauważyłem że zdarza się to najczęściej po odłączeniu zasilania odczekaniu i ponownym załączeniu i włączeniu komputera ponownie. Co to może być. Sprawdziłem wtyczke zasilająca EPG 8-PIN oraz odkręcałem chłodzenia od procesora w celu sprawdzenia pinów pod lupą i nie zauważyłem żadnych uszkodzeń, pasty, czy wygiętych pinów na procesorze oraz w sockecie tez nic nie zauważyłem. Złożyłem ponownie i bez zmian cały czas to samo. Co to może być? Procesor już działa od grubo ponad roku i nic sprzetowo w całym komputerze nie było zmieniane od tego czasu. Procesor Ryzen 7 5700X3D + Silientum PC FERA 5 Płyta główna: MIS B550 A-PRO Zasilacz SPC VERO 600W Proszę o pomoc i wskazówki. Edytowane 25 Stycznia przez valkir Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackWhite46 Opublikowano 26 Stycznia Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia Z tego co ja widzę dla niektórych problemem był RAM. Spróbuj MemTest86 jeśli uda ci się go uruchomić. Jaki masz RAM? Możesz spróbować wyjąć RAM i włożyć z powrotem? Dla niektórych też problemem była sama płyta, z zepsutym BIOSem. Możesz spróbować zaktualizować BIOS, może to coś przyniesie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
valkir Opublikowano 26 Stycznia Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia Rozumiem, sprawdze pamięci, BIOS już aktualizowałem mam najnowszy mimo że przed aktualizacją wczoraj miałem też prawie najnowszy - wtedy kiedy zmieniałem procesor na 5700X3D. Problem jest bardzo dziwny bo jeżeli włącze zasilanie z listwy zasilającej do zasilacza komputera i odczekam trochę 20s i więcej wtedy komputer uruchamia się normalnie od strzała. Problem pojawia się kiedy włącze zasilania i od razu komputer wtedy zapala się dioda CPU na DEBUG Ledach. Testowałem już 10 razy ten scenariusz bo nie wierzyłem, ale tak jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackWhite46 Opublikowano 27 Stycznia Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia Hmm, to może to nie jest RAM w takim razie. Bardzo dziwna sytuacja, ale z tego co ja widziałem online to przyczyną tego Debug LEDa może być praktycznie cokolwiek - procesor, RAM, nawet i sama płyta. Może problemem jest zasilacz w takim razie? Nie mam za bardzo pomysłów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...