Skocz do zawartości
rodal8

AMD AM4 - Ryzen 1000 / 2000 / 3000 / 4000 / 5000 (Zen 1 / Zen 2 / Zen 3) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 5.04.2020 o 10:00, reyden napisał:

Praca w sofcie CAD/CAM , przy tworzeniu i edycji grafiki 2D/3D czy tworzeniu/edycji A/V - R7 2700 .

Dzień dobry. 

Podepnę się pod temat bo przyszedł czas na zmianę. Nie jestem na bieżąco z Ryzenami i płytami głównymi dlatego potrzebuję porady. Komputer tylko do CAD (FreeCAD) czyli potrzebuję szybki jeden wątek. Nie renderuję ale może zacznę. No i zastanawiam się nad Ryzen R5 3600 lub 3600X bo w turbo ma 4.4GHz :)

RAM 16/32GB 3600 CL16, Grafika byle co - pewnie RX 570 z alli z obniżonym napięciem. Za dwa lata kupię następcę RX 5700 jak ceny wrócą do normy:)

Tu zapytam o płytę główną. Podkręcanie raczej odpada bo mnie interesuje wyłącznie turbo na jednym wątku.

Co kupić aby bez problemu współpracowała z 32GB RAM 3600Hz CL16 (4 kości). Zależy mi też na audio ALC1220 ale nie będę się o to zabijał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytałem o problemach z 4 bankami wiec nie będę kombinował i dam 2x16GB. No własnie który chipset będzie odpowiedni - X570 nie chcę. Ne rozumiem czym zasadniczo różnią się X370/X470/B450?

Update

Przeczytałem cały internet nt Ryzenów. Dla mnie na tę chwilę chyba najlepszy wybór to Ryzen 3300X. Pójdzie na 4,4GHz. 4/8 wystarczy mi na 5 lat. Grafika na przeczekanie z aliexpress RX570 4GB (350zł) lub RX580 8GB (500zł). Później (2 lata) kupię jakąś używaną RX5700 lub następcę. Czekam do 7 lipca i zobaczę co będzie aktualne i opłacalne na rynku. Ciekawią mnie też ceny płyt B550.

Jeszcze zagwozdka co do pamięci. Teraz kupiłbym 16GB 3600Mhz CL16 za dwa lata kolejne 16GB no i RX5700 lub następcę. Jakie pamięci będą najbardziej przyszlošciowe abym dostał na dokładnie tych samych kościach - Samsung?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 22.05.2020 o 15:42, KonradRak napisał:

Ryzen 3300X. Pójdzie na 4,4GHz. 4/8 wystarczy mi na 5 lat.

skąd wiesz? Jak dla mnie za 2 lata będzie leżał i kwiczał ;) Na teraz jest ok, na przyszłość nie.

Ogólnie ambitne plany ;) PC się bierze na teraz, nie liczy co będzie za 3-5 lat bo to wróżenie z fusów. Bierz to co możesz na chwilę obecną i nie kmiń za dużo co będzie ;)

Na teraz:
Ryzen 3300X
Asus TUF B450-PRO GAMING
2x8GB 3600MHz

i nie kombinuj bo szkoda Twojego czasu. Do tego zestawu za jakiś czas wrzucisz Ryzena 6/12 albo nawet 8/16 i jakąś lepszą grafikę i masz problem z głowy. No chyba że lubisz szukać problemów to możesz przeczytać drugie pół internetu, tylko na daty patrz bo większość problemów jest już dawno rozwiązana ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No doszedłem do podobnego wniosku. Kombinuję tak bo w tym samym czasie muszę kupic laptopa córce i fundusze ograniczone.
Grafika będzie jednak nowa RX580 8GB. Są na alledrogo XFX po 690zł.
Może od razu szarpnę się na 2x16GB.
Do tego Ryzen 3300X a jak zmieniać to już na 8/16 ale pod 5GHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No rozumiem, tym bardziej nie ma sensu dalej kombinować ;) Na RX580 uważaj żeby nie był po koparce bo i takie się zdarzają a one lubią padać i swój pobór prądu mają.

RAM 16GB np. Goodram 3600 CL17, na razie i tak więcej nie ma sensu, a zawsze można dołożyć. Za tą różnicę weź PNY XLR8 CS3030. Asus B450 powinien obsłużyć jeszcze Ryzeny 4000 więc jak najbardziej będzie można w przyszłości zmienić.

Edytowane przez Bonusso3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokoparkowe RX580 są po 500zł. Teraz jest wysyp nowych XFX które nie dojechały do kopalnii :) Faktura, gwarancja i 690zł. Pokoparkową RX 570 kupię dla syna bo przekażę mu ten stary komputer - 80$ na alli. RAM musi być CL16. Dla mnie 16GB to na teraz, za kilka miesięcy dokupię kolejne 16GB.

Mogą być te:

https://www.morele.net/pamiec-g-skill-ddr4-dimm-2x8gb-3600mhz-cl16-f4-3600c16d-16gvkc-6416376/

SSD mam Corsair Force MP510 480 GB M.2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu na Ali? :P Kumpel ostatnio kupił takiego RX580 do grania w Warzone i pierwsze co to mu poleciłem rozkręcić i zobaczyć jak wygląda pasta i termopady. No szczerze mówiąc nie za dobrze. Więc bym uważał z tym i dlatego o tym wspominam ;)  

Edytowane przez Bonusso3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo RX 570 kosztuje 80$ czyli 320zł z wysyłką. Jak nie przyjdzie sprawny to dostanę zwrot kasy. Jak będzie działać to lekko obniżę napięcia, wymienię pastę i spokój na długi czas.

Dla siebie jak pisałem kupię nowy RX 580 z Polski.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napięcie owszem, jest stałe, ale moc prądu pobierana jest w zależności od wykorzystania procesora. Zatem tak ustawiony przez Ciebie procesor nie będzie cały czas pobierać maksymalnej ilości watów, do póki rdzenie nie będą maksymalnie obciążone. Łatwo to można zaobserwować poprzez temperaturę procesora. Ta nie jest jakoś znacznie wyższa w spoczynku w porównaniu ze standardowo ustawionym napięciem oraz mnożnikiem w trybie auto. Tylko jakie to daje faktycznie korzyści i czy faktycznie jest zauważalnie wydajniej? W niektórych testach tak, w grach różnie... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie do końca jestem pewien czy AMD dobrze mówi żeby tych napięć nie zmieniać. Mi po złożeniu kompa na MSI Tomahowk MAX i Ryzen 5 3600 napięcia VCORE powędrowały na 1.464V  przy taktowaniu 3,6 GHz. W momencie włączenia Game mode było stałe 4.2GHz i napięcia spadały na 1.4V. Poszedłem tą drogą i powyłączałem te wszystkie Q&C itd. ustawiłem stałe 4.2GHz i zmniejszyłem napięcia. Zatrzymałem się na 1.175V komputer chodzi stabilnie. Poprawiła się znacznie kultura pracy komputera - nie pływają już obroty wentylatorów i jest znacznie chłodniejszy. Prawie 0.3V robi różnice. Nie wiem jak z ekonomiką tego rozwiązania bo taktowania jednak nie spadają i napięcie też wynosi ciągle te niecałe 1.2V.    
Sprawdź sobie wydajność procesora bo w AMD jest to tak że masz mniejsze napięcie to procek się ratuje mniejsza wydajnością... Sprawdzałem o niestety to prawda

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@PiPoLiNiO Szybko się poddałeś. Kultura pracy to wina płyt głównych i ich biosów, które często potrafią być jeszcze nie do końca dopracowane podając na procesor zbyt wysokie napięcie. Drugim winowajcom są słabe fabryczne chłodzenia, których wiatraki muszą zbyt szybko pracować, żeby podołać schłodzeniu procesora. Mam świetne porównanie między moim komputerem, a składanym nie tak dawno na nowszej płycie MSI z procesorem 3700x i fabrycznym coolerem. Mój komp po mimo starszego biosu trzyma napięcia na poziomie 1.32V, podczas gdy w tym składanym napięcie skakało do 1.46V. Można sobie z tym poradzić na dwa sposoby - poza wymagającym dodatkowych nakładów finansowych zmiany chłodzenia. Pierwsze to ustawić stałą wartość napięcia procesora, oraz nawet próby zejścia poniżej fabrycznych wartości, albo ustawienie obrotów wiatraka tak, żeby hałas pojawiał się dopiero przy naprawdę wysokich temperaturach. Należy też pilnować na stronie wsparcia nowych wersji biosu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Panowie wytlumaczcie mi jedna rzecz.

Posiadam ryzen 3700x . Ustawiłem napięcie w ASUS X570 TUF na manual 1.33V manual. Procesor jest stabilny. Zastanawia mnie tylko jedna rzecz. CPU-s, Hwinfo pokazuje cały czas napięcie 1.33V oraz stałe taktowanie 4,35Ghz natomiast Ryzen master zrzuca taktowanie oraz napięcie. Rozumiem, że tak ma być?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[mention=135381]wysio[/mention] Proszę Cię, szanujmy się. Oddałem 3900x, wziąłem i7 10700k i przy 1.27V mam 5Ghz all core, a w gratisie ciszę i święty spokój. Dla mnie tu w ogóle nie ma o czym gadać Nigdy nikomu nie polecę AMD. Aczkolwiek 18 lat temu sam używałem Athlony i Durony, ale wtedy to chodziło godnie i elegancko się kręciło. Minęły prawie 2 dekady, i zamiast progresu w kulturze pracy i OC jest jakiś kosmiczny regres. I nie ważne są powody. Skoro u Intela może być cisza nawet przy podkręceniu i sensowne temperatury w idle, to tego samego należy od AMD wymagać.

Co do Twoich argumentów jeszcze. Miałem prawie topową płytę x570 aorus master. Wydana rok temu, 12 wersji BIOS. Więc sorry, bardziej jej nie dopracują

Do Intela kupiłem również aorus master ale na z490. Bios jeden, z MARCA, tak z marca. Premiera płyty w maju, a bios z marca. I co? I wszystko działa od strzała jak trzeba.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co czytałem, to te dziwne zjawiska są na Ryzen 3xxx, ale tylko modelach 7nm (3600, 3700X, 3900X itp.). Na starszych Ryzen pierwszej i drugiej generacji takich problemów nie ma (w pracy mamy Ryzen 2200G i to na chłodzeniu BOX - nie zauważyłem na tym modelu problemów z temperaturami/głośnością).

Oby w Ryzen 4xxx wyeliminowali to zjawisko, które dręczy 3600/3700X i wyższe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

37 minut temu, PiPoLiNiO napisał:

[mention=135381]wysio[/mention] Proszę Cię, szanujmy się. Oddałem 3900x, wziąłem i7 10700k i przy 1.27V mam 5Ghz all core, a w gratisie ciszę i święty spokój. Dla mnie tu w ogóle nie ma o czym gadać emoji2.png Nigdy nikomu nie polecę AMD. Aczkolwiek 18 lat temu sam używałem Athlony i Durony, ale wtedy to chodziło godnie i elegancko się kręciło. Minęły prawie 2 dekady, i zamiast progresu w kulturze pracy i OC jest jakiś kosmiczny regres. I nie ważne są powody. Skoro u Intela może być cisza nawet przy podkręceniu i sensowne temperatury w idle, to tego samego należy od AMD wymagać.

Co do Twoich argumentów jeszcze. Miałem prawie topową płytę x570 aorus master. Wydana rok temu, 12 wersji BIOS. Więc sorry, bardziej jej nie dopracują emoji23.pngemoji23.pngemoji23.png

Do Intela kupiłem również aorus master ale na z490. Bios jeden, z MARCA, tak z marca. Premiera płyty w maju, a bios z marca. I co? I wszystko działa od strzała jak trzeba.

Coś oszukujesz z tymi biosami, wszyscy mają ten sam problem nie wstają płyty z CR1.
A i bios jeszcze masz z maja(czyli drugi dostępny, bo był jeszcze F4, ale uwalał płyty i go usunęli)

Edytowane przez Setnik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć!

https://forums.tomshardware.com/threads/cpu-stuck-at-99-edc.3412121/

to dość znany problem, ale rady są takie - zmienić plan zasilania na zrównoważony

A co jeśli to nie pomaga i EDC wciąż utrzymuje się na czerwonym kolorze? Lub skacze często na czerwony?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś mnie podkusiło by postawić nowy BIOS na mojej MSI X470 gaming pro carbon...

I samsungów B-DIE za cholerę nie moge teraz ustawić. Ci w changelogu pitolą o poprawieniu stabilności i kompatybilności, a jest znacznie gorzej. Chodziły sobie pamięci na 3800/3733/3600CL16 bez problemu. Teraz mam problem by je odpalić wyżej jak 3200CL14.

Żenada jakaś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 28.06.2020 o 22:24, angry napisał:

Nic nie zmieniałem w BIOSie. Co masz na myśli?

Możliwe, że masz w biosie ustawione jako deff ustawienie które odpowiada za tak zwanego buga EDC wtedy procesor wyżej boostuje, ale za to świeci na czerwono w oprogramowaniu.

Edytowane przez Setnik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi