Dives93 Opublikowano 4 Lipca Zgłoś Opublikowano 4 Lipca (edytowane) Hej, cześć. Mam problem z moim 5500. Jakiś czas temu zauważyłem, że procesor niezależnie od zastosowania działa na stockowym 3,6Ghz. Nie wiem czy tak było zawsze, ale problem zauważyłem po zmianie grafiki na RX 9070. Procesor będę za jakiś czas wymieniał bo i tak za słaby jest, ale chciałbym rozwiązać ten problem, bo kolejny przecież też może mieć taki problem. Moja płyta to msi b450m pro-vdh max, a zasilacz 600w vero l2. Chłodzenie CPU jest stockowe, ale procesor ma jakieś 50-60C w grach. Czytałem, że rozwiązaniem może być plan zasilania i rzeczywiście był ustawiony na "zbalansowany". Po zmianie na "wydajność" procesor zaczął boostować do ok 4,2Ghz...ale na chwilę. Kolejnego dnia gdy odpaliłem komputer mimo tego, że plan zasilania ciągle jest na opcji "wydajność" procesor pokazuje 3,6Ghz. Edit: pogrzebałem i chyba udało mi się problem naprawić. Napiszę tutaj, bo może komuś się przyda kiedyś. Pomogło przestawienie opcji Precision Boost na płycie z auto na enabled. Edytowane 4 Lipca przez Dives93 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 5 Lipca Zgłoś Opublikowano 5 Lipca BIOS masz najnowszy? Swoją drogą taki Ryzen, ale nieco inny model, bo 5500GT, to się tak pod BOX gotuje (w Cinebench), że i tak trzeba wyłączyć AMD Performance Boost, by jednak pozostał przy tych 3,6GHz x-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...