Skocz do zawartości
esox74

Sprzęt dla grafika 2500-3000k

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wiem, że idę na łatwiznę pytając Was o pomoc pomoc przy złożeniu sprzętu, ale ostatnio sam składałem kompa w latach 90 :)

Ale do rzeczy, chodzi mi o sprzęt przede wszystkim do pracy - Photoshop, Illustrator, InDesign i Adobe Premiere / Flash. Więc głównie grafika 2D, obróbka filmów sporadycznie. 

Jak ktoś znajdzie chwilę i wie o co mi chodzi, proszę o złożenie całej jednostki centralnej (bez monitora i akcesoriów). Będę też wdzięczny, jak polecicie mi jakiś sklep, gdzie są dobre ceny obecnie.

Tak jak w temacie mam ok 3000zł, jak warto będzie, to budżet mogę trochę nadwyrężyć... 

pozdrawiam serdecznie wszystkich forumowiczów

esox

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupuję w Proline. Ceny ok, obsługa też.

Koszyk ProLine - 2015-03-10

1.gif
Intel Core i7-4790K 4,0 GHz 8MB cache s. 1150 Box. 1495,00 

Płyty główne Intel socket 1150 Gigabyte GA-B85M-D3H B85 s.1150. 265,00

DDR3 Crucial Ballistix 2x8GB DDR3-1600 Dual Chanel Kit Non-ECC CL9  529,00

SSD Transcend SSD370 128GB, 2.5'' SSD, SATA3, ( 570/470 MB/s ) TS128GSSD370. 235,00 HDD: 2,5 cala WD Blue WD7500BPVX 750GB 2,5" sATA III 8MB. 215,00

Obudowa: SilentiumPC Brutus M23 (BT-M23) Pure Black USB 3.0. 139,00
Zasilacz: Aerocool PGS VP-550 550W (EN53679). 219,00
Cena w sprzedaży wysyłkowej: 3097,00 zł Cena zestawu w oddziale:  3117,00 zł

Edytowane przez Pieterman1982

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za szybką odp.

nie wiem, czy tak bardzo się już nie znam na sprzęcie, czy może wzrok nie ten, ale nie mogę znaleźć nigdzie karty graficznej....? 

jeżeli to możliwe proszę o jakąś propozycję, cena zapewne mocno wzrośnie, więc może na początek tylko 8GB ramu... lub i5?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@esox

Tak, jak Klaus pisze, karta jest zintegrowana w CPU. Do grafiki nie potrzebujesz zewnętrznej. 8Gb DDR3 do grafiki to trochę mało. Pytanie - na jak dużych plikach pracujesz? Jeśli coś w okolicach paru megapikseli - 8 starczy. Do dużych już niekoniecznie. Generalnie 16Gb jest minimum do komfortowej pracy z grafiką. Procek 4790k poleciłem, gdyż nie piszesz, czy będziesz kręcił. On standardowo taktowany jest jednym z najszybszych na rynku. Do grafiki jak znalazł (sam jestem domorosłym amatorem i używam).

@Klaus

Jak nie będzie kręcił to starczy. Jeżeli chce podejść do tematu rozwojowo, to wtedy należy dobrać mocniejszą płytę i szybszy RAM. Dojdzie ok. 400,00 PLN do tego budżetu. Pytanie jakie są priorytety.

Możesz zamienić na:

http://proline.pl/?p=MSI+Z97+GAMING+3    509,00

http://proline.pl/?p=F3-2133C9D-8GXL         345,00

60,00 PLN drożej. Dodatkowy RAM możesz dołożyć, jak zacznie brakować pary. Oprócz tego, w przyszłości, dobre chłodzenie na procka i jazda z delikatnym OC, choćby na 4,4 - 4,5 GHz i jest moc.

Edytowane przez Pieterman1982

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może jestem staromodny, ale o ile to możliwe wolałbym po staremu kartę graficzną oddzielnie, nawet kosztem i7 na i5 i pamięci RAM, którą sobie ewentualnie dokupię...

np. nVidia Quadro K600 lub  Quadro K620 / to takie typy od kolegi grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@up

Do programów, które wymieniłeś, nie potrzebujesz Quadro. Popracuj sobie na integrze - dedykowaną zawsze możesz dołożyć za jakiś czas. Szybszy procesor da Ci znacznie więcej w tych aplikacjach niż jakiekolwiek Quadro. Co innego, jakbyś siedział w środowisku CAD...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. Zostaję więc przy zintegrowanej karcie graficznej z i7 i 16RAM. Myślę, że na dłuższy czas mi starczy... komp, na którym obecnie pracuje to Intel Core 2 duo, pamięci mam 4GB i karta grafiki Matrox... oczywiście bardzo odczuwam brak pamięci (ba.. niektórych operacji wręcz nie mogę wykonać) więc przyszedł czas, by moim starym kompem zaopiekowała się córka :)

jeszcze pytanie odnośnie złożonego sprzętu (powyżej), nie będzie się mocno grzał? nic nie trzeba dokupywać? 

i sprawa archiwizacji danych (projektów i prywatnych zdjęć, filmów). Mam tego już... dużo :) Oczywiście mam kilka dysków zewnętrznych i dziesiątki płyt DVD, ale myślę o archiwizacji plików, które są praktycznie nieużywane, ale wyrzucać raczej ich nie powinienem. Czy dobrym pomysłem jest nagrywarka BD, ceny płyt jak widzę spadły mocno. Co o tym sądzicie? 

I jeszcze odnośnie sklepu... który sprawdzony i ma dobre ceny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@up

Jeżeli zależy Ci na ciszy - dokup jakiś radiator na procka. Najlepiej popracuj na stockowym i zobacz, czy Ci odpowiada. Każdy ma indywidualnie zdefiniowany poziom akceptacji hałasu.

Jeżeli chodzi o backup, BD wydają się być nie najgorszym rozwiązaniem. Pytanie, czy bardziej opłacalne niż DVD pozostawię bez odpowiedzi. Jeżeli backup jest kluczowym aspektem Twojej pracy, polecam zerknąć na rozwiązania serwerowe w stylu DST320 (np. http://allegro.pl/hp-storageworks-dat320-usb-i5132379867.html).Trwałość taśm na pewno będzie dużo większa niż nośników optycznych.

Sklep - jak pisałem, ja kupuję w proline. Po pierwsze mam na miejscu. Po drugie - sprawny serwis i reklamacje. Trzy - taniej niż konkurencja (kupuję zawsze po parę rzeczy więc nie gwarantuję, że absolutnie wszystko mają najtaniej, bo tego nie wiem. Sumarycznie tak.).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi