Skocz do zawartości
MAXibuprom

Nowe bebechy za 1500-1800zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, nadszedł czas na nowy komputer, a że aktualnie bardzo kiepsko orientuje się w wynku to przychodze po radę.

Co byście zaproponowali za kwotę wymienioną w temacie? Zaznaczam zę chodzi tylko o bebechy tj. płyta, pamięć, grafika i procesor. Chce to upchnąć w starą obudowę(siedzi tam teraz płyta ga-ep31 i e8400) żeby zostało więcej na najwazniejsze komponenty.

Skłaniam się w stronę intela obawiając się problemów z ATI(często słyszałem o różnych niekompatybilnościach), ale może jednak powinnienem wziąć je pod uwagę przy tego typu budżecie?

Komputer potrzebuję głównie żeby odpalić gta5 na średnich/wysokich detalach. "Plusem" jest to że mam monitor 1440x900 więc nie potrzebuje kombajnu do fullHD.

Bardzo bym chciał zęby dało się podkręcić taki zestaw. Moze warto wziąć mocniejszą kartę i słabszy procesor z płytą główną który ładnie się podkręca? Moje e8400 podkręciłem na praktycznie 4ghz....

Będę bardzo wdzięczny za jakieś propozycje i nakierowanie mnie na to czego szukam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestawu do podkręcania w tej kwocie raczej nie złożysz. Zerknij na polecane na marzec

http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_marzec_2015?page=0,7

Procek + płyta + grafa + ram wychodzi 1 621,00 z moreli.

Dochodzi kwestia zasilacza - czy ten, który masz, podoła. Do tego powyżej to jakąś 500W cywilizowaną musiałbyś mieć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz nie jest jakiejś najwyższej klasy, "mode com FEEL 3-500atx" Może podoła, niby 500w jest.

Co do tego zestawu to też myślałem nad tą kartą ati, może nawet 280x. Pytanie tylko czy napewno nie będzie z nią problemów? Wiem że w gta4 były problemy z kartami ati... Może zaproponował byś jeszcze jakąś alternatywę z stajni nvidi?

Co do procesora, to napewno warto kupowac jeszcze i3? to są nadal dwa rdzenie, napewno wystarczą do gier z next-genów?

Są jakieś wersje z odblokowanym mnożnikiem? Widziałem żę i5 są ale po 1000zł :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tego zasilacz bym wymienił. Na np:

http://www.morele.net/zasilacz-thermaltake-smart-se-modular-530w-sps-530mpcbeu-549804/

Co prawda niby Feel III nie jest na czarnej liście, ale dla świętego spokoju bym wymienił.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będę się skłaniał ku opcji budżetowaej która powinna mieć dosyć dobrą wydajność. Procesor pentium G3258(OC) i tania płyta asrock h81m-vg4 na której, mimo najtańszego chipsetu można już go podkręcac z tego co ustaliłem. Do tego karta graficzna używka gtx680. Pamięci narazie zostawie stare to jest 4gb 1066mhz niezłych goodramów z radiatorami, ewentualnei kuprei nowe 2x 4gb 1600.

Okazuje sie także że najprawdopodobniej blok wodny od mojego core2duo e8400 powinnien wejść na ten procesor(?), więc możliwe jest nawet oc pod 5ghz.

Za mniej niż 1300zł powinninem złożyc kompa który spokojnie pociągnie gta, nawet z naddatkiem. Jeszcze tylko zastanawaim się nad tym procesorem, bo gta5 ma podane w minimalnych starego quada i pojawiły się pogłoski że będzie potrzebowało 4 rdzeni żeby wgl odpalić. Ja uważam że quad został podany nie ze względu na cztery rdzenie tylko jako minimalnej wydajności procesor, a skoro tak to G3258 podkręcony na 4.5ghz powinnien spokojnie sobei poradzić.

Co mylsicie o tym zestawie? Za takie pieniądze to chyba dobry pomysł?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic lepszego nie kupisz w tej cenie, pytanie jest, czy będzie potrzebował 4 wątków, bo ten pentium niestety potrafi się już "krztusić" np  w takim FarCry 4 acz jest szansa, że w twojej rozdzielczości podoła. Jeżeli masz kasę to mimo wszystko dołóż do i3.

R9 270X na allegro jesteś wstanie kupić z gwarancją za ok 500zł, warto. Nie ma sensu brać nówki, oczywiście gtx 680 też polecam z używek, jak najbardziej.

Mógłbyś też poszukać coś z prockiem np. 2500k z używek.

Edytowane przez NostradamuSek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi