Skocz do zawartości
8344237746

przyszłościowy komputer do gier, kompilacji, do 5-6k

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

chciałbym Was prosić o pomoc w wyborze zestawu pod moje wymagania.

W te ~ 5-6k zł powinny wchodzić:

• CPU
  • płyta główna
  • karta graficzna
  • pamięć RAM
  • zasilacz
  • obudowa
  • chłodzenie CPU

Zastosowanie:

• gry (Windows), obecnie głównie CS:GO, ale również nowe (i przyszłe) tytuły
  • kompilacja (gentoo linux - kompilacja pakietów systemowych, którą wykonuje dość regularnie, szybkość nie jest priorytetem, ale fajnie, żeby jednak było szybciej niż wolniej)
  • zastosowania biurowe, filmy, wirtualizacja (zwykle nie więcej niż 1 maszyna równocześnie), potrzeby drugorzędne

Opcje jakie rozważałem to:

• i5 4690K + GTX 970 + kasa w kieszeni
  • i7 5820K + GTX 970

Niestety widzę co się dzieje z kursem dolara i wiem, że oba takie zestawy można było złożyć w listopadzie czy październiku za nawet 500-700 zł taniej. Mimo to moja obecna jednostka już umiera i muszę podjąć jakieś działania.

Akcje zniżkowe za kupno cpu intela + mobo rozumiem umarły w 2014 i nic podobnego w tej chwili nie istnieje?

Chcę pójść w nową platformę ze względu na liczbę wątków i fakt, że prawdopodobnie podstawa tego komputera starczy mi na jakieś 5 albo więcej lat. Jeżeli Waszym zdaniem ceny są tak zawyżone, że nie ma to sensu to na pewno wezmę to pod uwagę.

Wiem, że np. w CS:GO to i tak nie ma znaczenia i nie odczuję żadnej różnicy, mam jednak nadzieję, że np. za 2-3 lata w grach będzie to już miało znaczenie i nie będę sobie musiał pluć w brodę, że mam 4 wątki zamiast 12 i nie mam po co zmieniać grafiki, bo i tak CPU wszystko zniweczy :)

W tej chwili mam monitor Samsung 940BF 19", 1280x1024 85Hz i wkrótce również planuję go zmienić na coś 24" fullhd 120-144Hz albo najlepiej 28" 4K (czekam na jeszcze lekkie zejście cen) - poza budżetem, kupię go później. W takim układzie wiem, że grafa nie uciągnie 4K w 3D i gry będą w fullhd. Słyszałem też coś o software'owym (o ile dobrze zrozumiałem) odpowiedniku g-synca, który ma działać ze wszystkimi monitorami, może warto rozważyć też jakiegoś topowego Radeona zamiast GTX 970?

Co do samej grafiki, rozważałem w zasadzie tylko GTX 970, bo 980 są nieprzyzwoicie drogie i kiepskie patrząc na współczynnik cena/wydajność.

Myślę, że 8GB ramu na start powinno starczyć (przy i7 to prawie na pewno, bo DDR4 straszliwie drogie...) do rozbudowy w niedalekiej przyszłości.

Dyski mam, zwykłe twardziele, ale na razie mi to wystarczy. SSD dokupię trochę później, może jak dolar spadnie. Napęd DVD również posiadam ze starej konfiguracji.

Obudowa po kosztach, nie zależy mi na niczym kolorowym, zadowolę się zwykłym czarnym pudłem.

Byłoby jednak super jakby komputer w idle'u był możliwie cichy, przy obciążeniu wszystko mi jedno :)

Zakładam podkręcanie wszystkich możliwych komponentów, jeżeli będzie to uzasadnione. Celuję też np. w tańsze karty bez wbudowanego w OC, żeby zrobić to samemu :) Fajnie by było jakby sprzęt był OC friendly.

Sklep - preferowana Warszawa, ale nie ma to większego znaczenia.

System operacyjny Windows 8.1, w przyszłości Windows 10 i nowsze - wszystko poza budżetem, już posiadam.

Cena nie jest sztywna, ale jak wiadomo im taniej tym lepiej (wtedy więcej wydam np. na modernizację za jakiś czas jak będzie taniej).

W razie dodatkowych pytań chętnie uzupełnię temat. Wielkie dzięki za wszelką pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do gier kupuj i5 z proponowanych zestawów:

http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_marzec_2015?page=0,17

Ma on porządne podzespoły, można wziąć z deczko tańszą płytę np:

http://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-ga-z97-hd3-z97-dualddr3-1600-sata3-raid-hdmi-dvi-d-sub-atx-ga-z97-hd3-641616/

Obudowę jakąś porządniejszą np:

http://www.morele.net/obudowa-fractal-design-define-r4-black-pearl-window-usb-3-0-fd-ca-def-r4-bl-w-fd-ca-def-r4-bl-539020/

i spokojnie zmieścisz się w ok 5000zł

Gry raczej długo nie będą używać więcej jak 4 rdzenie. Nie wiem, co chcesz robić, że zastanawiasz się nad 6 jajowcem. Jak już to zastanów się nad 4790k, bo będzie on niewiele wolniejszy od tego 6 jajowca (w multicpu) a w grach i ogólnym zastosowaniu szybszy.

Platforma 2011-3 + DDR4 niestety wychodzi drogo.

Weź też pod uwagę fakt, że za niedługo będzie premiera procesora skylake i broadwella (zmiana technologi na 14nm) + nowe karty graficzne od AMD i może coś NV wypuści dla kontry :P

Edytowane przez NostradamuSek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

j/w @nostradamusek, 2011-3 + gry = budzet 8-9k.

---

1.zdecydowanie kup ssd od razu. 256gb+

2.prewencyjnie mobo nie bralbym z najnizszych serii. Budzetem raczej 450-550.

3.buda j/w fractal r4 lub r5 to czesto polecana opcja.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzięki za Wasze opinie!

Faktycznie w tej kwocie o wiele łatwiej o zestaw na i5 i wydaje się to bardziej rozsądne. Po przeanalizowaniu Waszych propozycji udało mi się zestawić następującą konfigurację (włącznie ze wspomnianym SSD, który początkowo miał nie wchodzić w zestaw):

http://www.morele.net/inventory/info/A3ppwr/

Wiem, że płyta uniemożliwia np. SLI, ale wydaje mi się, że prędzej zmienię kartę na nową, bliżej high-endu niż będę inwestować w starsze generacje do pary. Na pewno dobre audio pod słuchawki oraz z wyjściem spdif i dobra sieciówka to plusy. Jeżeli tylko nie przytnie mi możliwości O/C proca to więcej nie potrzebuję.

Wybrałem płyte i grafikę MSI ze względu na nastepującą akcję jaką znalazłem:

https://cashback.msi.com/pl/pl/cashback/

Zawsze to 140 zł do przodu (chociaż w praktyce trochę mniej, bo dopłacam nieco do GTX 970 w wersji GAMING, który wydaje się bardzo podobny (nieznacznie podkręcony) do wersji polecanej w zestawach PurePC).

Zastanawiam się jeszcze czy faktycznie warto płacić te 400 zł za obudowę, tj. czy jakościowo Fractal jest naprawde tak dobry? Szybkość montażu czy wygląd nie są dla mnie kluczowe. Nie dostanę porównywalnych temperatur i wyciszenia w tańszych konstrukcjach? Dodatkowo mam z obecnego zestawu kilka 12cm, wolnoobrotowych wentylatorów, którymi mogę w razie czego uzupełnić nową obudowę.

Jak oceniacie taki zestaw?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestaw ok.

Uważasz, że obudowa jest droga? Ja bym powiedział normalna cena za dobrą obudowę, która i wygląda i posłuży lata.

Zasilacz wzialbym modularny np:

Cooler Master G550M 550W Modularny 120mm 80+ (RS-550-AMAA-B1)

Edytowane przez NostradamuSek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze o opcji 2011-3 :

1. i7-5820K = 1700
2. MSI X99S SLI PLUS = 890

RAM: 
3. Crucial Ballistix Sport 2x4GB 2400 = 430

Crucial Ballistix Elite 2*4GB, 2666 = 630
Crucial Ballistix Sport 8GB DDR4 2400 = 410 // pozniej druga do 16GB

SSD:
4. Crucial MX100 256 = 430
Plextor M6S 256 =545
Crucial MX200 250GB = 515
Plextor M6P Pro 256 = 645
GFX:
5.Asus Strix GeForce GTX 970 = 1600
Asus GTX 980 DC2 OC Strix = 2650
Cooler:
6. Raijintek EreBoss = 150
Thermalright HR-02 Macho = 200

PHANTEKS PH-TC14PE = 310
Thermalright Silver Arrow IB-E = 360
Noctua D15 = 375

1+2+3+4+5+6 = 5200pln + zasilacz 300-400pln + buda 300-400pln =5,8-6k pln i masz pakiet minimum na 2013-3. czyli generalnie da sie to domknac.

// po prostu przy HEDT do kompletu (bardziej) pasuje np MX200/M6P zamiast MX100, albo i v.512GB, szybkie 16GB, zasilacz platinum, ogarnieta obudowa, GFX980, dwuwiezowy cooler, itp rzeczy z wyzszej polki nabijajace niestety wydatki, ktore zbliza sie wtedy do 9k  ;)

wiec jesli poza grami zrobi ci duza roznice 6c/12t to mozesz rozwazac HEDT.  jesli nie to i5 4690K, albo kompromisowo wspomniany i7 4790K 4c/8t.  + wciaż opcja na wymiane na Broadwella np po roku.

------

do linkowego zestawu:

1. zasilacz : cos w stylu :  XFX XTR 550W = 390,  Antec EDGE GOLD 550W = 370,

2 RAM:  alternatywnie klasycznie TridentX 2400 C10 2x4 = 365   

(raczej tylko 2szt Tridentow z gornym grzebieniem zmiescisz z tym chlodzeniem, ewent przy 4, z 2 odkrecic grzebien i problem powinien byc z glowy)

btw nie lepiej z z miejsca 16GB?  Trident 2400MHz CL10 2x8GB = 720 / Trident 2133 CL9 2x8 = 690  /  RipjawsX 2400MHz CL11 2x8 = 620 

3.SSD: ok.  jako alternatywa : MX100 512GB = 790  / MX100 256 = 430

4. alternatywnie i7 4790K = 1550

== 1. +2. 2400C10/16GB +3. 512GB = ~5700

== j/w + 4. = ~6200

== 1. + 2. 2400C10/8GB + (ssd twoj mx200 256) + 4.  = ~5550

----------------
EDIT 1 :
biorac tansze pamieci mozna wypluc cos takiego :
http://www.morele.net/inventory/info/GDD3JX/

1. Chłodzenie : CPU Thermalright HR-02 =209,00
2. Obudowa : Fractal Design Define R4 Black Pearl Window = 399,00
3. Zasilacz : XFX XTR 550W Fully Modular 135mm 80+ Gold = 388,81
4. Płyta główna : MSI Z97 GAMING 3 = 509,00
5. Dysk SSD : Crucial MX100 512GB = 788,00
6. Procesor : Intel Core i5-4690K, = 1039,00
7. Karta graficzna : MSI GTX 970 GAMING = 1619,00
8. Pamięć : Kingston HyperX Savage 2x8GB 2400MHz DDR3 CL11 = 545,00
== 5500 pln

przy i7 4790K == +500
przy RipjawsX 2x4GB 2133MHz CL9 == -200
przy MX200 256GB == -270

Edytowane przez sorest
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za kolejne uwagi. W związku z powrotem do tematu 5820K, w oparciu o post soresta zbudowałem przykładowy zestaw na i7 dla porównania:

http://www.morele.net/inventory/info/W8mAa/

jak widać różnica wynosi nieco ponad 1k zł, co byłbym w stanie zaakceptować za nowszą platformę i zapas mocy CPU.

Rzuciło mi się w oczy też nieco inne chłodzenie za rozsądne pieniądze - Raijintek TISIS, które wydajnościowo ponoć sprawuje się jak wspomniana Noctua D15. Ponadto powinno pasować z niskimi pamięciami.

Mam jedynie wątpliwości co do zasilacza - rozumiem, że Cooler Master G550M 550W do tej konfiguracji może być trochę za słaby (z uwzględnieniem O/C). Zakładam, że cena czegoś solidniejszego skoczy do co najmniej 300 zł, czy nie warto jeszcze trochę dołożyć (np. do 350-400 zł) i wziąć pod uwagę jakieś większe moce np. do SLI za rok czy dwa ? Jeżeli są jakieś rozsądne i najlepiej zapewniające podobną kulturę pracy (relatywną ciszę w spoczynku) - np. któryś z Be Quiet?

Zestaw planuję zamówić lada dzień, więc to ostatnie przymiarki :) I jeszcze raz wielkie dzięki za poświęcony czas!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gry raczej długo nie będą używać więcej jak 4 rdzenie. Nie wiem, co chcesz robić, że zastanawiasz się nad 6 jajowcem. Jak już to zastanów się nad 4790k, bo będzie on niewiele wolniejszy od tego 6 jajowca (w multicpu) a w grach i ogólnym zastosowaniu szybszy.

Przecież wyraźnie napisał, ze kompiluje Gentoo. Innymi słowy kompiluje cały system operacyjny. Tam to się skaluje niesamowicie dobrze (kompilacja różnych plików na różnych rdzeniach). Mało jest zastosowań w których ilość rdzeni tak ładnie przekłada się na wydajność :D.

Ode mnie dorzucę:

Bierz 16GB ramu i /tmp jako tmpfs. Przy kompilacji ram się przydaje i jego braki baaaardzo znacząco wpływają na szybkość takowej (a im więcej rdzeni tym więcej ramu potrzeba - więcej gcc działa ;)).

Pozdrawiam

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne, DeathTomahawk, wezmę to pod uwagę. Ceny DDR4 są teraz bardzo wysokie więc z RAMem zaczekam jeszcze miesiąc czy dwa. Z dołożeniem pamięci nigdy nie ma problemu :)

Ten Corsair CS 650W wygląda bardzo fajnie. Mimo to czy 650W na pewno wystarczy do przyszłościowej konfiguracji GTX 970 SLI + i7 5820K po OC? Przeważnie nie będzie pracować CPU + GPU na 100% mocy, ale może warto już wziąć coś 750W w porównywalnej cenie (kosztem sprawności lub niemodularności).

Finalny zestaw prezentuje się tak:

http://www.morele.net/inventory/info/VDegbz/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi