Skocz do zawartości
Libertina

Budżetowy komputer do 2700 PLN [głównie gry Mmorpg/ codzienne użytkowanie]

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zwracam się z prośbą o analize i optymalizację planowanego zestawu. 

Cena zestawu to maksymalnie 2700 zł i ma się bezwzględnie opierać na i5 4690k (1039 zł) i grafice Nvidii.

Pozostałe elementy to:

Cooler CPU:  Raijintek Aidos (0P105246)

Płyta główna: Gigabyte GA-B85M-D3H

Pamięć: Pamięć HyperX FURY DDR3 8GB 1600MHz CL10 2x4GB

Zasilacz: OCZ CoreXStream Series 500W ATX Non-Modular (OCZ-CXS500W-EU)

Obudowa: SilentiumPC Brutus M25 Pure Black BT-M25 USB 3.0 (SPC106)

Karta graficzna: Karta graficzna Gigabyte Geforce GTX 750Ti 2048MB DDR5/128bit OC (GV-N75TOC-2GI)

Dysk optyczny: Mam

Dysk twardy+ SSD: Mam

Zastosowanie:

Gry [1080p Ultra/High] takie jak Diablo 3, Guild Wars 2, Tera, Aion, Cs Go, Heroes of the Storm

Często grając dodatkowo uruchamiam wyszukiwarke internetową i Skype.

Opcjonalnie streaming.

Nie zależy mi na mnóstwie klatek, ale na stabilnych minimalnych 30 klatkach w ekstremalnych momentach rozgrywki.

Dziękuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do I5 4690K to brał bym Płytę za Z97 ( np. Asus Z97-P za 409 zł lub Asrock Z97M Anniversary za 353 zł ) + pamięci 2 133 mhz / 2 400 mhz np. G.Skill Ripjaws X 2x4GB DDR3 2 133 mhz CL9 za 335 zł .

Choć to zwiększa koszty , po kosztach to ww. płyta + Crucial Ballistix Tactical 2x4GB DDR3 1 600 mhz CL8 za 289 zł , lepszy producent i mniejsze opóźnienia .

To chłodzenie od Rainteka jest za słabe do kręconego I5 4690K .

Koniecznie ma być karta od NV ?

Bo za cenę tego GTX-a można mieć lepsze karty używane np. pokoparkowe R9 270 z allegro , sporo kart ma jeszcze gwarancję , gry ( szczególnie CS:GO ) będą lepiej działać na R9 270 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zależy mi na super OC tylko ok 4.1-4.3 Ghz, karte graficzne i tak zamierzam zmienić za około rok.

Co do ramu rzeczywiści lepsze parametry za praktycznie taką samą cenę.

Nie wiem też czy warto dopłacić 100 złotych do ti w gtx 750 oraz zostaje jeszcze kwestia zasilacza i obudowy. Warte są kupna czy można znależć lepszą alternatywe za pobodną cenę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ogóle nie ma sensu kupić nowej GTX 750, za ta kwotę kupisz używkę z długa gwarancją pokroju GTX 660, 660Ti lub R9 270,270x karty o niebo wydajniejsze.

Z zasilaczy weź

http://www.morele.net/zasilacz-thermaltake-smart-se-modular-530w-sps-530mpcbeu-549804/

http://www.morele.net/zasilacz-cooler-master-g550m-550w-modularny-120mm-80-rs-550-amaa-b1-629138/

Obudowę i tak już masz budżetówkę, ale w miarę solidną, chyba, że chcesz droższą to pomyślimy.

Edytowane przez NostradamuSek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie koniecznie potrzebujesz zasilacza o mocy 500+ W , podany TT Smart to modularna konstrukcja , nowsza niż OCZ CXS i nieco lepsza .

A  w tej serii 530W to najsłabsza wersja .

Co do procka i chłodzenia do niego - I5 4690K mocno się grzeje się po OC , do niego przydało by się chłodzenie pokroju Raintek Ereboss za 150 zł czy droższe Thermal Right HR-02 Macho Rev 120 za 185 zł albo Macho Rev. B za 210 zł .

Ew. SPC Grandis za 155 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chce grafiki AMD, bo:
MIalem 4850 i 6670 i obie splonely><
Temperatury i pobór mocy w porównaniu z 750 ti to niebo a ziemia.

Jak mówiłem nie jestem klatkofilem, chce te 30 fps. Zależy mi tylko i wyłącznie na stabilności dlatego intel i nvidia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi