Zeberson Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2015 (edytowane) Witam. Chciałbym prosić Was o pomoc. Tydzień temu kupilem sobie nowego kompa i zaczęły się problemy. Konfiguracja. AMD fx-6300 + Ferra 2 v2 Crucial Ballistix 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz Gigabyte Ga-970a-ds3p Gigabyte GTX 750 2gb Samsung Evo 840 120gb Segate 1t 7200 RPM 64cashe Be quiet pure power 500w TP-LINK TL-WN881ND Windows 7 home prem 64bit System postawiony na ssd. Na płycie nie ustawione na ahci. Wiec. System instalowalem z obrazu znalezionego w necie bo moja płytka uległa zniszczeniu. Miałem problem z instalacja kilku aktualizacji bo system nie chciał ich lyknac ale w końcu się udało, ale... Praktycznie od poczatku były problemy z chromem. Wyskakiwal komunikat " oczekiwanie na pamięć podręczną" i ścina. Poczytalem, zmienilem na opere ale nadal się scinalo podczas przeglądania Neta. Teraz ścina się po jakiś 1.5 min od uruchomienia systemu. Przetestowalem oba dyski hdtune pro w trybie fast i normalnym i teoretycznie wszystkie sektory na obu dyskach ok. Teraz leci sprawdzanie ramu programem memtest86 i jak na razie nie ma błędów. Komputer pracuje na ustawieniach domyślnych biosu. Ahci nie uruchomione. Czy takie ścinki mogą być przez jakąś słabą wersje systemu? Zmodyfikowana przez kogoś? Klucz mam własny legalny. Czy brak ahci może scinac system? Zauwazylem również ze ten radiator miedzy CPU a GPU tzn North brige jest bardzo gorący (parzy). Mogę prosić was o pomoc? Pozdrawiam. Tomasz Edytowane 14 Marca 2015 przez Zeberson Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kapi89 Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2015 (edytowane) 1. Włącz ahcii, dysk ssd wymaga ahcii żeby działał jak należy. 2. Sprawdź temperatury procesora - hw info, core temp, albo coś podobnego. Może chłodzenie źle założone i procesor zwalnia. 3. Spróbuj zorganizować nawiew na ten gorący radiator i zobacz czy to coś zmieni 4.do instalacji systemu użyj obrazu stąd http://www.microsoft.com/en-us/software-recovery Edytowane 15 Marca 2015 przez kapi89 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zeberson Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2015 Temp. CPU są w normie około 30-33c a z tej strony nie mogę ściągnąć bo mówi mi ze jest jakiś problem z dopasowanie wersji windows do klucza? Mozs dlatego ze mój klucz to OEM? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2015 1. Jak włączysz AHCI, to Windows się pewnie sypnie. Włącz AHCI i instaluj system od nowa. 2. Klucze OEM pasują do oryginalnych obrazów z MSDN - pobierz oryginał bez żadnych przeróbek i instaluj. Ostatecznie po miesiącu wyskoczy aktywacja telefoniczna, którą robi się w 2 minuty. 3. Z tej strony nie ściągniesz, bo usługa jest tylko dla Boxów. Pobierz obraz z linków na WinClub. Suma kontrolna oryginału W7_HP_SP1_PL_x64: SHA1: 45B0DB687F168F9765F14D01A45AE57EE27AE5084. Tutaj masz dostępne w MSDN wersje wraz z opisem i sumami kontrolnymi: https://msdn.microsoft.com/subscriptions/downloads/#searchTerm=windows&ProductFamilyId=0&Languages=pl&Architectures=x64&ProductFamilyIds=350&PageSize=10&PageIndex=0&FileId=0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zeberson Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2015 Ok sprawdzenia to. A powiedzie czy opłaca się stawiać 7 w trybie uefi czy nie? I jakie opcje w biosie zmienić żeby to banglalo?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2015 Ale po co? Co to daje? Szybciej komp chodzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zeberson Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2015 Teoretycznie tak ale jeszcze nie sprawdzalem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2015 System instalowalem z obrazu znalezionego w necie bo moja płytka uległa zniszczeniu. Miałem problem z instalacja kilku aktualizacji bo system nie chciał ich lyknac ale w końcu się udało, ale... Praktycznie od poczatku były problemy z chromem. Wyskakiwal komunikat " oczekiwanie na pamięć podręczną" i ścina. Poczytalem, zmienilem na opere ale nadal się scinalo podczas przeglądania Neta. Teraz ścina się po jakiś 1.5 min od uruchomienia systemu. Przetestowalem oba dyski hdtune pro w trybie fast i normalnym i teoretycznie wszystkie sektory na obu dyskach ok. W dzisiejszych czasach, ściągając windowsa z torrentów masz powiedziałbym 60% szans na to, że będzie z defaultową koparką bitcointów. Oczywiście nie do Twojego portfela. Mocno zainteresowałbym się co robią Twoje CPU i RAM, kiedy wydaje Ci się, że nie są używane. I sprawdzałbym to czymś innym, niż task manager. Ok sprawdzenia to. A powiedzie czy opłaca się stawiać 7 w trybie uefi czy nie? I jakie opcje w biosie zmienić żeby to banglalo?? Jeżeli stawiasz system na dysku większym, niż 2TB, to owszem. Wszelkie inne profity będą dla Ciebie nieistotne bądź niedostępne, skoro musisz pytać o to, o co pytasz w drugiej części. Cały profit to nieco szybszy boot z efi loadera, choć niektóre płyty mają bios post tak szybki, że nie robi to różnicy, oraz efi shell, z którego trzeba tak umieć, jak i mieć potrzebę korzystać. Póki co, instalator windows jest tak zabugowany, że jak Ci przyjdzie robić recovery systemu zainstalowanego na GPT, to będziesz rwał włosy z głowy i pluł sobie w brodę, że wpadłeś na pomysł instalowania windowsa na GPT. Jedyne, co tak naprawdę przemawia za, to żeby przyzwyczajać się do standardu, który niedługo będzie jedynym (apple już chyba od dłuższego czasu używa EFI GPT), ale póki co, dałbym najpierw MS szanse do tego dojrzeć. Pytanie ULLISSESA było retoryczne, a raczej w ogóle nie było pytaniem, tylko ironią. System na GPT nie działa szybciej, niż na MBR. Nie masz po co sprawdzać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zeberson Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2015 Ok pobralem sprawdzony obraz z win clubu i wszystko jak należy. Przez chwile myślałem o tym EFI bo w wielu miejscach ludzie w necie opisywali złote gory z tym związane. Dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...