Skocz do zawartości
KPiN

Jak zapobiec wyłączaniu drugiego dysku w laptopie?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jak można zapobiec wyłączaniu drugiego dysku w laptopie?

Dopóki coś na nim robię, to wszystko jest ok. Jak np. pół godziny z niego nie korzystam to lapek cały się zamyśla, zanim da mi dostęp do drugiego dysku.

Czy jest może jakiś program, który by wykonywał jakieś drobne okresowe operacje i jednocześnie nie utrudniał mi pracy?

Plan zasilania oczywiście maksymalna wydajność, wyłączenie dysków nigdy.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 15.03.2015 o 20:26, KPiN napisał(a):

Witam.

Jak można zapobiec wyłączaniu drugiego dysku w laptopie?

Dopóki coś na nim robię, to wszystko jest ok. Jak np. pół godziny z niego nie korzystam to lapek cały się zamyśla, zanim da mi dostęp do drugiego dysku.

Czy jest może jakiś program, który by wykonywał jakieś drobne okresowe operacje i jednocześnie nie utrudniał mi pracy?

Plan zasilania oczywiście maksymalna wydajność, wyłączenie dysków nigdy.

Pozdrawiam!

Zarządzanie energią w windowsie tego nie ogarnia? Pamiętam, że tam była taka opcja...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo zwykle to jest rozwiązaniem. Zakładając, że autor tematu 2 razy wszystko tam sprawdził i nacisnął potem [Zastosuj], to można to rozwiązanie wykluczyć.

Wtedy jest jeszcze kwestia dodatkowego oprogramowania (np soft do kontrolera lub samego dysku) oraz ustawienia bios - nie wiem, czy w niektórych nie było tego w sekcji zarządzania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi