KPiN Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2015 Witam. Jak można zapobiec wyłączaniu drugiego dysku w laptopie? Dopóki coś na nim robię, to wszystko jest ok. Jak np. pół godziny z niego nie korzystam to lapek cały się zamyśla, zanim da mi dostęp do drugiego dysku. Czy jest może jakiś program, który by wykonywał jakieś drobne okresowe operacje i jednocześnie nie utrudniał mi pracy? Plan zasilania oczywiście maksymalna wydajność, wyłączenie dysków nigdy. Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2015 jaki to dysk? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KPiN Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2015 http://www.morele.net/dysk-twardy-hitachi-travelstar-5k1000-1-tb-hts541010a9e680-504319/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neoheresy Opublikowano 17 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2015 Zainstaluj betę HDD Sentinela, ustaw w aplikacji odpytywanie SMART co kilkadziesiąt sekund. Dzięki temu dysk będzie regularnie odpytywany przez aplikację, co zapobiegnie jego wyłączaniu się. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 17 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2015 A sprawdź, czy APM dysku domyślnie nie jest na 128 lub niżej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavok Opublikowano 17 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2015 Witam. Jak można zapobiec wyłączaniu drugiego dysku w laptopie? Dopóki coś na nim robię, to wszystko jest ok. Jak np. pół godziny z niego nie korzystam to lapek cały się zamyśla, zanim da mi dostęp do drugiego dysku. Czy jest może jakiś program, który by wykonywał jakieś drobne okresowe operacje i jednocześnie nie utrudniał mi pracy? Plan zasilania oczywiście maksymalna wydajność, wyłączenie dysków nigdy. Pozdrawiam! Zarządzanie energią w windowsie tego nie ogarnia? Pamiętam, że tam była taka opcja... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 17 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2015 Sławku, czytaj posty do końca. Dijkstra wyskoczył ze screenami z tegoż zarządzania już w drugim poście, ale potem doczytał post i ładnie edytował. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavok Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2015 No tak... z automatu napisałem bo miałem ten sam problem i to było rozwiązaniem, widocznie dysk lub płyta ma jakiś wbudowany tryb oszczędności energii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2015 Bo zwykle to jest rozwiązaniem. Zakładając, że autor tematu 2 razy wszystko tam sprawdził i nacisnął potem [Zastosuj], to można to rozwiązanie wykluczyć. Wtedy jest jeszcze kwestia dodatkowego oprogramowania (np soft do kontrolera lub samego dysku) oraz ustawienia bios - nie wiem, czy w niektórych nie było tego w sekcji zarządzania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...