DeI Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2015 Witam mam pytanie jak w temacie. Do tej pory cieszyłem się sprzętem od firmy AMD jednakze jakiś czas temu sprawdziłem testy i doszedłem do wniosku że za duża przepaść jest w wydajność pomiędzy obiema firmami niestety AMD już ceną nie nadrabia albo możliwościami OC. Ale do rzeczy na AMD wystarczyło pogrzebać w biosie i już były odpowiednie opcje jest także fajny program AMD OverDrive czy jakoś tak. Dla Intela znalazłem dla płyty Gigabyte program EasyTune jednakże nie mogę podkręcić przez program prawdopodobnie nie wspiera moja płyta programu. W Biosie też nie mogłem znaleźć odpowiednich opcji Mój Sprzęt to: Procesor: i5 3570K Płyta Główna: Gigabyte Q77M-D2H Chłodzenie: Spartan PRO HE924 Ramy: 2x4GB 1600MHz Grafika: Radeon R9 280X Zasilacz: Corsair 550W Za szybkie konkretne informacje/linki/krok po kroku będę wdzięczny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2015 Do OC na tej platformie musisz mieć chipset P67/Z68/Z77. Na innych nie podkręcisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeI Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2015 Dzięki za odpowiedź coś tak myślałem że to z płytą główną coś jednakże nigdy wcześniej z AMD nie miałem takiego problemu. Ktoś coś mógłby polecić taniego i dobrego co by była możliwość podkręcenia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 17 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2015 Asrock z77 extreme 4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
levis88 Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2015 Witam. Odświeżę temat. Posiadam i5-3570K i do tego ASRock Z77 PRO3. Znalazłem w sieci opis podkręcania(inne forum) ale jest dość "rozbudowany" i tu mam pytanie: Czy podkręcanie da się ograniczyć do podniesienia mhz procesora w kilku prostych krokach ? Jeśli można i będzie potrzeba wstawię link do tamtego tematu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorest Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2015 Da sie bez problemu. Mnoznik wiekszy, napiecie wieksze i gotowe* ;) *- wartosci bezpieczne w necie. // Mazna tez 'auto oc' w niektorych mobo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
levis88 Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2015 Da sie bez problemu. Mnoznik wiekszy, napiecie wieksze i gotowe* ;) *- wartosci bezpieczne w necie. // Mazna tez 'auto oc' w niektorych mobo. W zakładce OC Tweaker: - CPU Ratio: All Core, pod spodem wpisujemy 40 (tę wartość zmieniamy, żeby zwiększyć taktowanie CPU) - Spread Spectrum: Disabled - Additional Turbo Voltage: +0.004 (bądź inna najmniejsza wartość, jaką możemy wybrać) - Long Duration Power Limit: 9999 ** - Short Duration Power Limit: 9999 ** - Primary Plane Current Limit: 9999 ** - Secondary Plane Cirrent Limit: 9999 ** - CPU Voltage: Offset; pod spodem w Offset Mode: +0,005 V (tę wartość będziemy modyfikować, żeby zwiększyć napięcie) - CPU Load-Line Calibration: Level 4 (jeżeli podkręcamy na fabrycznym bądź niezbyt mocnym chłodzeniu, można zostawić na Level 5, zmniejszy to temperatury // na Asrocku Z77 Pro3 należy ustawić 100%) ** Płyta samoczynnie zmniejszy te liczby do np. 255 lub 500, chodzi o to, żeby były tam maksymalne dostępne wartości Następnie, w zakładce Advanced wchodzimy w „CPU Configuration” i tam zmieniamy: - CPU C3 State Support: Disabled - CPU C6 State Support: Disabled - Package C State Support: Disabled Czyli wystarczy na początek pierwszy punkt z tego opisu zrobić ? - CPU Ratio: All Core, pod spodem wpisujemy 40 (tę wartość zmieniamy, żeby zwiększyć taktowanie CPU) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiktorpawian Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Posiadam msi z 77a - g43 CPU takie samo i mam ustawione na 4.5 sam niedawno zacząłem bawić się w OC wiec to nic trudnego nie przekraczaj napięcia 1.3 V i temperatury rdzeni 90 st wtedy powinno być wszystko ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
levis88 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Posiadam msi z 77a - g43 CPU takie samo i mam ustawione na 4.5 sam niedawno zacząłem bawić się w OC wiec to nic trudnego nie przekraczaj napięcia 1.3 V i temperatury rdzeni 90 st wtedy powinno być wszystko ok Czy zmieniałeś coś oprócz taktowania rdzenia przy podkręcaniu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiktorpawian Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Parę ustawiłem odpowiedzialnych za oszczędzanie energii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...