Skocz do zawartości
DeI

Jak Podkręcić I5 3570K

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanie jak w temacie. Do tej pory cieszyłem się sprzętem od firmy AMD jednakze jakiś czas temu sprawdziłem testy i doszedłem do wniosku że za duża przepaść jest w wydajność pomiędzy obiema firmami niestety AMD już ceną nie nadrabia albo możliwościami OC.

Ale do rzeczy na AMD wystarczyło pogrzebać w biosie i już były odpowiednie opcje jest także fajny program AMD OverDrive czy jakoś tak.

Dla Intela znalazłem dla płyty Gigabyte program EasyTune jednakże nie mogę podkręcić przez program prawdopodobnie nie wspiera moja płyta programu. W Biosie też nie mogłem znaleźć odpowiednich opcji

Mój Sprzęt to:

Procesor: i5 3570K

Płyta Główna: Gigabyte Q77M-D2H

Chłodzenie: Spartan PRO HE924

Ramy: 2x4GB 1600MHz

Grafika: Radeon R9 280X

Zasilacz: Corsair 550W

Za szybkie konkretne informacje/linki/krok po kroku będę wdzięczny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź coś tak myślałem że to z płytą główną coś jednakże nigdy wcześniej z AMD nie miałem takiego problemu.

Ktoś coś mógłby polecić taniego i dobrego co by była możliwość podkręcenia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Odświeżę temat. Posiadam  i5-3570K i do tego ASRock Z77 PRO3. Znalazłem w sieci opis podkręcania(inne forum) ale jest dość "rozbudowany" i tu mam pytanie: Czy podkręcanie da się ograniczyć do podniesienia mhz procesora w kilku prostych krokach ? Jeśli można i będzie potrzeba wstawię link do tamtego tematu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Da sie bez problemu. Mnoznik wiekszy, napiecie wieksze i gotowe* ;)

*- wartosci bezpieczne w necie.

// Mazna tez 'auto oc' w niektorych mobo.

W zakładce OC Tweaker:

CPU Ratio: All Core, pod spodem wpisujemy 40 (tę wartość zmieniamy, żeby zwiększyć taktowanie CPU)

- Spread Spectrum: Disabled

- Additional Turbo Voltage: +0.004 (bądź inna najmniejsza wartość, jaką możemy wybrać)

- Long Duration Power Limit: 9999 **

- Short Duration Power Limit: 9999 **

- Primary Plane Current Limit: 9999 **

- Secondary Plane Cirrent Limit: 9999 **

CPU Voltage: Offset; pod spodem w Offset Mode: +0,005 V (tę wartość będziemy modyfikować, żeby zwiększyć napięcie)

CPU Load-Line Calibration: Level 4 (jeżeli podkręcamy na fabrycznym bądź niezbyt mocnym chłodzeniu, można zostawić na Level 5, zmniejszy to temperatury // na Asrocku Z77 Pro3 należy ustawić 100%)

** Płyta samoczynnie zmniejszy te liczby do np. 255 lub 500, chodzi o to, żeby były tam maksymalne dostępne wartości

Następnie, w zakładce Advanced wchodzimy w „CPU Configuration” i tam zmieniamy:

CPU C3 State Support: Disabled

CPU C6 State Support: Disabled

- Package C State Support: Disabled

Czyli wystarczy na początek pierwszy punkt z tego opisu zrobić ?

CPU Ratio: All Core, pod spodem wpisujemy 40 (tę wartość zmieniamy, żeby zwiększyć taktowanie CPU)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadam msi z 77a - g43 CPU takie samo i mam ustawione na 4.5 sam niedawno zacząłem bawić się w OC wiec to nic trudnego nie przekraczaj napięcia 1.3 V i temperatury rdzeni 90 st wtedy powinno być wszystko ok

Czy zmieniałeś coś oprócz taktowania rdzenia przy podkręcaniu ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi