evald Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2015 Cześć. Chcę kupić monitor 22 cale LED Full HD. Ogólnie to zawsze marzyłem o 24 calowym, bo mam już 22, lecz stary LCD i to jeszcze na matrycy TN :-/ A po drugie monitory ogólnie tanie nie są, a pomiędzy 22 a 24 calami jest spora różnica cenowa... Tak więc postanowiłem wybrać 22 cale, lecz porządną markę z porządną matrycą - czyli ogólnie mniejszy ale z wyższej pólki dla nieprofesjonalistów. No więc co... polecany monitor w interesującym mnie przedziale cenowym w zestawach komputerowych na marzec to: Dell P2214H za 669 zł . Czy można coś do tego dodać czy to jedyny "prawilny" monitor w tej cenie? Co to oznacza uniwersalny? To znaczy, że gram od święta w jakieś gierki, np. Dota 2, CS:GO. Czasem też od święta pooglądam jakiś film. No i codzienna praca, przeglądarka, maile, word itp. Z góry dzięki za pomoc w wyborze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 17 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2015 Mogę Ci polecić LG 22MP55 (21,5" IPS 1920x1080 HDMI 450zł). Mamy w pracy ~10 tych monitorów i całkiem wiernie wyświetlają gammę 2.2 (rzeźnik niemal szary). Mają dobrą równomierność, overdrive z regulacją, dobrą czerń/kontrast. W ustawieniach windows 8.1 na integrze z Intel Pentium trzeba było ustawić na pełny zakres wyświetlania przy HDMI, bo domyśłnie obraz był "przygaszony". Matryca jest oczywiście matowa. Zakres regulacji jasności w dół bardzo szeroki. Oglądnąłem na nim kilka klipów 4K z youtube i na prawdę świetnie to wygląda (nie widziałem jakichś powidoków z nietrafiającego overdrive). Nie testowałem w grach FPP. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
evald Opublikowano 17 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2015 Dzięki za odpowiedź, na pewno wezmę to pod uwagę. Monitor kosztuje mniej niż zakładam (co oczywiście nie jest złe :D) ale spokojnie mogę dopłacić trochę, jeśli wymieniony przeze mnie DELL lub inny będzie lepszy i wytrzymalszy. To będzie monitor na wiele lat więc stawiam na jakość. O monitorach LG tez słyszałem wiele dobrego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
evald Opublikowano 21 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2015 (edytowane) Mogę Ci polecić LG 22MP55 (21,5" IPS 1920x1080 HDMI 450zł). Mamy w pracy ~10 tych monitorów i całkiem wiernie wyświetlają gammę 2.2 (rzeźnik niemal szary). Mają dobrą równomierność, overdrive z regulacją, dobrą czerń/kontrast. W ustawieniach windows 8.1 na integrze z Intel Pentium trzeba było ustawić na pełny zakres wyświetlania przy HDMI, bo domyśłnie obraz był "przygaszony". Matryca jest oczywiście matowa. Zakres regulacji jasności w dół bardzo szeroki. Oglądnąłem na nim kilka klipów 4K z youtube i na prawdę świetnie to wygląda (nie widziałem jakichś powidoków z nietrafiającego overdrive). Nie testowałem w grach FPP. Dzięki Tobie chyba kupię LG. Ogólnie z tego co widzę, to są nieco tańsze monitory niż DELL, no i podobno robią swoje porządne matryce IPS. Tylko rozkminiam, który model będzie się najbardziej opłacał. Wymieniony przez Ciebie LG 22MP55 (459 zł) jest OK, ale trochę ubogi i wolę dopłacić do: 22MP65HQ (499 zł) albo 23MP65HQ (579 zł), czy nawet do 23MP75HM (649 zł). Co powiecie o tych trzech LG i jak one się mają do wcześniej przeze mnie wymienionego DELLA? LG dodatkową mają niższy czas reakcji o 3ms, więc to chyba dobry plus. Edytowane 21 Marca 2015 przez evald Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...