Skocz do zawartości
krzysiekx

Dysk twardy SATA III a stara płyta główna

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim,

Posiadam płytę główną N15235 marki Foxconn - czy dysk SATA III np wd10ezex będzie działał i miał dobry odczyt/zapis gdy będzie podłączony kablem SATA II?

Czy warto dopłacić ponad 100 złotych dla dłuższej gwarancji producenta? Jak żywotne są teraz nowe dyski? Mój stary Seagate jedzie już ósmy rok :)

Edytowane przez krzysiekx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie dyski Sata są kompatybilne wstecz, to samo z kontrolerami. Jedyne co, to transfery będą dopasowane do niższego ze standardów obu urządzeń.

A kable są takie same - kable SATA 3 to ściema i tyle...

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WD Black to seria nastawiona głównie na prędkość odczytu. WD Red zaś to dyski pod dane, np. do NAS-a. Nie posiadają mechanizmu parkowania głowicy, więc najlepiej sprawdzają się tam, gdzie dysk pracuje 24h. No i są odrobinę bardziej niezawodne, właśnie ze względu na specyfikę pracy, do której zostały przystosowane.

RED-y są też cichsze, ponieważ mają mniejszą prędkość obrotową.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba miałeś napisać, że drugi ma dłuższą gwarancję: red - 3lata, black - 5 lat.

Używam krótko, więc nie będę się wypowiadał (zaledwie 139 godzin), ale większość ludzi sobie te dyski chwali - u mnie nie ma żadnych problemów - aktualnie jest niestety dyskiem systemowym, bo mi SSD "umarło" :angry: i jakoś ciągnie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi